Hus med flatt tak

Vurderer du nytt hus med flatt tak? Da bør du sjekke dette

Hvorfor er det viktig at taket og taktekkingen er i orden? Se hva du bør undersøke på visning – spesielt dersom taket er flatt.

TekstIf-redaksjonen
FotoNTB Scanpix/Shutterstock
Dato15.11.2018

Yttertaket er det aller viktigste bygningselementet på et hus. Det er derfor svært viktig at det er riktig konstruert og tett, slik at det ikke oppstår lekkasjer fra regnvann og snøsmelting. Er ikke taket tett, kan det oppstå skader på bygningen.

Aldri mer usikker på visning! Med visningshjelpen vet du alltid hva du skal se etter

Flate tak – større risiko

Funkishus med flate tak, takterrasser og store vindusflater blir stadig mer populært, og det er ikke så rart, flatt tak har nemlig en rekke fordeler. I første omgang gir det flate taket deg lett tilgang, som blant annet gjør det enkelt å montere utstyr som klimaanlegg og antenner. I tillegg tillater flatt tak bedre utnyttelse av det totale boarealet, siden det ikke er noe skråtak å ta hensyn til.

Roy Malmo Nilsen, rådgiver i Anticimex. Foto: Anticimex/If

Roy Nilsen, rådgiver i Anticimex. Foto: Anticimex/If

Men dessverre er det også sånn at disse takene kan være mer utsatt for lekkasje, siden vannet kan bli liggende. Et godt råd er derfor å forvisse seg om at huseier har utført rutinemessig vedlikehold.

– Har vannet blitt liggende i dammer, for eksempel på grunn av oppsamling av løv og barnåler, kan det føre til sprekker og andre skader, sier rådgiver Roy Nilsen i Anticimex.

Anticimex er spesialister på skadeforebygging på hus, og samarbeider med forsikringsselskapet If, blant annet om Boligsjekken.

Dette er tegnene på utett tak

For en ufaglært er det ikke alltid så enkelt å se på taket om det er tett eller ikke. Nilsen anbefaler deg derfor å sjekke loftet eller øverste etasje for tegn etter vannlekkasje, mugg eller råte.

– Se spesielt rundt takgjennomføringer som for eksempel skorstein og i området der takrennene er. Er vegger og tak nymalte, bør du være ekstra oppmerksom, siden det gjør det vanskeligere å se tegn på fukt. I verste fall kan nymalte flater skjule vannskader.

Alder på taktekking

Husk at taktekkingen på flate tak har en konstruksjonsform der dårlig utførte detaljer har større risiko for større skader enn det skrå tak som oftest har.

– Er taktekkingen eldre enn 20-30 år, begynner det å nærme seg anbefalt brukstid. Det er derfor ekstra viktig både å foreta kontroll og forberede seg på en utbedringskostnad innen rimelig tid, sier Nilsen.

Han legger dessuten til at fritt eksponert takpapp som ikke ligger beskyttet under for eksempel takstein, er spesielt sårbar og må kontrolleres hyppig.

Kostbart å skifte tak

Hvis taktekkingen må byttes, er dette en stor og dyr jobb. Men heldigvis finnes det ulike løsninger som kan tilpasses ulike budsjetter.

Taktekking, beslag og takrenner hører sammen ved en eventuell utbedring.

– Dersom takrenner er dårlige og trenger utskifting, fører ofte det til at også deler av taktekkingen må utbedres eller skiftes. Samme dersom taktekkingen er dårlig og må utskiftes. Dette vil gjerne utløse tiltak på takrenner og beslag, sier Nilsen.

Les også:Derfor er boligkjøperforsikring god å ha
Gå til artikkel

Visningshjelpen – genialt verktøy på visning

Forsikringsselskapet If har laget Visningshjelpen sammen med Anticimex. Den guider deg gjennom rom for rom og viser deg hva du bør sjekke på visning. Her får du enda flere tips om hva du bør se etter på tak og loft for å unngå å kjøpe katta i sekken.

Beregn pris på husforsikring