Mistenker du fukt i kjelleren? Slik sjekker du kjelleren for mugg og råte

Kjelleren kan være et risikorom dersom huset er bygget før 1985. Slik ser og lukter du om du har problemer med fukt eller mugg i kjeller.

Byggekspert sjekker fukt på bad

En varm kjellerstue til barna, et hobbyrom til far og et gjesterom til bestemor. Det høres jo hyggelig ut, men vet du egentlig at oppholdsrommene i kjelleren er trygge for fuktskader? Det er ikke sikkert at forsikringen din dekker slike skader.

– Forsikringen erstatter innvendige fuktskader i kjelleren hvis vannet kommer inn via grunnen eller terrenget. Men forsikringen dekker ikke skader etter gammel og mangelfull drenering, sier produktsjef Marius Duffaut i forsikringsselskapet If.

Visste du forresten at du kan få hjelp til å avdekke og minske faren for fuktskader? If Boligsjekk er en tjeneste som inngår i Super husforsikring, der vi i samarbeid med erfarne fagfolk tar en gjennomgående helsesjekk av boligen din.

Beregn pris på husforsikring

Gjelder mange

Problemet med fuktig kjeller gjelder dessverre for mange hus i Norge. Årsaken er at svært mange nordmenn eier boliger som er fra 1970-tallet eller enda tidligere.

– Disse eldre kjellerne ble ikke bygget for å være oppholdsrom, men laget som potetkjellere. På 80-tallet ble det populært å bygge om kjellere til oppholdsrom. Problemet var at fuktsikringen ikke holdt mål, forklarer Roy Malmo Nilsen i Anticimex.

Husene kan for eksempel være isolert på innsiden, mens en grunnmur helst bør isoleres og fuktsikres på utsiden.

– De typiske problemhusene begynner å bli 40-50 år gamle. Da er det også andre ting som spiller inn, som dårlige rør og slitt drenering. Vi opplever økt pågang fra folk som har fuktproblemer i kjelleren, bekrefter Duffaut i If.

Dette bør du være spesielt obs på når det gjelder kjelleren i eldre boliger:

Roy Malmo Nilsen, rådgiver i Anticimex. Foto: Anticimex/If
Til høyre, Roy Malmo Nilsen, rådgiver i Anticimex. Foto: Anticimex/If

1. Sjekk årstallet på huset!

Problemet gjelder oftest i hus bygget på 1970-tallet eller før, men også i hus bygget på begynnelsen av 1980-tallet.
– Er huset bygget før 1985, bør du være tilbakeholden. Du kan måtte regne med en ekstrautgift på opp imot 200 000 kroner for å fuktsikre kjelleren, sier Nilsen i Anticimex.

2. Bruk nesa!

Nesa er ditt viktigste verktøy når du leter etter fukt i kjelleren på et hus. Vi vet alle hvordan typisk «kjellerlukt» lukter.
– Det er gjerne lukten av mugg, sier Nilsen i Anticimex.
Mugg er forenklet sagt forstadiet til råte, som ødelegger boligen din. Mugg er heller ikke bra for helsa, spesielt ikke for dem som allerede sliter med luftveissykdommer.

3. Bruk øynene - se etter sopp og råte!

Sjekk hjørner og gulvlister for mørke flekker, spesielt i nærheten av takrenneløp. Flekker kan være muggsopp. Mange blir også bekymret hvis de ser hvite utslag på muren, men det trenger ikke være sopp.
– Skrap litt av og hell det i vann. Løser det seg opp, er det kalk eller salt, tipser Nilsen.

Svarte prikker bak sofa, i madrassen, skjolder på veggene bak kommode eller veggskap, i taket, i vinduskarmen og lignende er indikasjoner på muggsopp.

4. Sjekk ventilasjonen

God ventilasjon er viktig i kjellerrommene. Kjelleren bør ha flere veggventiler. Ventilene skal du bruke for å skape balanse i luften ute og inne.
– Steng ventilene når det er varmt ute, ellers kan du skape kondens. Mange tenker feil om ventiler. Du bør lukke dem i varmt vær og åpne dem i kaldt vær fordi kjelleren oftest er mye kaldere enn uteluften, sier Nilsen.

5. Vær obs på tilfalergulv

Dette er tregulv spikret på trelektere som ligger rett oppå støpt gulv. I kjellere er slike gulv uheldige, da fukt kan trekke fra betongen og opp i tregulvet slik at det råtner.
– Sjekk ved å tråkke hardt på gulvet. Får du en hul lyd, står du trolig på en opplektet tilfarerkonstruksjon, sier Nilsen.

6. Styr unna krypkjellere

Krypkjellere gir høy risiko for fuktskader, ettersom de lett blir fuktige og har begrenset mulighet for tilstrekkelig uttørking. Heldigvis er ikke krypkjeller så vanlige lenger, men dessverre bygges noen igjen i et forsøk på å gjøre rekkehus og eneboliger billigere, advarer Nilsen.

7. Ikke vær redd for vedlikehold!

Mange frykter selv små reparasjoner, fordi de er redde for høye kostnader. Men små, elementære og billige grep for vedlikehold, er bedre enn å la boligen forfalle slik at det til slutt koster skjorta. Mye viktig gjør du også gratis, påpeker Nilsen.
– Rens takrenna di i dag! Har du en tett takrenne som pøser vann på veggen, ber du om råteskade.

FOTO: If