Sjekklisten du trenger før visning

Forberedelser er viktig når du er på utkikk etter ditt nye hjem. Med denne sjekklisten vet du hva du bør være oppmerksom på før du drar på visning.

Familie på visning

Å kjøpe bolig er den dyreste investeringen mange av oss gjør. Marius Duffaut, produktsjef for bolig i forsikringsselskapet If, forteller at det allikevel er mange som stiller med blanke ark på visning.

– Det viktigste er å vite hva du skal se etter. Typiske feil er å kun se på overflatene, som ikke sier noe om tilstanden til boligen. Det er først når du ser på steder som under vasken og oppi sluket at du får ærlige svar, sier Duffaut.

Her er våre beste tips til dere som skal starte en livets viktigste prosesser – jakten på boligdrømmen.

Bestill salgsprospekt på forhånd

Duffaut sitt første bud er å bestille salgsprospektet på forhånd og gå nøye gjennom det før dere drar på visning. Viktige spørsmål å få svar på er:

 • Er det servitutter eller heftelser på boligen?
 • Foreligger det kommunale planer om utbygging i området? For eksempel utbygging av nye boliger, kommunale bygg eller veier? Alternativt kan dere selv innhente nødvendig informasjon av kommunen, borettslaget eller sameiet. Konkret hvilke konsekvenser slikt eventuelt kan få, er sjeldent redegjort godt for i et salgsprospekt.
 • Sjekk også eventuelle felleskostnader og husleie. Har boligen fellesgjeld? I så fall, undersøk hvordan renter og avdrag kommer til å se ut de neste årene.

Noter spørsmålene deres, og om nødvendig, be megler innhente mer informasjon. Sørg for å få svar skriftlig.

Usikker på hva du bør se etter? Bruk Visningshjelpen, som gir deg full oversikt over hva du bør sjekke – rom for rom.

Boligmappen

Les boligmappen som følger med salgsprospektet! Her finner dere boligsalgsrapporter, takster, reguleringsplaner, kopi av matrikkelbrev (opplysninger om eiendommen) og andre dokumenter.

Spesielt viktig er selgerens egenerklæring. Her skal selgeren redegjøre for om det er feil eller mangler på boligen, og hva disse går ut på.

Boligsalgsrapporten

Jo grundigere dokumentasjon dere har om boligen i forkant, dess enklere er det å vurdere tilstanden og hvor mye dere bør betale.

Boligsalgsrapporten sier noe om levetiden på de forskjellige delene av boligen. Er det 15 år siden badet ble pusset opp, kan du stå foran en dyr oppussing. Hvis taket er av pappshingel og er 20 år eller mer, nærmer det seg tiden for utskifting.

Dra på «visning» før visning

Google Earth gir dere oversikt over eiendommen og området. Her kan dere orientere dere om alt fra sol- og trafikkforhold til lokaltilbud. Det er også lurt å være obs på ting som potensielle støykilder, fabrikker eller lite barnevennlige veier som kan gjøre området mindre attraktivt i forhold til livssituasjonen dere er i.

På flyttefot? Da trenger du flytteforsikring

Dette må du huske på å sjekke på overtakelse av boligen

Dette må dere se etter på visning

Visningen er deres sjanse til å gjøre opp en egen mening ut over det dere har fått vite fra den skriftlige dokumentasjonen.

Sjekk spesielt dette:

 • Om det er fukt på bad og kjøkken
 • Tilstanden på el-anlegget
 • Ved kjøp av enebolig, tomannsbolig eller rekkehus: Be om dokumentasjon på at tak, yttervegger og kjeller er forskriftsmessig bygget og i god tilstand. Ved kjøp av leilighet er dette borettslaget eller sameiets ansvar.
 • Orienter dere om bestemte rettigheter eller forpliktelser. Sjekk for eksempel om naboen din har tillatelse til å parkere på eiendommen din.
 • Be om å få se dokumentasjon på brukstillatelse og ferdigattest. Dette er kommunens offisielle tillatelse for at boligen kan tas i bruk. Hvis boligen har midlertidig brukstillatelse, bør du sjekke om den tidligere eieren har ryddet unna de manglene som kan være beskrevet i den midlertidige brukstillatelsen.

Husk å ha finansieringen klar

Et finansieringsbevis er en skriftlig bekreftelse fra banken på hvor mye dere kan låne. Finner dere drømmeboligen, er det smart å ha finansieringsbeviset klart før budrunden. Uten et finansieringsbevis, risikerer dere at selger ikke aksepterer budet deres.

FOTO: NTB SCANPIX/SHUTTERSTOCK

 1. Magasinet

  5 ting du bør ha med deg på visning

  Mange av oss er altfor høflige når vi på visning. Disse 5 tingene gjør det lettere å stille de riktige spørsmålene.

  25.04.2022
 2. Magasinet

  5 tegn på at du må pusse opp badet

  Badet kan se pent ut, men er det bare på overflaten? Her er tegnene på at du kanskje likevel må pusse opp badet.

 3. Magasinet

  Hvilken boligforsikring passer for deg?

  Er du usikker på om du trenger husforsikring eller innboforsikring, eller om du trenger begge deler? Slik sørger du for at du er riktig forsikret.

 4. Magasinet

  Slik fungerer innboforsikringen din under flytting

  Et spørsmål som ofte dukker opp i en flytteprosess er "hva dekker innboforsikringen?" Innboforsikringen din er jo knyttet til én adresse, betyr det at alle tingene som står på den andre adressen er usikret?

  06.01.2022
 5. Magasinet

  Takst og tilstandsrapport – dette bør du se etter

  De fleste boliger som legges ut for salg, kommer med verditakst og tilstandsrapport. Vet du forskjellen på de to dokumentene? Her er en oversikt.

 6. Magasinet

  Sjekker du uteområdet når du er på visning?

  En flott tomt gir mange muligheter for utehygge. For å sikre at det blir en trygg lekeplass for barna, er det noen ting du bør være oppmerksom på.

  11.01.2022
 7. Magasinet

  Derfor bør du velge Super husforsikring

  Et hus er en stor investering, og bør være godt forsikret. Super er If sin aller beste husforsikring. Dette er de fire viktigste grunnene til at du bør velge nettopp denne.

  25.01.2022
 8. Magasinet

  Derfor kan høye felleskostnader være et godt tegn

  Mange frykter høye felleskostnader og fellesgjeld, men visste du at det motsatte kan være en felle? Her er en oversikt over hva felleskostnadene kan bety for økonomien din.

 9. Magasinet

  Slik unngår du fyringsforbud

  På leting etter hus med peis? Sjekker du disse tingene på visning, unngår du fyringsforbud og eventuelle kalde vinterkvelder.

 10. Magasinet

  Sørg for at flyttelasset ditt er forsikret

  Det kan fort skje uhell under flytting, uansett om du bruker flyttebyrå eller flytter selv. Slik sørger du for at flyttelasset ditt er sikret.

  11.01.2022
 11. Magasinet

  Sjekklisten du trenger før visning

  Forberedelser er viktig når du er på utkikk etter ditt nye hjem. Med denne sjekklisten vet du hva du bør være oppmerksom på før du drar på visning.

  11.01.2022
 12. Magasinet

  Hvilken husforsikring passer for deg?

  Å kjøpe hus er den største investeringen vi gjør. Derfor er det viktig å ha en god forsikring som gir deg økonomisk sikkerhet dersom noe skulle gå galt. Men hvilken forsikring bør du velge?

 13. Magasinet

  Sjarmerende bolig med sjøgløtt – hva betyr det egentlig?

  Praktisk bolig med stort potensiale? Sjøgløtt og vakker naturtomt? Slik lærer du å tolke meglerens kreative ordbruk.

  07.01.2022