5 tegn på at du må pusse opp badet

Badet kan se pent ut, men er det bare på overflaten? Her er tegnene på at du kanskje likevel må pusse opp badet.

Mann fjerner fliser på badet

Badet er garantert et av rommene som koster mest dersom ikke alt er på stell. Men vet du egentlig hvordan du ser om badet trenger en renovering?

– Med gamle bad trenger du ikke å lure. Sprekker i flisene, nedslitte fuger og utdatert interiør forteller deg at badet er av eldre sort. Men noen bad er dessverre skapt for å narre folk, forteller Marius Duffaut, leder for eiendomsforsikring i If.

Badene kan se pene ut, men er det bare på overflaten? Hvordan kan du sjekke om det gjemmer seg fukt og skader bak en polert fasade?

– En enkel, men veldig dårlig løsning er at flis er lagt over flis, i stedet for at alt er revet og totalrehabilitert. Det ser bra ut, men bak flisene kan det skjule seg både dårlige rør og membran, forklarer, Duffaut.

Se og beregn pris på boligforsikring

Her er de fem viktigste tingene du bør sjekke for å avdekke feil på badet:

1. Sjekk sluket for angstsmøring

Sluket er feilkilde nummer én når det oppstår vannskader på bad, og her er det lett å se om håndverkeren har vært usikker.

– Vi fagfolk ser det ofte med én gang. En salig smørje av flislim og membran kaller vi angstsmøring, der håndverkeren prøver å sikre seg ved å smøre på ekstra, sier Roy Malmo Nilsen i Anticimex.

Bedriften samarbeider med If om blant annet If Boligsjekk, en tjeneste der boliginspektørene går gjennom huset ditt for å sjekke feil og skader, og de har sett det meste.

– Satt på spissen vil jeg si at 95 prosent av alle bad er for mangelfullt utført, sier han.

Stiller du de riktige spørsmålene på visning?

2. Renner vannet riktig vei?

Ved en eventuell lekkasje er det alfa og omega at vannet faktisk renner mot, og ikke bort fra sluket. Byggeforskriften krever «tilstrekkelig fall». Det betyr 2,5 cm høydeforskjell mellom sluket og dørterskelen, men slik er det ikke alltid dessverre.

– Sjekk ved å plassere en klinkekule cirka 1 meter unna sluket eller sprut vann fra dusjen for å se at det renner riktig, er rådet fra Nilsen.

3. Sprekker i fliser eller flisfuger?

Er det sprekker i fliser eller flisfugene, kan det være tegn på lekkasje i veggen eller utett membran. Da har platene bak flisene begynt å svelle og presser på. Sjekk også rommet ved siden av eller under badet for tegn på fuktskader.

– Stadig flere velger bort kabinett. Dusjer du rett på flis, er risikoen langt større for at det på sikt vil oppstå fuktskader, forklarer Nilsen.

Fuktskader på badet
Fuktskader på bad kan forekomme i mørkere flekker. Foto: Shutterstock

4. Er rommet godt ventilert?

Ser du en avtrekksvifte på badet? Det bør også være en glippe under baderomsdøra for godt gjennomtrekk, slik at luft kommer inn i rommet. Da fungerer vifta optimalt.

– Kjenn også etter om det lukter spesielt på badet. Det kan skyldes at bakterier har fått godgjøre seg i sluk og andre steder i flere år, sier Nilsen.

5. Byggebransjens våtromsnorm

I dag legger Byggebransjens våtromsnorm føringer for bygging av nye bad. Du tenker kanskje at en eller annen våtromsattest fra en utførende håndverker er et bevis på at badet er riktig utført. Men det overbeviser ikke Nilsen i Anticimex.

– Byggeforskriftene i seg selv kan være bra, men utførelsen er spørsmålet. Forhør deg derfor om hvem som har bygget opp badet, og når det er gjort. Vi ser mange helt nye bad med feil og skader, til tross for at badet angivelig er bygget i henhold til våtromsnormen, sier han.

Hva dekker husforsikringen?

Som privatperson er du som regel ikke dekket av forsikring dersom håndverkeren har gjort feil på badet ditt. If Skadeforsikring dekker likevel vannskader dersom du har Super husforsikring. Da inngår også dekning for reparasjon av badet dersom det er nyere enn ti år, og bygd av en godkjent håndverker.

I Super husforsikring inngår også If Boligsjekk hvert fjerde år, der status på badet er inkludert.