5 tegn på at du må pusse opp badet

Badet kan se pent ut, men er det bare på overflaten? Her er tegnene på at du kanskje likevel må pusse opp badet.

Mann fjerner fliser på badet

Badet er garantert et av rommene som koster mest dersom ikke alt er på stell. Men vet du egentlig hvordan du ser om badet trenger en renovering?

– Med gamle bad trenger du ikke å lure. Sprekker i flisene, nedslitte fuger og utdatert interiør forteller deg at badet er av eldre sort. Men noen bad er dessverre skapt for å narre folk, forteller Marius Duffaut, leder for eiendomsforsikring i If.

Badene kan se pene ut, men er det bare på overflaten?

– En enkel, men veldig dårlig løsning er at flis er lagt over flis, i stedet for at alt er revet og totalrehabilitert. Det ser bra ut, men bak flisene kan det skjule seg både dårlige rør og membran, forklarer, Duffaut.

Se og beregn pris på boligforsikring

Her er de fem viktigste tingene du bør sjekke for å avdekke feil på badet:

1. Sjekk sluket for angstsmøring

Sluket er feilkilde nummer én når det oppstår vannskader på bad, og her er det lett å se om håndverkeren har vært usikker.

– Vi fagfolk ser det ofte med én gang. En salig smørje av flislim og membran kaller vi angstsmøring, der håndverkeren prøver å sikre seg ved å smøre på ekstra, sier Roy Malmo Nilsen i Anticimex.

Bedriften samarbeider med If om blant annet If Boligsjekk, en tjeneste der boliginspektørene går gjennom huset ditt for å sjekke feil og skader, og de har sett det meste.

– Satt på spissen vil jeg si at 95 prosent av alle bad er for mangelfullt utført, sier han.

Stiller du de riktige spørsmålene på visning?

2. Renner vannet riktig vei?

Ved en eventuell lekkasje er det alfa og omega at vannet faktisk renner mot, og ikke bort fra sluket. Byggeforskriften krever «tilstrekkelig fall». Det betyr 2,5 cm høydeforskjell mellom sluket og dørterskelen, men slik er det ikke alltid dessverre.

– Sjekk ved å plassere en klinkekule cirka 1 meter unna sluket eller sprut vann fra dusjen for å se at det renner riktig, er rådet fra Nilsen.

3. Sprekker i fliser eller flisfuger?

Er det sprekker i fliser eller flisfugene, kan det være tegn på lekkasje i veggen eller utett membran. Da har platene bak flisene begynt å svelle og presser på. Sjekk også rommet ved siden av eller under badet for tegn på fuktskader.

– Stadig flere velger bort kabinett. Dusjer du rett på flis, er risikoen langt større for at det på sikt vil oppstå fuktskader, forklarer Nilsen.

Fuktskader på badet
Fuktskader på bad kan forekomme i mørkere flekker. Foto: Shutterstock

4. Er rommet godt ventilert?

Ser du en avtrekksvifte på badet? Det bør også være en glippe under baderomsdøra for godt gjennomtrekk, slik at luft kommer inn i rommet. Da fungerer vifta optimalt.

– Kjenn også etter om det lukter spesielt på badet. Det kan skyldes at bakterier har fått godgjøre seg i sluk og andre steder i flere år, sier Nilsen.

5. Byggebransjens våtromsnorm

I dag legger Byggebransjens våtromsnorm føringer for bygging av nye bad. Du tenker kanskje at en eller annen våtromsattest fra en utførende håndverker er et bevis på at badet er riktig utført. Men det overbeviser ikke Nilsen i Anticimex.

– Byggeforskriftene i seg selv kan være bra, men utførelsen er spørsmålet. Forhør deg derfor om hvem som har bygget opp badet, og når det er gjort. Vi ser mange helt nye bad med feil og skader, til tross for at badet angivelig er bygget i henhold til våtromsnormen, sier han.

Hva dekker husforsikringen?

Som privatperson er du som regel ikke dekket av forsikring dersom håndverkeren har gjort feil på badet ditt. If Skadeforsikring dekker likevel vannskader dersom du har Super husforsikring. Da inngår også dekning for reparasjon av badet dersom det er nyere enn ti år, og bygd av en godkjent håndverker.

I Super husforsikring inngår også If Boligsjekk hvert fjerde år, der status på badet er inkludert.

 1. Magasinet

  Hvilken boligforsikring passer for deg?

  Er du usikker på om du trenger husforsikring eller innboforsikring, eller om du trenger begge deler? Slik sørger du for at du er riktig forsikret.

 2. Magasinet

  Sjekklisten du trenger før visning

  Forberedelser er viktig når du er på utkikk etter ditt nye hjem. Med denne sjekklisten vet du hva du bør være oppmerksom på før du drar på visning.

  11.01.2022
 3. Magasinet

  Takst og tilstandsrapport – dette bør du se etter

  De fleste boliger som legges ut for salg, kommer med verditakst og tilstandsrapport. Vet du forskjellen på de to dokumentene? Her er en oversikt.

 4. Magasinet

  Slik unngår du fyringsforbud

  På leting etter hus med peis? Sjekker du disse tingene på visning, unngår du fyringsforbud og eventuelle kalde vinterkvelder.

 5. Magasinet

  5 tegn på at du må pusse opp badet

  Badet kan se pent ut, men er det bare på overflaten? Her er tegnene på at du kanskje likevel må pusse opp badet.

 6. Magasinet

  Sjekker du uteområdet når du er på visning?

  En flott tomt gir mange muligheter for utehygge. For å sikre at det blir en trygg lekeplass for barna, er det noen ting du bør være oppmerksom på.

  11.01.2022
 7. Magasinet

  Slik fungerer innboforsikringen din under flytting

  Et spørsmål som ofte dukker opp i en flytteprosess er "hva dekker innboforsikringen?" Innboforsikringen din er jo knyttet til én adresse, betyr det at alle tingene som står på den andre adressen er usikret?

  06.01.2022
 8. Magasinet

  Takst og tilstandsrapport – dette bør du se etter

  De fleste boliger som legges ut for salg, kommer med verditakst og tilstandsrapport. Vet du forskjellen på de to dokumentene? Her er en oversikt.

 9. Magasinet

  Derfor bør du velge Super husforsikring

  Et hus er en stor investering, og bør være godt forsikret. Super er If sin aller beste husforsikring. Dette er de fire viktigste grunnene til at du bør velge nettopp denne.

  25.01.2022
 10. Magasinet

  Sørg for at flyttelasset ditt er forsikret

  Det kan fort skje uhell under flytting, uansett om du bruker flyttebyrå eller flytter selv. Slik sørger du for at flyttelasset ditt er sikret.

  11.01.2022
 11. Magasinet

  Sjekklisten du trenger før visning

  Forberedelser er viktig når du er på utkikk etter ditt nye hjem. Med denne sjekklisten vet du hva du bør være oppmerksom på før du drar på visning.

  11.01.2022
 12. Magasinet

  Hvilken husforsikring passer for deg?

  Å kjøpe hus er den største investeringen vi gjør. Derfor er det viktig å ha en god forsikring som gir deg økonomisk sikkerhet dersom noe skulle gå galt. Men hvilken forsikring bør du velge?

 13. Magasinet

  Derfor kan høye felleskostnader være et godt tegn

  Mange frykter høye felleskostnader og fellesgjeld, men visste du at det motsatte kan være en felle? Her er en oversikt over hva felleskostnadene kan bety for økonomien din.