Takst og tilstandsrapport – dette bør du se etter

De fleste boliger som legges ut for salg, kommer med verditakst og tilstandsrapport. Vet du forskjellen på de to dokumentene? Her er en oversikt.

Mann sjekker takst og tilstandsrapport.

Takstrapporten er en verdivurdering foretatt av takstmann. Den er viktig, men som kjøper er det tilstandsrapporten som er aller viktigst. Dokumentet er kanskje tungt for et utrent øye, men hold ut! Informasjonen her sier en hel del om boligen som kan få økonomiske konsekvenser de neste årene.

Det er ikke alltid drømmeboligen er det den ser ut til. Med boligkjøperforsikring får du profesjonell hjelp til å få erstatningen du har krav på. Les mer om boligkjøperforsikring her.

Forskjellen på takst og tilstandsrapport

Espen Fuglesang er fagdirektør i Norges Takseringsforbund og administrerende direktør i Norges Eiendomsakademi. Han forteller at takstmenn både leverer takst og tilstandsrapport, men at det absolutt er den siste rapporten som krever mest arbeid.

– Verditaksten er en overfladisk vurdering der vi angir en markedsverdi på eiendommen, mens vi i en tilstandsrapport går mer teknisk til verks. Her finner vi ut hva som er gjort med huset, om det er gjort av fagfolk, og hva som finnes av dokumentasjon og garantier, sier han.

Verditakst og verditakst med tillegg

Det er verditakst og verditakst med tillegg som brukes hyppigst i forbindelse med boligsalg, ifølge Fuglesang.

– En vanlig verditakst beskriver eiendommen ut fra det som sees, inkludert synlige skader. Det gis også aldersfradrag på boligen. En såkalt verditakst med tillegg er en utvidet verditakst der vi vurderer våtrom like grundig som i en tilstandsrapport, forteller han.

Velger du verditakst med tillegg, er det sannsynligvis for å «slå to fluer i en smekk» og unngå full tilstandsvurdering. Dersom boligen er forholdsvis ny og i åpenbart god stand, kan dette være en grei løsning. Er boligen derimot av eldre dato , bør det uansett gjøres tilstandsvurdering av hele eiendommen.

Hva avdekkes i en tilstandsrapport?

I tilstandsrapporten går takstmannen blant annet gjennom oppgraderinger og vedlikehold, i tillegg til kledning, våtrom, takkonstruksjon og innredede underetasjer ved en tilstandsvurdering.

– Drenering er svært viktig å se på, spesielt der det er innredet kjeller under bakkenivå. Dårlig drenerte rom må som regel tas relativt raskt for å redusere risiko for skade, sier Fuglesang.

Han forteller at dersom det kommer fukt i veggkonstruksjonen, vil man fort få utvikling av mugg og råte.

Tilstandsrapportens graderingssystem

Tilstanden ved de ulike delene av eiendommen beskrives ved hjelp av et graderingssystem, der gradene 0 til 3 angir tegn på tilstandssvekkelse.

TG0: Nytt og ingen symptomer på tilstandssvekkelse.
TG1: Normal slitasje og vedlikehold. Mangel på dokumentasjon ikke vesentlig.
TG2: Vesentlig avvik der byggverket eller delen er sterkt nedslitt, har vesentlig skade eller redusert funksjon. Vedlikehold eller påkostninger kan være mangelfullt eller feil utført. Det kan også være mangel på vesentlig dokumentasjon. Behov for tiltak i løpet av de nærmeste årene.
TG3: Stort eller alvorlig avvik der byggverket eller delen har totalt eller nært forestående funksjonssvikt. Fare for liv og helse. Behov for strakstiltak.

Dette er boligeier pliktet til å fortelle om

Egenerklæringsskjemaet fylles ut av selger og skal være vedlagt salgsoppgaven. Skjemaet skal inneholde informasjon om eventuelle negative forhold ved eiendommen som selger kjenner til. Selv om selger er pliktet til å oppgi alt han eller hun vet, understreker Fuglesang at man likevel ikke kan ta alt for «god fisk».

– Det hender for eksempel at selger oppgir at veggene er etterisolert, men så gjelder det kanskje bare to av dem. Det er vanskelig for oss å kontrollere, sier han og råder kjøpere til å spørre litt ekstra rundt de forholdene som er oppgitt i egenerklæringsskjemaet.

Han forteller at takstmenn ofte avdekker store mangler, spesielt i takkonstruksjon og isolasjon, hvis eier har utført arbeidet selv.

– Folk gjør dette selv for å spare kostnader, men dette arbeidet krever en del kompetanse og kan få økonomiske konsekvenser dersom det ikke er utført riktig, sier Fuglesang.

Her bør du hente inn ekspertise

Selv om tilstandsrapporten gir en ganske detaljert vurdering av eiendommen, er det likevel ikke alt takstmannen har tilstrekkelig kompetanse på. Dette gjelder blant annet det elektriske anlegget.

– Vi beskriver skapet, og vurderer sikringer og lignende, i tillegg til å sjekke om det foreligger samsvarserklæring fra elektriker. Utover det, bør kjøper få anlegget sjekket av en elektriker,
sier Fuglesang.

  1. Magasinet

    Hvilken boligforsikring passer for deg?

    Er du usikker på om du trenger husforsikring eller innboforsikring, eller om du trenger begge deler? Slik sørger du for at du er riktig forsikret.

  2. Magasinet

    Sørg for at flyttelasset ditt er forsikret

    Det kan fort skje uhell under flytting, uansett om du bruker flyttebyrå eller flytter selv. Slik sørger du for at flyttelasset ditt er sikret.

    11.01.2022
  3. Magasinet

    Hva betyr egentlig p-rom, ligningsverdi og energimerking?

    Boligannonser inneholder mange fremmedord det er lett å gå seg vill i. For hva er egentlig forskjell på prisantydning og takst? Her får du oversikten.

    11.01.2022
  4. Magasinet

    Takst og tilstandsrapport – dette bør du se etter

    De fleste boliger som legges ut for salg, kommer med verditakst og tilstandsrapport. Vet du forskjellen på de to dokumentene? Her er en oversikt.

  5. Magasinet

    Derfor kan høye felleskostnader være et godt tegn

    Mange frykter høye felleskostnader og fellesgjeld, men visste du at det motsatte kan være en felle? Her er en oversikt over hva felleskostnadene kan bety for økonomien din.

  6. Magasinet

    Dette bør en husleiekontrakt inneholde

    Skal du leie ut hele eller deler av boligen din? En husleiekontrakt gir deg og leietakeren et mer harmonisk forhold.

  7. Magasinet

    Sjekker du uteområdet når du er på visning?

    En flott tomt gir mange muligheter for utehygge. For å sikre at det blir en trygg lekeplass for barna, er det noen ting du bør være oppmerksom på.

    11.01.2022
  8. Magasinet

    Slik fungerer innboforsikringen din under flytting

    Et spørsmål som ofte dukker opp i en flytteprosess er "hva dekker innboforsikringen?" Innboforsikringen din er jo knyttet til én adresse, betyr det at alle tingene som står på den andre adressen er usikret?

    06.01.2022
  9. Magasinet

    Derfor bør du velge Super husforsikring

    Et hus er en stor investering, og bør være godt forsikret. Super er If sin aller beste husforsikring. Dette er de fire viktigste grunnene til at du bør velge nettopp denne.

    25.01.2022
  10. Magasinet

    Sørg for at flyttelasset ditt er forsikret

    Det kan fort skje uhell under flytting, uansett om du bruker flyttebyrå eller flytter selv. Slik sørger du for at flyttelasset ditt er sikret.

    11.01.2022
  11. Magasinet

    Sjekklisten du trenger før visning

    Forberedelser er viktig når du er på utkikk etter ditt nye hjem. Med denne sjekklisten vet du hva du bør være oppmerksom på før du drar på visning.

    11.01.2022
  12. Magasinet

    Hvilken husforsikring passer for deg?

    Å kjøpe hus er den største investeringen vi gjør. Derfor er det viktig å ha en god forsikring som gir deg økonomisk sikkerhet dersom noe skulle gå galt. Men hvilken forsikring bør du velge?

  13. Magasinet

    Slik unngår du fyringsforbud

    På leting etter hus med peis? Sjekker du disse tingene på visning, unngår du fyringsforbud og eventuelle kalde vinterkvelder.