Dette bør en husleiekontrakt inneholde

Skal du leie ut hele eller deler av boligen din? En husleiekontrakt gir deg og leietakeren et mer harmonisk forhold.

Par som signerer husleiekontrakt

Mange sper på inntekten sin ved å leie ut hele eller deler av boligen sin for kortere eller lengre perioder. Et utleieforhold kan fungere som en drøm eller som et mareritt, avhengig av forholdet mellom deg som leier ut og leietaker.

Les om hva innboforsikring dekker

Bruk husleiekontrakt

Problemstillinger som ulike forventninger til varighet, husleie, depositum, rettigheter eller plikter, kan fort skape konflikter i et leieforhold dersom man ikke har en god husleiekontrakt som utgangspunkt for leieforholdet. Det er denne kontrakten som sammen med husleieloven bestemmer utleier og leiers rettigheter og plikter under leieforholdet. Med den blir leieforholdet mer tydelig for begge parter.

Digital leiekontrakt finner du for eksempel hos Forbrukerombudet. Se og fyll ut husleiekontrakt her.

Utleieforsikring er inkludert i Super innboforsikring

Sjekk at leiekontrakten inneholder disse punktene:

Husleiens sum

Husleien skal betales én gang i måneden og må fastsettes til et bestemt beløp. Du som utleier kan kreve tilleggsbetaling for strøm, brensel, vann og avløp hvis dette betales etter målt forbruk.

Informasjon om depositum

Et depositum kan tilsvare en til seks måneders husleie, og skal plasseres på en depositumskonto. Beløpet skal stå i leietakers navn, men verken du eller leietaker kan disponere kontoen alene.

Hvilke rom som er omfattet av utleiekontrakten

Det er spesielt viktig å spesifisere hvilke rom eller områder leieboeren har tilgang til hvis du kun leier ut deler av huset.

Varighet og oppsigelsesfrist

Det skilles mellom tidsbestemte og tidsubestemte husleiekontrakter. Tidsbestemte leiekontrakter har utflyttingsdato spesifisert i kontrakten, men det er ikke lov å avtale kortere enn tre år, med mindre du leier ut lofts-, sokkel- eller tomannsbolig og bor i samme hus. I slike tilfeller er det minimum ett år. 

Dette avtales og spesifiseres når dere signerer kontrakten. Leieforholdet opphører uten oppsigelse når den avtalte leieperioden utløper.

I tidsubestemte kontrakter er det en oppsigelsesfrist på tre måneder for begge parter, med mindre det avtales noe annet.

Eventuelle plikter for leietakeren

Hvis du ønsker at leietakeren skal ta på seg oppgaver eller vedlikehold på boligen, som for eksempel klippe gress, ta trappevask, male, etc. mot å betale mindre husleie, bør du spesifisere dette i kontrakten. Et tips er å være konkret slik at leietaker vet for eksempel hvor ofte trappen skal vaskes.

Utleieforsikring kan spare deg for mange bekymringer

Det er ikke alltid lett å vite på forhånd om leietakeren din vil betale husleien i tide eller behandle leiligheten din med omtanke. Å leie ut bolig kan derfor by på mange bekymringer.

Marius Duffaut, ansvarlig for eiendomsforsikringer i If, anbefaler utleieforsikring hvis du skal leie ut boligen din. Har du hus- eller innboforsikring i If, er utleieforsikring inkludert.

– Utleieforsikringen dekker ubetalt husleie, hærverk og hjelp til utkastelse, i tillegg til at den gir deg gratis juridisk rådgivning gjennom Huseiernes Landsforbund. En forsikring som sikrer nattesøvnen, lover Duffaut.

Hvilken husforsikring passer for deg?

 1. Magasinet

  Derfor bør du velge Super husforsikring

  Et hus er en stor investering, og bør være godt forsikret. Super er If sin aller beste husforsikring. Dette er de fire viktigste grunnene til at du bør velge nettopp denne.

  25.01.2022
 2. Magasinet

  Flytte fra leilighet til hus? Ikke glem innboforsikring

  Mange tenker at husforsikring dekker både hus og eiendeler, men det stemmer ikke. For at eiendelene dine skal være forsikret, trenger du en egen innboforsikring.

  18.01.2022
 3. Magasinet

  På boligjakt? Ikke glem å lage et godt budsjett

  Store summer er i omløp når du skal kjøpe ny bolig, og det er lett å la seg rive med. Få kontroll på alle utgiftsposter med et godt budsjett.

  11.01.2022
 4. Magasinet

  Takst og tilstandsrapport – dette bør du se etter

  De fleste boliger som legges ut for salg, kommer med verditakst og tilstandsrapport. Vet du forskjellen på de to dokumentene? Her er en oversikt.

 5. Magasinet

  Derfor kan høye felleskostnader være et godt tegn

  Mange frykter høye felleskostnader og fellesgjeld, men visste du at det motsatte kan være en felle? Her er en oversikt over hva felleskostnadene kan bety for økonomien din.

 6. Magasinet

  Dette bør en husleiekontrakt inneholde

  Skal du leie ut hele eller deler av boligen din? En husleiekontrakt gir deg og leietakeren et mer harmonisk forhold.

 7. Magasinet

  Sjekker du uteområdet når du er på visning?

  En flott tomt gir mange muligheter for utehygge. For å sikre at det blir en trygg lekeplass for barna, er det noen ting du bør være oppmerksom på.

  11.01.2022
 8. Magasinet

  Slik fungerer innboforsikringen din under flytting

  Et spørsmål som ofte dukker opp i en flytteprosess er "hva dekker innboforsikringen?" Innboforsikringen din er jo knyttet til én adresse, betyr det at alle tingene som står på den andre adressen er usikret?

  06.01.2022
 9. Magasinet

  Derfor bør du velge Super husforsikring

  Et hus er en stor investering, og bør være godt forsikret. Super er If sin aller beste husforsikring. Dette er de fire viktigste grunnene til at du bør velge nettopp denne.

  25.01.2022
 10. Magasinet

  Sørg for at flyttelasset ditt er forsikret

  Det kan fort skje uhell under flytting, uansett om du bruker flyttebyrå eller flytter selv. Slik sørger du for at flyttelasset ditt er sikret.

  11.01.2022
 11. Magasinet

  Sjekklisten du trenger før visning

  Forberedelser er viktig når du er på utkikk etter ditt nye hjem. Går du gjennom denne sjekklisten før visning vet du hva du bør være oppmerksom på når du er på visning.

  11.01.2022
 12. Magasinet

  Hvilken husforsikring passer for deg?

  Å kjøpe hus er den største investeringen vi gjør. Derfor er det viktig å ha en god forsikring som gir deg økonomisk sikkerhet dersom noe skulle gå galt. Men hvilken forsikring bør du velge?

 13. Magasinet

  Slik unngår du fyringsforbud

  På leting etter hus med peis? Sjekker du disse tingene på visning, unngår du fyringsforbud og eventuelle kalde vinterkvelder.