På boligjakt? Ikke glem å lage et godt budsjett

Store summer er i omløp når du skal kjøpe ny bolig, og det er lett å la seg rive med. Få kontroll på alle utgiftsposter med et godt budsjett.

Et budsjett er ikke bare for familier med dårlig råd. Det er et verktøy for å unngå dårlig råd i fremtiden. Med full oversikt vet du hvor høyt lån du kan ta, og jakten på drømmeboligen kan begynne!

Funnet drømmeboligen og trenger forsikring? Bergen pris her

Husk alle utgifter

Når du skal kjøpe ny bolig, må du først få oversikt over familiens økonomi, og se den i sammenheng med kostnadene knyttet til den nye boligen. Det er ikke vanskelig – det gjelder bare å få med seg alt. Ifølge Eva Sørmo, forbrukerøkonom i Norsk Familieøkonomi, bør et budsjett inneholde følgende poster:

 • Husholdning – husholdningsartikler, mat og klær.
 • Boutgifter – lån, forsikring, strøm, vedlikehold, fellesutgifter, kommunale utgifter, eiendomsskatt, husleie, boligalarm, hvite- og brunevarer, møbler og andre faste boutgifter.
 • Alle lån – bolig, bil, studier, forbruk og kredittkort.
 • Bil og transportutgifter – forsikring, kollektiv, bompenger, drivstoff, vedlikehold.
 • Livsstil – tobakk, uteliv, underholdning, frisør, kafé og restaurant.
 • Kontingenter – barnehage, fritidsordninger, hobby, aktiviteter og trening.
 • Medieutgifter – aviser, TV-pakker, bredbånd, telefon og andre abonnement.
 • Sparing – kortsiktig og langsiktig.
 • Gaver – familie, venner og veldedighet.
 • Helse – lege, tannlege, medisiner og ulike typer behandling.
 • Ferie – korte og lange reiser.

Det er mange uforutsette eller uregelmessige utgifter som må tas høyde for i en slik prosess.

– Kostnader som vedlikehold, bokklubber og kafébesøk er lette å glemme, sier Sørmo. Hun anbefaler å gå gjennom alle kontoutskrifter for å kunne gjøre realistiske beregninger.

Bruk prospektet til å lage budsjett

Marius Duffaut, ansvarlig for boligforsikringer i If, forteller at mange glemmer å ta høyde for økte kostnader ved kjøp av større bolig.

– Økte fellesutgifter eller strømkostnader er typiske ting å glemme, sier han og råder derfor alle boligkjøpere til å ta en ekstra titt på prospekt og tilstandsrapport.

– Sjekk for eksempel om det settes av penger til vedlikehold i felleskostnadene, oppfordrer Duffaut.

Marius Duffaut, leder for eiendomsforsikringer i If. Foto: If
Marius Duffaut, leder for eiendomsforsikringer i If. Foto: If

Dette bør dekkes av felleskostnadene

Det er også viktig å ha i tankene at ulike kommuner kan ha ulike regler om eiendomsskatt. Sjekk derfor hvilke regler som gjelder for den kommunen du vurderer å flytte til.

Disse utgiftspostene bør du se etter i prospektet:

 • Kommunale avgifter (vann, avløp og renovasjon)
 • Eiendomsskatt
 • Oppvarming og strøm
 • Felleskostnader (OBS! Finn ut hva som dekkes)
 • Vaktmestertjenester
 • Dokumentavgift

Hva koster boliglånet?

Når bankene vurderer hvor mye du skal få i boliglån, er det flere faktorer som spiller inn.

– Det er for eksempel viktig å være bevisst på at de benytter seg av gjennomsnittstall for kostnader ved å eie bolig og bil, noe som kan avvike for den boligen du kjøper, sier forbrukerøkonom Sørmo.

Hennes råd er derfor å ta med seg bankens regnestykke hjem og sammenligne det med de faktiske kostnadene du har, og de du vil få med den nye boligen.

Vær forberedt på høyere renter

I tillegg til å nedbetale selve lånebeløpet, må du også betale renter og gebyrer. Forbrukerøkonom Sørmo minner om at boliglån er noe du skal leve med over lang tid.

– Mange ønsker å låne mest mulig, men du må være forberedt på at du også skal tåle en renteoppgang. Et lån på 4 millioner med en renteoppgang på to prosent, vil for eksempel utgjøre 80 000 kroner mer i renter hvert år, sier hun.

Vedlikehold bør også med i regnestykket

Duffaut er også kritisk til å ta høyest mulig lån, og er opptatt av god planlegging i forkant av boligkjøpet.

– Å kjøpe ny bolig handler om økonomi og praktiske forhold. Du bør, allerede ved kjøp, legge en plan for vedlikehold av boligen. Med Super husforsikring hos If får du med en gratis boligsjekk hvert fjerde år. Denne gir deg god oversikt over tilstanden på huset og vil hjelpe deg med å planlegge vedlikehold, sier Duffaut.

 1. Magasinet

  Hvilken boligforsikring passer for deg?

  Er du usikker på om du trenger husforsikring eller innboforsikring, eller om du trenger begge deler? Slik sørger du for at du er riktig forsikret.

 2. Magasinet

  Sjekklisten du trenger før visning

  Forberedelser er viktig når du er på utkikk etter ditt nye hjem. Med denne sjekklisten vet du hva du bør være oppmerksom på før du drar på visning.

  11.01.2022
 3. Magasinet

  Takst og tilstandsrapport – dette bør du se etter

  De fleste boliger som legges ut for salg, kommer med verditakst og tilstandsrapport. Vet du forskjellen på de to dokumentene? Her er en oversikt.

 4. Magasinet

  Sjekker du uteområdet når du er på visning?

  En flott tomt gir mange muligheter for utehygge. For å sikre at det blir en trygg lekeplass for barna, er det noen ting du bør være oppmerksom på.

  11.01.2022
 5. Magasinet

  Slik fungerer innboforsikringen din under flytting

  Et spørsmål som ofte dukker opp i en flytteprosess er "hva dekker innboforsikringen?" Innboforsikringen din er jo knyttet til én adresse, betyr det at alle tingene som står på den andre adressen er usikret?

  06.01.2022
 6. Magasinet

  Takst og tilstandsrapport – dette bør du se etter

  De fleste boliger som legges ut for salg, kommer med verditakst og tilstandsrapport. Vet du forskjellen på de to dokumentene? Her er en oversikt.

 7. Magasinet

  Derfor bør du velge Super husforsikring

  Et hus er en stor investering, og bør være godt forsikret. Super er If sin aller beste husforsikring. Dette er de fire viktigste grunnene til at du bør velge nettopp denne.

  25.01.2022
 8. Magasinet

  Sørg for at flyttelasset ditt er forsikret

  Det kan fort skje uhell under flytting, uansett om du bruker flyttebyrå eller flytter selv. Slik sørger du for at flyttelasset ditt er sikret.

  11.01.2022
 9. Magasinet

  Sjekklisten du trenger før visning

  Forberedelser er viktig når du er på utkikk etter ditt nye hjem. Med denne sjekklisten vet du hva du bør være oppmerksom på før du drar på visning.

  11.01.2022
 10. Magasinet

  Hvilken husforsikring passer for deg?

  Å kjøpe hus er den største investeringen vi gjør. Derfor er det viktig å ha en god forsikring som gir deg økonomisk sikkerhet dersom noe skulle gå galt. Men hvilken forsikring bør du velge?

 11. Magasinet

  Derfor kan høye felleskostnader være et godt tegn

  Mange frykter høye felleskostnader og fellesgjeld, men visste du at det motsatte kan være en felle? Her er en oversikt over hva felleskostnadene kan bety for økonomien din.

 12. Magasinet

  Slik unngår du fyringsforbud

  På leting etter hus med peis? Sjekker du disse tingene på visning, unngår du fyringsforbud og eventuelle kalde vinterkvelder.

 13. Magasinet

  På boligjakt? Ikke glem å lage et godt budsjett

  Store summer er i omløp når du skal kjøpe ny bolig, og det er lett å la seg rive med. Få kontroll på alle utgiftsposter med et godt budsjett.

  11.01.2022