Sjarmerende bolig med sjøgløtt – hva betyr det egentlig?

Praktisk bolig med stort potensiale? Sjøgløtt og vakker naturtomt? Slik lærer du å tolke meglerens kreative ordbruk.

Dame med kaffkopp ser ut på utsikten fra boligen

“En sjarmerende bolig”, står det i salgsprospektet, og det høres jo forlokkende ut. Men det kan også bety at den ikke er oppgradert på en stund eller at den rett og slett er i dårlig stand. Vær også oppmerksom på at det kan ligge “sjarm” i oppgraderinger av en litt mer original art, noe som for din del betyr at du kanskje må regne med noen oppgraderinger.

Meglere er kjent for å kunne være vel kreative i sine beskrivelser av boligen. Svein Strømnes fra Norges Eiendomsmeglerforbund bekrefter at “sjarmerende og praktiske” boliger ofte har en grad av oppussingsbehov ved seg.

– Men det skal jo også være sjarmerende og hyggelig, legger han til.

Trenger du innbo- eller husforsikring? Beregn pris her

Oppussing- eller oppgraderingsbehov?

Behovet for oppgradering beskrives ofte i milde termer. Det hender for eksempel at behov for omfattende renovering, kan beskrives som at “noe oppussing må påregnes”.

Det kan også være greit å være klar over at “nyoppusset” kan bety enkle og rimelige fasadeoppgraderinger som nymalte flater, eller skifte av kjøkkendører på et ellers slitt kjøkken. Men selv om noen meglere pynter litt på brura, betyr ikke det at slike beskrivelser aldri stemmer overens med boligens tilstand. Det kan faktisk også bety at boligen har fått en real oppgradering.

Stort potensiale

Hvis boligen aldri har vært pusset opp, kan det beskrives som at den har “potensiale”. Det betyr som regel at du må påregne en del arbeid.

– Stort potensiale brukes ofte når det er til dels stort behov for oppgradering. Investerer du de pengene, vil du få en veldig fin bolig, sier Strømnes, og har ett viktig råd til boligkjøpere:

– Husk å sette av penger på å få det opp til dagens standard!

Innholdsrikt eller bare helt vanlig?

“Innholdsrik” er et velbrukt adjektiv i boligannonser og prosjekt. Det brukes hyppig om små og store boliger, noen av dem kan virke helt ordinære og uten bemerkelsesverdig utnyttelse av plass.

Ifølge Strømnes skal dette brukes om boliger med mange muligheter, men som kanskje ikke har utfylt hele sitt potensial.

Drømmer du om vill og vakker naturtomt?

Ifølge Strømnes betyr naturtomt at tomten ikke er opparbeidet med plen, og at den kan inneholde fjellknauser, lyngrabber og lignende. En naturtomt kan by på spennende utfordringer, men den kan også ha dårlig fremkommelighet, være skrånende og i verste fall dårlig egnet til å bygge på.

Her er det viktig å vite hva du vil. Mulighetene er mange, men husk på at det fort kan koste litt dersom du for eksempel har lyst til å planere eller fylle ut.

Solrik uteplass

De fleste av oss ønsker jo å bo et sted med mye sol, og blir derfor begeistret når de hører at noe er solrikt.

Strømnes er klar på at “solrik” kun skal brukes om tomter med sol store deler av dagen. Likevel finnes det eksempler på boliger der “solrik” betyr “sol etter normal arbeidstid” for eksempel, men dette er forholdsvis enkelt å sjekke på visning.

Deilig med sjøgløtt

Utsikt mot sjøen høres løfterikt ut, men det er ikke sikkert at du får dette selv om det omtales som sjøgløtt i annonsen.

– Sjøgløtt betyr at det er mulig å se hav eller innsjø fra boligen, sier Strømnes.

Vær oppmerksom på dette er et begrep som kan være vanskelig for meglerne å motstå. Noen ganger kan “sjøgløtt” for eksempel bety at du må lene deg ut fra et spesifikt hjørne på en trang balkong. Myser du riktig godt, skimter du kanskje sjøen i det fjerne. Kjenner du den friske havbrisen?

Bare et steinkast unna

Kan du sende fireåringen til lekeplassen som ligger et steinkast unna? Kanskje, men ikke nødvendigvis.

– “Et steinkast” betyr “rett i nærheten av”, men må ikke tolkes bokstavelig! oppfordrer Strømnes.

Noen meglere ser nemlig ut til å bruke begrepet i ytterst bred forstand. En runde i nabolaget kan være lurt hvis du er avhengig av å ha lekeplassen eller andre fasiliteter like i nærheten.

Solgt “som den er”

De fleste brukte eiendommer selges i dag “som de er” eller “as is”.

– Dette er en juridisk term i avhendingsloven som omhandler muligheten for å klage på kjøpet. “Som den er” betyr at kjøper overtar risiko for alle feil og mangler, sier Strømnes.

Det betyr likevel ikke at du som kjøper står helt uten rettigheter.

– Hvis det er vesentlig skjulte feil og mangler, eller selgeren har løyet eller holdt tilbake opplysninger, kan du få erstatning, sier han.