Sjarmerende bolig med sjøgløtt – hva betyr det egentlig?

Praktisk bolig med stort potensiale? Sjøgløtt og vakker naturtomt? Slik lærer du å tolke meglerens kreative ordbruk.

“En sjarmerende bolig”, står det i salgsprospektet, og det høres jo forlokkende ut. Men det kan også bety at den ikke er oppgradert på en stund eller at den rett og slett er i dårlig stand. Vær også oppmerksom på at det kan ligge “sjarm” i oppgraderinger av en litt mer original art, noe som for din del betyr at du kanskje må regne med noen oppgraderinger.

Meglere er kjent for å kunne være vel kreative i sine beskrivelser av boligen. Svein Strømnes fra Norges Eiendomsmeglerforbund bekrefter at “sjarmerende og praktiske” boliger ofte har en grad av oppussingsbehov ved seg.

– Men det skal jo også være sjarmerende og hyggelig, legger han til.

Trenger du innbo- eller husforsikring? Beregn pris her

Oppussing- eller oppgraderingsbehov?

Behovet for oppgradering beskrives ofte i milde termer. Det hender for eksempel at behov for omfattende renovering, kan beskrives som at “noe oppussing må påregnes”.

Det kan også være greit å være klar over at “nyoppusset” kan bety enkle og rimelige fasadeoppgraderinger som nymalte flater, eller skifte av kjøkkendører på et ellers slitt kjøkken. Men selv om noen meglere pynter litt på brura, betyr ikke det at slike beskrivelser aldri stemmer overens med boligens tilstand. Det kan faktisk også bety at boligen har fått en real oppgradering.

Stort potensiale

Hvis boligen aldri har vært pusset opp, kan det beskrives som at den har “potensiale”. Det betyr som regel at du må påregne en del arbeid.

– Stort potensiale brukes ofte når det er til dels stort behov for oppgradering. Investerer du de pengene, vil du få en veldig fin bolig, sier Strømnes, og har ett viktig råd til boligkjøpere:

– Husk å sette av penger på å få det opp til dagens standard!

Innholdsrikt eller bare helt vanlig?

“Innholdsrik” er et velbrukt adjektiv i boligannonser og prosjekt. Det brukes hyppig om små og store boliger, noen av dem kan virke helt ordinære og uten bemerkelsesverdig utnyttelse av plass.

Ifølge Strømnes skal dette brukes om boliger med mange muligheter, men som kanskje ikke har utfylt hele sitt potensial.

Drømmer du om vill og vakker naturtomt?

Ifølge Strømnes betyr naturtomt at tomten ikke er opparbeidet med plen, og at den kan inneholde fjellknauser, lyngrabber og lignende. En naturtomt kan by på spennende utfordringer, men den kan også ha dårlig fremkommelighet, være skrånende og i verste fall dårlig egnet til å bygge på.

Her er det viktig å vite hva du vil. Mulighetene er mange, men husk på at det fort kan koste litt dersom du for eksempel har lyst til å planere eller fylle ut.

Solrik uteplass

De fleste av oss ønsker jo å bo et sted med mye sol, og blir derfor begeistret når de hører at noe er solrikt.

Strømnes er klar på at “solrik” kun skal brukes om tomter med sol store deler av dagen. Likevel finnes det eksempler på boliger der “solrik” betyr “sol etter normal arbeidstid” for eksempel, men dette er forholdsvis enkelt å sjekke på visning.

Deilig med sjøgløtt

Utsikt mot sjøen høres løfterikt ut, men det er ikke sikkert at du får dette selv om det omtales som sjøgløtt i annonsen.

– Sjøgløtt betyr at det er mulig å se hav eller innsjø fra boligen, sier Strømnes.

Vær oppmerksom på dette er et begrep som kan være vanskelig for meglerne å motstå. Noen ganger kan “sjøgløtt” for eksempel bety at du må lene deg ut fra et spesifikt hjørne på en trang balkong. Myser du riktig godt, skimter du kanskje sjøen i det fjerne. Kjenner du den friske havbrisen?

Bare et steinkast unna

Kan du sende fireåringen til lekeplassen som ligger et steinkast unna? Kanskje, men ikke nødvendigvis.

– “Et steinkast” betyr “rett i nærheten av”, men må ikke tolkes bokstavelig! oppfordrer Strømnes.

Noen meglere ser nemlig ut til å bruke begrepet i ytterst bred forstand. En runde i nabolaget kan være lurt hvis du er avhengig av å ha lekeplassen eller andre fasiliteter like i nærheten.

Solgt “som den er”

De fleste brukte eiendommer selges i dag “som de er” eller “as is”.

– Dette er en juridisk term i avhendingsloven som omhandler muligheten for å klage på kjøpet. “Som den er” betyr at kjøper overtar risiko for alle feil og mangler, sier Strømnes.

Det betyr likevel ikke at du som kjøper står helt uten rettigheter.

– Hvis det er vesentlig skjulte feil og mangler, eller selgeren har løyet eller holdt tilbake opplysninger, kan du få erstatning, sier han.

 1. Magasinet

  5 ting du bør ha med deg på visning

  Mange av oss er altfor høflige når vi på visning. Disse 5 tingene gjør det lettere å stille de riktige spørsmålene.

  25.04.2022
 2. Magasinet

  Derfor bør du velge Super husforsikring

  Et hus er en stor investering, og bør være godt forsikret. Super er If sin aller beste husforsikring. Dette er de fire viktigste grunnene til at du bør velge nettopp denne.

  25.01.2022
 3. Magasinet

  Sjekker du uteområdet når du er på visning?

  En flott tomt gir mange muligheter for utehygge. For å sikre at det blir en trygg lekeplass for barna, er det noen ting du bør være oppmerksom på.

  11.01.2022
 4. Magasinet

  Sjekker du uteområdet når du er på visning?

  En flott tomt gir mange muligheter for utehygge. For å sikre at det blir en trygg lekeplass for barna, er det noen ting du bør være oppmerksom på.

  11.01.2022
 5. Magasinet

  Slik fungerer innboforsikringen din under flytting

  Et spørsmål som ofte dukker opp i en flytteprosess er "hva dekker innboforsikringen?" Innboforsikringen din er jo knyttet til én adresse, betyr det at alle tingene som står på den andre adressen er usikret?

  06.01.2022
 6. Magasinet

  Takst og tilstandsrapport – dette bør du se etter

  De fleste boliger som legges ut for salg, kommer med verditakst og tilstandsrapport. Vet du forskjellen på de to dokumentene? Her er en oversikt.

 7. Magasinet

  Derfor bør du velge Super husforsikring

  Et hus er en stor investering, og bør være godt forsikret. Super er If sin aller beste husforsikring. Dette er de fire viktigste grunnene til at du bør velge nettopp denne.

  25.01.2022
 8. Magasinet

  Sørg for at flyttelasset ditt er forsikret

  Det kan fort skje uhell under flytting, uansett om du bruker flyttebyrå eller flytter selv. Slik sørger du for at flyttelasset ditt er sikret.

  11.01.2022
 9. Magasinet

  Sjekklisten du trenger før visning

  Forberedelser er viktig når du er på utkikk etter ditt nye hjem. Med denne sjekklisten vet du hva du bør være oppmerksom på før du drar på visning.

  11.01.2022
 10. Magasinet

  Hvilken husforsikring passer for deg?

  Å kjøpe hus er den største investeringen vi gjør. Derfor er det viktig å ha en god forsikring som gir deg økonomisk sikkerhet dersom noe skulle gå galt. Men hvilken forsikring bør du velge?

 11. Magasinet

  Derfor kan høye felleskostnader være et godt tegn

  Mange frykter høye felleskostnader og fellesgjeld, men visste du at det motsatte kan være en felle? Her er en oversikt over hva felleskostnadene kan bety for økonomien din.

 12. Magasinet

  Slik unngår du fyringsforbud

  På leting etter hus med peis? Sjekker du disse tingene på visning, unngår du fyringsforbud og eventuelle kalde vinterkvelder.

 13. Magasinet

  På boligjakt? Ikke glem å lage et godt budsjett

  Store summer er i omløp når du skal kjøpe ny bolig, og det er lett å la seg rive med. Få kontroll på alle utgiftsposter med et godt budsjett.

  11.01.2022