Slik unngår du problemer med skadedyr i vinter

Når kulda setter inn trekker mus og rotter inn i varme hus og hytter. Lær deg hvordan du holder du dem ute.

Mus som gnager over ledning. Unngå problemer med skadedyr.

Ikke bare er de små gnagerne plagsomme, det kan også fort bli dyrt. Dersom mus og rotter får tid til å etablere seg ordentlig i boligen din, kan de forårsake svært store skader. Hvis du ikke har sikret huset mot mus tidligere, bør du absolutt gjøre det nå.

Visste du forresten at du kan få hjelp til å avdekke potensielle innganger for skadedyr? Gjennom If Boligsjekk, en tjeneste inkludert i If Super husforsikring, kommer fagfolk fra Anticimex og sjekker huset for blant annet potensielle innganger for mus og rotter. Disse kan tettes igjen med for eksempel netting, byggeskum eller silikon.

Se og beregn pris på If Super husforsikring

Utleie for smågnagere

Uten godt bruk av tettemidler, metallnetting eller stålull i sprekker og små åpninger, kan du, uten å vite det, satt opp et skilt med "Utleie for smågnager".

Kjetil Sjuve Ellingsen er skadeinspektør på bolig i forsikringsselskapet If. Han har vært borti mange tilfeller hvor kunder har oppdaget at de har invitert smågnagere inn.

– Du må huske på at en mus trenger bare en åpning på 7 mm for å komme seg inn i en bygning. Kommer hodet gjennom, så kommer kroppen inn også, forteller Ellingsen.

7 tips til å holde rotter og mus ute:

  1. De fleste husfasader har musebånd, det vil si tynne stållister under kledningen for å hindre at mus og rotter kommer inn. Ofte er ikke jobben med listene gjort godt nok. Da bør du enten legge nye, eller tette igjen eventuelle hull og glipper med stålnetting eller stålplater.

  2. Et kritisk punkt er overgangen mellom grunnmuren og nederste del av husveggen. Sørg for å tette eventuelle glipper med gnagesikkert materiale.

  3. Pass på å tette godt rundt kabler eller ledninger som går gjennom husveggen. Ofte kan det oppstå små åpninger ved slike innføringer som musene lett kan komme seg inn gjennom.

  4. Alle lufteluker, ventiler, sluk og kjellervinduer bør lukkes eller tettes.

  5. Rydd hagen og fjern vedstabler eller plankehauger hvor gnagerne kan gjemme seg. Det kan også være lurt å sørge for minst mulig vegetasjon langs husveggene.

  6. Både dyrefôr, kompost, fuglefrø, avfallsfrukt og søppel er rene delikatessen for mus og rotter. Sørg for å ikke holde koltbord for skadedyrene.

  7. Både mus og rotter er gode klatrere. Ikke ha stiger stående som gjør det enklere for gnagerne å klatre inn i ventiler eller vinduer høyere opp på veggen. Også grener på trær kan fungere som en gangbro over til huset.
    Kilde: Anticimex

Å bytte eller flytte røropplegg er også noe som kan øke risikoen for å få rotter og mus innendørs. Det hender at rørleggere plugger eller blender rør kun med et plastlokk. Dette er en lett match for en rotte som fornemmer en inngang til en varm bolig.

– Vi på skadesenteret ser at det er mangelfull fokus på sikring mot skadedyr ved bytte og omlegging av gamle avløpsrør under oppussing. Ved blending av rør bør du gi beskjed til rørleggeren din om at det skal gjøres varig. Det er viktig at de kles inn med netting eller støpes inn, slik at rotter eller mus ikke er i stand til å gnage seg gjennom, er Ellingsens råd.

Skjeggkre? Denne forsikringen kan hjelpe deg

Slik unngår du problemer med skadedyr

Gjennom If Boligsjekk samarbeider If med Anticimex, som kan hjelpe deg å unngå uønsket besøk av rotter og mus. De hjelper deg også med å få dem fjernet på en trygg og effektiv måte, hvis de først har kommet seg inn.

Har du fått skadedyr i huset, vil du med husforsikring i If, få hjelp av Anticimex til å fjerne dem på en sikker måte. Forsikringen erstatter også skadene forårsaket av rotter og mus.

Lurer du på om du har fått mus eller andre skadedyr innendørs, kan du også ringe telefontjenesten Byggteknisk Rådgivning for å få råd om hva du skal gjøre.

Har du If Super husforsikring – bestill Boligsjekken her

FOTO: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX