Skjeggkre – umulig å bekjempe?

Visste du at skjeggkre kun lever innendørs i Norge? Likevel har de i løpet av få år spredd seg til boliger over hele landet. Slik blir du kvitt dem.

Uansett om du elsker eller hater insekter, er det ikke så hyggelig å ha alle slags kryp innendørs. Skjeggkre er et insekt som riktignok sjelden gjør større skade, men det er likevel et såpass utrivelig vesen at folk flest ikke ønsker å ha dem som husdyr.

If Super husforsikring dekker bekjempelse av skjeggdyr

Rekordrask utbredelse

De første skjeggkreene ble oppdaget i Norge for første gang i 2013 i Oslo, til tross for at de sannsynligvis hadde vært i Norge i ti år allerede. Tre år senere var insektet godt etablert innendørs i boliger over hele landet. De små krypene har spredd seg i rekortfart, til tross for at de ikke overlever utendørs. Det er derfor et lite mysterium hvordan de har klart å utbre seg så raskt.

Hypotesen går på at de sprer seg via produkter som pappemballasje, byggematerialer, bagasje fra ferie og fra tilstøtende leiligheter og næringsbygg. De trives ekstra godt i nyere boliger, siden disse er tørre og lune, med god isolasjon. De er nærmest altetende, så de har sjelden problemer med å finne mat.

Slik får du hjelp til å bekjempe skjeggkre

Med Super eller Standard hus- eller innboforsikring i If, er du sikret hjelp fra skadedyrfirmaet Anticimex til å bekjempe skjeggkre dersom de skulle dukke opp i boligen din. Stein Norstein, skadesjef i Anticimex, kan imidlertid fortelle at det per i dag ikke finnes noen metode som garanterer å utrydde kreene fra leiligheten eller huset ditt.

Unngå problemer med skadedyr etter oppussing

Ny gift gir håp

Advion Cockroach Gel har nylig blitt godkjent i kampen mot skjeggkre. Anticimex bruker Advion Cockroach Gel i åte i kombinasjon med limfeller. Dette har så langt vist seg å være en effektiv måte for å minske bestanden av skjeggkre i boliger, men ifølge Norstein er det for tidlig å si hvor effektivt det er på å fjerne kreene totalt.

– Spørsmålet er hvor god langtidseffekt middelet har. Stoffet tørker inn etter noen uker, og dersom stoffet ikke er tilgjengelig for skjeggkre etter at det er tørt, har det ingen langtidseffekt. Dersom stoffet kan spises etter at det er tørket, kan det derimot gi effekt i årevis. Dette holder vi på å teste ut nå.

Samtidig har et nytt norsk forskningsprosjekt i regi av Folkehelseinstituttet har også gitt gode resultater, og gir dermed nytt håp i bekjempelsen av de små udyrene. Kort fortalt handler denne metoden om å bruke små mengder av insektmiddelet Indoxacarb. Et giftstoff som også benyttes mot kakerlakker og mot maur.

– Bare ved å endre litt på metoden som ble benyttet, så fikk vi en dobling i dødeligheten. Det andre viktige vi fant ut var at vi kan bekjempe skjeggkreet med helt minimale mengder gift, forteller forsker i Folkehelseinstituttet, Anders Aak til Forskning.no

Du må imidlertid fremdeles kontakte et skadedyrfirma eller forsikringen din dersom du skal bli kvitt skjeggkre i huset. Foreløpig bare disse som har lov til å bruke den aktuelle insektgiften.

Hyppig støvsuging og bruk av limfeller

Men selv om Advion skulle vise seg å være effektiv på å utrydde skjeggkre fra en bolig, vil det fortsatt være vanskelig å garantere at du er kvitt dem.

– Det kan være kre som lever på steder langt fra åtet som legges ut, her kan giften få mindre effekt. Siden skjeggkre kan bruke flere år på å vokse seg store, kan det ta lang tid før du oppdager at de fremdeles befinner seg i boligen din, forteller Norstein.

– Dessuten kjenner vi fortsatt ikke til hvordan eller hvor lett skjeggkreene sprer seg. Ettersom det er fare for at nye skjeggkre kan dukke opp i boligen etter at bekjempelsen er ferdig, vil det være lett å tro at bekjempelsen ikke har fungert.

For å holde skjeggkre i sjakk anbefaler Anticimex normalt god støvsuging og utlegging av limfeller. Ofte vil dette gi tilstrekkelig reduksjon av kreene. Ønsker du ytterligere tiltak med bruk av bekjempningsmidler anbefales det å benytte profesjonelle skadedyrfirmaer.

Skjeggkre og sølvkre ligner hverandre, men fullvokste skjeggkre er større. Illustrasjon: Anticimex.
Skjeggkre og sølvkre ligner hverandre, men fullvokste skjeggkre er større. Illustrasjon: Anticimex.

Skjeggkre – verdens eldste insekt

Skjeggkre ligner på sølvkre, men er større. Mens sølvkre sjelden blir større enn cirka én cm, kan skjeggkre bli opptil dobbelt så store. Unge skjeggkre kan derfor ofte forveksles med sølvkre. Begge hører til børstehalene som er blant de eldste insektene på jorden.

Skjeggkre er nattaktive, og kan derfor være vanskelige å oppdage. Du kan ofte se dem på morgenen, når de piler av gårde i det du slår på lyset.

Mistenker du at du har fått skjeggkre i boligen din, bør du legge ut limfeller som du får tak i både i jernvarebutikker og diverse nettbutikker.

Sjekk pris på If innboforsikring
Sjekk pris på If husforsikring

FOTO: NTB SCANPIX/SHUTTERSTOCK

  1. Magasinet

    Derfor bør du velge Super husforsikring

    Et hus er en stor investering, og bør være godt forsikret. Super er If sin aller beste husforsikring. Dette er de fire viktigste grunnene til at du bør velge nettopp denne.

    25.01.2022
  2. Magasinet

    Sjekklisten du trenger før visning

    Forberedelser er viktig når du er på utkikk etter ditt nye hjem. Med denne sjekklisten vet du hva du bør være oppmerksom på før du drar på visning.

    11.01.2022
  3. Magasinet

    De vanligste brannfellene – les hvordan du unngår dem

    I 2018 hadde Brann- og redningsvesenet 3547 brannutrykninger til boliger i Norge. De fleste skyldes komfyrbrann eller brann i elektrisk utstyr. Disse enkle tipsene øker brannsikkerheten i huset ditt.

    01.02.2021
  4. Magasinet

    Skjeggkre – umulig å bekjempe?

    Visste du at skjeggkre kun lever innendørs i Norge? Likevel har de i løpet av få år spredd seg til boliger over hele landet. Slik blir du kvitt dem.

  5. Magasinet

    Slik unngår du fyringsforbud

    På leting etter hus med peis? Sjekker du disse tingene på visning, unngår du fyringsforbud og eventuelle kalde vinterkvelder.

  6. Magasinet

    Slik oppdager og fjerner du muggsopp og fuktskader

    Fukt- og råteskader er ikke bare helseskadelig, de kan også føre til store kostnader i hjemmet. Dette bør du se etter når du er på visning.

  7. Magasinet

    Hjemmepåske? Da kan det være smart å sjekke disse 16 tingene

    I år kan påsken være en god anledning til å gjøre boligen sikrere og forhindre dyre vedlikeholdskostnader. Her er sjekklisten.

  8. Magasinet

    5 tegn på at du må pusse opp badet

    Badet kan se pent ut, men er det bare på overflaten? Her er tegnene på at du kanskje likevel må pusse opp badet.

  9. Magasinet

    Denne kan utløse flom på kjøkkenet

    Når sjekket du vanninntaket og slangen til oppvaskmaskinen sist? Det bør du gjøre en gang i året.

  10. Magasinet

    Hvor mye snø tåler taket ditt?

    Vet du hvor mye snø taket ditt egentlig tåler? Det er nemlig store forskjeller ut ifra takets form og boligens bygningsår.

  11. Magasinet

    Sjekker du uteområdet når du er på visning?

    En flott tomt gir mange muligheter for utehygge. For å sikre at det blir en trygg lekeplass for barna, er det noen ting du bør være oppmerksom på.

    11.01.2022
  12. Magasinet

    Slik fungerer innboforsikringen din under flytting

    Et spørsmål som ofte dukker opp i en flytteprosess er "hva dekker innboforsikringen?" Innboforsikringen din er jo knyttet til én adresse, betyr det at alle tingene som står på den andre adressen er usikret?

    06.01.2022
  13. Magasinet

    Hvilken innboforsikring passer for deg?

    Uansett om du eier eller leier, en hybel, leilighet eller hus, så trenger du en innboforsikring for å sikre eiendelene dine. Men hvilken bør du velge?