Veggedyr? Slik blir du kvitt dem

Veggedyr har økt kraftig de siste tyve årene, også i Norge. Men har du innboforsikring, er du sikret effektiv hjelp til å fjerne dem.

veggedyr

Veggedyr kalles bedbugs i utlandet nettopp fordi de stort sett bor i senga. Det er små insekter som lever av menneskeblod og som vanligvis stikker deg om natten mens du sover. Selv om det er individuelle forskjeller på hvor mye vi mennesker reagerer på bittene, klør de ofte mye, og kan i verste fall føre til infeksjon.

Utseende og størrelse

Veggedyr er nattaktive og lever i skjul på dagen, så den enkleste måten å oppdage de på er å se etter små, gråbrune flekker i sprekker i sengerammen og sømmene rundt madrassen. Du kan også komme over tomme insektsskall og levende eller døde veggedyr. Veggedyrene er rødbrune, ovale og flate, de kan variere litt i størrelse, men de fleste er på størrelse med et linfrø.

Stein Norstein, skadesjef i Anticimex. Foto: Anticimex
Stein Norstein, skadesjef i Anticimex. Foto: Anticimex

Hvordan spres veggedyrene?

Det er vanligst å få veggedyr fra naboen eller når du er på reisefot. Stein Norstein er skadesjef hos Anticimex, og har over snittet god kunnskap om insektene.

– Den hyppigste årsaken til veggedyr er at de har spredt seg fra naboen, forteller Norstein. De er raske til å flytte på seg, så hvis de først har etablert seg i én leilighet, sprer de seg raskt til de andre leilighetene i samme bygg. Borettslaget har som regel en forsikring for slike tilfeller, slik at et skadedyrfirma kan komme og få fjernet skadedyrene fra hele bygningen.

Andre får med seg veggedyr når de har vært på reise. Mange land har høyere forekomst av slike skadedyr enn oss, og høyfrekventerte turistområder har høyere risiko for denne typen småkryp. Norstein vil likevel anbefale turister å heller nyte ferien enn å bekymre seg for veggedyr:

– Det er generelt liten sjanse for å få med seg veggedyr hjem, så ikke bruk ferietiden på å gjennomgå alle kriker og kroker på overnattingssteder, råder skadesjefen.

Hvis du mistenker at du har med deg veggedyr hjem fra ferie, kan du legge bagasjen i fryseren en ukes tid. Da får du sannsynligvis tatt knekken på eventuelle blindpassasjerer. Brukte møbler kan også være en kilde for veggedyr. Er du redd for at den brukte sofaen eller sengen kan ha med seg veggedyr, ta en kikk rundt sømmer, tekstilkanter og undersider. 


Hva dekker innboforsikringen?

Hvis du opplever bitt, eller ser tendenser til veggedyr som har "etablert" seg hos deg, kan du bruke innboforsikringen til å få hjelp til å fjerne dem. Både Utvidet og Super innboforsikring dekker rådgivning og bekjempelse av skadedyr og insekter som veggedyr, skjeggkre, kakerlakker, mus og rotter. 

– Skulle du få veggedyr i boligen din, får du god hjelp i innboforsikringen. Uansett hvor hardt leiligheten eller huset er rammet, klarer vi å fjerne dem. Finner du spor etter noe du tenker kan være veggedyr i boligen din, kan du sende et bilde til oss i Anticimex. Vi gjenkjenner som regel raskt tegn på veggedyr, og kommer også på inspeksjon, beroliger Norstein.

Her kan du komme i kontakt med Anticimex, og melde skade.

Hvordan bli kvitt veggedyrene?

Veggedyr kan være problematisk å bli kvitt på egenhånd, da de har blitt mer resistente mot insektsmidler, skjuler seg godt, og kan overleve lenge uten mat. Har du mistanke om veggedyr i boligen din, anbefales det å søke hjelp hos et skadedyrfirma så fort som mulig.

– Jo raskere vi får startet bekjempelsen, desto færre veggedyr har sannsynligvis fått etablert seg, og det er raskere og enklere å bli kvitt dem, forteller Norstein.

Hvis Anticimex påviser veggedyr, settes det raskt igang tiltak. Siden de fleste av veggedyrene holder til i sengen, tas sengen med til en frysercontainer i to døgn eller et varmetelt. Skadedyrteknikeren går gjennom boligen med en støvsuger, for deretter å bruke en steamvasker som blåser ut damp i sprekker og kroker insektene kan oppholde seg i. Når dette er gjort, legges det ut tørkepulver, silica gel, langs veggene. Dette er ikke giftig for oss mennesker, men det gjør at de resterende veggedyrene tørker ut.

Noen veggedyr kan oppholde seg i skap eller andre steder i boligen, men når de blir sultne vil de krype ut og prøve å komme seg til en seng hvor det sover en person. Da vil de komme i kontakt med dette tørkepulveret, og på den måten dør de innen en dag eller to. Av den grunn anbefaler Anticimex at du bruker boligen som normalt under bekjempelsen.

– Hvis du flytter ut, vil veggedyrene holde seg i ro, og de kan overleve i månedsvis mens de venter på at noen skal komme tilbake, forteller Norstein.

Anticimex vil sette opp feller for veggedyr for å kontrollere at alle er tatt, og i de fleste tilfeller er du kvitt alle veggedyr innen fire uker, avhengig av hvor mange som har etablert seg.

Hvordan unngå veggedyr på reise?

  • Hvis du ser tegn etter veggedyr eller blir bitt, be om et nytt rom. Vær imidlertid oppmerksom på at dersom veggedyr har etablert seg i et rom, sprer de seg raskt til flere rom eller leiligheter i samme bygning.
  • Ha mest mulig av bagasjen i kofferten under hele oppholdet.
  • Legg bagasjen på egne koffertholdere eller annet for å holde bagasjen oppe fra gulvet, ikke legg den i senga.
  • Hvis du tror du har overnattet et sted med veggedyr, frys bagasjen ved - 18 °C i en uke, eller varmebehandle den på over 50 °C i to timer.