Derfor er boligkjøperforsikring god å ha

Drømmeboligen er ikke alltid slik du tror. Mange ferske boligkjøpere har oppdaget både skjeggkre og vannskader etter boligkjøpet.

Når du er på boligjakt er det alltid viktig å undersøke tilstanden til boligen godt. Du leser gjerne tilstandsrapporten nøye, og på visning sjekker du kjeller, drenering, bad, tak og sikringsskap nøye.

Likevel er det dessverre sånn at forventningene ikke alltid stemmer overens med virkeligheten. En boligkjøperforsikring gir deg derfor et tryggere boligkjøp.

Kjøpe bolig? Beregn pris på If Boligforsikring

Hva er boligkjøperforsikring?

En boligkjøperforsikring sikrer deg nødvendig juridisk bistand, slik at du får den erstatningen du kan ha krav på, dersom det er mangler ved boligen du har kjøpt. Det kan dreie om alt fra skadedyr til fuktskader og konstruksjonsfeil, som selger ikke har informert deg om før kjøp.

Har du en svak sak, vil vi også være tydelige på det. Slik slipper du å bruke unødvendig tid og krefter på en reklamasjonsprosess.

Jesper Arntzen, ansvarlig for eiendomsmegler kanalen i If,
Jesper Arntzen, ansvarlig for eiendomsmegler-kanalen i If,

Kjøpers svar på boligselgerforsikring

De fleste som selger bolig i dag har boligselgerforsikring, også kalt eierskifteforsikring. Boligselger har ansvar  for vesentlige skjulte feil og mangler ved boligen i fem år etter salget. Eierskifteforsikringen dekker boligselgers ansvar etter salget og er en økonomisk sikkerhet, henhold til avhendingsloven, dersom det dukker opp krav om mangler etter boligsalget.

Jesper Arntzen, ansvarlig for eiendomsmegler kanalen i If, vet at mange lurer på om de egentlig trenger boligkjøperforsikring. Men nettopp på grunn av at de fleste som selger bolig i dag har eierskifteforsikring, er han er klar i sin anbefaling:

– Der du tidligere møtte en angrende selger som var villig til å inngå et kompromiss, møter du i dag advokater som har spesialisert seg på slike krav. Å kreve erstatning i en slik situasjon kan derfor være en utmattende og tidkrevende prosess.

Med boligkjøperforsikring får du profesjonell hjelp både til å vurdere om det er verdt å bruke krefter på å klage, og bistand til å fremme kravet.

– Hvorvidt du som boligkjøper ønsker denne sikkerheten, er til syvende og sist ditt eget valg. Men personlig ville jeg kjøpt boligkjøperforsikring i alle tilfeller hvor selger har forsikret seg med boligselgerforsikring, sier Arntzen.

Boliger solgt «som de er»

Kjøp og salg av brukte boliger i Norge reguleres av avhendingsloven. En boligkjøperforsikring vil alltid gi deg juridisk rådgivning, men det er ikke alltid feilen ved boligen er en mangel ifølge avhendingsloven, og derfor ikke kan tas videre mot selger. Du som kjøper kan derfor kun vinne frem dersom selger har holdt tilbake opplysninger om boligen, eller at boligen er i vesentlig dårligere stand enn det du hadde grunn til å regne med.

– «Vesentlig dårligere stand» betyr at utbedringskostnadene må utgjøre fem-seks prosent av kjøpesummen. For en bolig til 5 millioner kroner må altså feilen eller mangelen koste minst 250 000 kroner å utbedre, før du har en sak du kan ta videre. Har selger bevisst holdt tilbake informasjon om boligen, gjelder imidlertid ingen nedre grense, forklarer Arntzen.

5 års reklamasjonsrett ved boligkjøp

Boligkjøperforsikringen i If Boligkjøperpakke, gjelder for ett år av gangen og kan fornyes i inntil fem år.

– Erfaringsmessig oppdages de fleste skadene det første året, når du blir kjent med boligen. Likevel vet vi at 20-30 prosent av skadene dukker opp i de påfølgende årene. Dette kan for eksempel være sopp- og råteskader i konstruksjonen som har utviklet seg over lengre tid, sier Arntzen.

– Boligkjøperforsikringen koster kun en brøkdel etter det første året, så jeg anbefaler alle å beholde forsikringen i fem år, slik at du er sikret god hjelp hvis det skulle skje noe.

Hus- og innboforsikringen erstatter ikke skader som har oppstått før overtagelse

Mange lurer nok på hvorfor ikke hus- eller innboforsikringen dekker skader du oppdager i den nyinnkjøpte boligen.

– Kjøper du en bolig med en feil eller mangel, har skaden skjedd før du kjøpte hus- eller innboforsikring for den nye boligen. Disse forsikringene dekker kun skader som oppstår i boligen etter at du har kjøpt forsikringen, som gjerne kjøpes i sammenheng med overtagelse, forteller Arntzen.

Forsikringspakke for deg som kjøper bolig

Forsikringsselskapet If samarbeider med flere eiendomsmeglere som gir deg boligkjøperforsikring, innboforsikring og eventuelt husforsikring i én pakke. Slik får du enkelt alt du trenger av forsikringer når du flytter inn i ditt nye hjem.

Samarbeider ikke eiendomsmegleren din med If, kan du også kjøpe boligkjøperforsikring direkte av If.

FOTO: SHUTTERSTOCK

 1. Magasinet

  Derfor bør du velge Super husforsikring

  Et hus er en stor investering, og bør være godt forsikret. Super er If sin aller beste husforsikring. Dette er de fire viktigste grunnene til at du bør velge nettopp denne.

  25.01.2022
 2. Magasinet

  Derfor bør du sjekke sikringsskapet på visning

  Selv om du mangler fagbrev som elektriker, er det smart å ta en titt i sikringsskapet. Ser det gammelt ut? Vil det elektriske anlegget tåle ditt strømforbruk?

  18.01.2022
 3. Magasinet

  Sørg for at flyttelasset ditt er forsikret

  Det kan fort skje uhell under flytting, uansett om du bruker flyttebyrå eller flytter selv. Slik sørger du for at flyttelasset ditt er sikret.

  11.01.2022