Velg riktig forsikring for bilen din

Kasko eller delkasko? Slik velger du riktig bilforsikring

Når du skal bytte bil, trenger du også ny forsikring. Men skal du velge Super, Kasko, Delkasko eller Ansvar?

TekstIf-redaksjonen
FotoNTB Scanpix/Shutterstock
Dato20.11.2018

Det er ikke alltid like enkelt å vite hvilken forsikring som passer til bilen din. Valg av forsikring er ofte et kompromiss mellom risiko og økonomi. Mange ønsker å forsikre bilen sin mot så mye som mulig, samtidig som de ikke vil betale unødvendig mye.

Kenneth Havrevoll er spesialist på motorforsikring i If, og ifølge han er det fem ting du bør tenke gjennom når du skal velge bilforsikring: Alder på bilen, verdi, om du trenger leiebil, hvor langt bilen har kjørt og ikke minst hvor stor risiko du ønsker å ta selv.

Få hjelp til å velge riktig forsikring med Forsikringsguiden

Alder + kilometerstand = verdi

Kenneth Havrevoll, produktspesialist på bilforsikring.

Kenneth Havrevoll, produktspesialist på bilforsikring hos If. Foto: Gunhild Gjølstad/If

Alder og kilometerstand henger tett sammen med verdien på bilen. En bil som har kjørt lite, er vanligvis verdt mer enn samme bil med samme alder, som har kjørt langt. Verdien på bilen er ofte utslagsgivende for valg av risiko.

— Tenk gjennom om du har råd til å erstatte bilen hvis den skulle bli skadet. Hvis svaret er ja, velger mange å ta en større risiko selv, med for eksempel Delkasko eller Ansvar, er Havrevolls råd.

Trenger du leiebil eller ikke?

Hvor avhengig du er av bilen, har også mye å si for hvilken forsikring du bør velge. Hvis du ikke har tilgang til andre biler og ikke har muligheten til å kjøre kollektivt, må du kanskje ha leiebil hvis bilen må på verksted. Da er det greit å vite at du kan få leiebil inkludert i bilforsikringen din. Hos If er dette inkludert både i Kasko og Super bilforsikring.

— Med Super får du i tillegg en utvidet leiebildekning som gir deg leiebil så lenge bilen står på verksted, kan Havrevoll fortelle.

Super bilforsikring og nybilgaranti – smør på flesk?

Har bilen din fortsatt nybilgaranti? Da tenker du kanskje at Super bilforsikring blir smør på flesk.

— Nybilgaranti og Super bilforsikring kan ha overlappende dekninger, men nettopp derfor betaler du mindre for Super så lenge bilen har garanti, kan Havrevoll avsløre.

Superdekningen dekker uansett mer enn nybilgarantien, eksempelvis får du en helt ny bil dersom bilen din blir totalskadet.

Sjekk pris på bilforsikring

Forsikringsguiden hjelper deg å velge

Uansett bilens tilstand og verdi, er du nødt til å ha ansvarsforsikring for å kjøre på norske veier. Dette er en minimumsforsikring som dekker skader motorvognen kan påføre mennesker og ting. Hvis fører, passasjerer eller andre blir skadet, dekker ansvarsforsikringen deres utgifter og økonomiske tap.

Har du helt ny bil, eller en nyere bil med høy verdi, anbefales Super. Har du en eldre bil, har du dessverre ikke mulighet til å velge Super, men ellers står du fritt til å velge forsikring som du vil.

If har laget Bilhjelpen, med Forsikringsguiden for deg som er usikker på hvilken forsikring som passer for bilen din. Her trenger du bare å taste inn registreringsnummer eller nummer til Finn-annonse, og deretter svare på noen få spørsmål, så får du en anbefaling.

Forsikringsguiden hjelper deg å finne riktig dekning til bilen din

Dette dekker de ulike bilforsikringene

Ansvar: Lovpålagt, erstatter skader på andres kjøretøy og eiendom, i tillegg til personskade på fører og passasjer. Les mer om Ansvar.

Delkasko: Dekker alt under Ansvar, i tillegg til brann, tyveri, glasskader, fastmontert utstyr og veihjelp. Les mer om Delkasko.

Kasko: Dekker alt under Delkasko, i tillegg til å erstatte skader på egen bil, uansett hvem som har skylden. Med eller uten leiebil. Les mer om Kasko.

Super bilforsikring: If sin beste bilforsikring. Dekker alt under Kasko, i tillegg til å gi leiebil så lenge bilen er på verksted, ny bil ved ekstra store skader og erstatning ved motorhavari. Les mer om Super bilforsikring.

Tema

Bilbytte