Få rettshjelp dekket av bilforsikringen

Visste du at bilforsikringen dekker utgifter til advokathjelp? Forsikringen kan hjelpe deg blant annet hvis bilen du har kjøpt viser seg å være katta i sekken.

Bilforsikringen kan hjelpe ved kjøp av bil

– Det er mange som ikke er klar over at bilforsikring dekker rettshjelp, forteller Kenneth Havrevoll, produktspesialist på bilforsikring i If.

Selv om det dukker opp saker om rettshjelp hos Ifs skadebehandlere, er det sannsynligvis mange flere misfornøyde bilkjøpere som kunne fått hjelp gjennom bilforsikringen.

Rettshjelpsdekningen i bilforsikringen dekker inntil 100 000 kroner til advokat dersom du som forsikringstaker av bilen er part i en tvist, for eksempel ved kjøp eller salg av bilen.

Kenneth Havrevoll, produktspesialist i If. Foto: If
Kenneth Havrevoll, produktspesialist i If. Foto: If

Bruktbilkjøp på klagetoppen

Klager ved kjøp av bruktbil er noe av det Forbrukerrådet får flest henvendelser om. Hele 4 av 10 bruktbilkjøpere har opplevd at det er større eller mindre feil eller mangler på bilen de har kjøpt.

– Det kan dreie seg om ulike oppfatninger om hva kjøper og selger ble enige om, eller det kan dukke opp feil på bilen kort tid etter kjøp, som kanskje var der fra før. Reparasjonen kan være dyr og jussen er komplisert, noe som kan føre til store konflikter, forteller Havrevoll.

Sjekk bruktbilens tilstand i Bilhjelpen

Slik gjør du hvis du oppdager en mangel

Hvis du har vært uheldig med et bruktbilkjøp, råder Havrevoll deg til å først få oversikt over hvor stor feilen eller mangelen er.

– Du trenger et prisoverslag på hva det koster å rette opp feilen. Ta det deretter opp med selger så raskt som mulig. Kommer dere ikke til enighet, kan neste steg være å kontakte Forbrukerrådet. De vil kunne vurdere saken din og gi råd om du bør gå videre med det eller ikke, forteller Havrevoll.

Rettshjelpforsikringen dekker utgifter til advokat

Bestemmer du deg for å ta det videre juridisk, ta kontakt med advokat og gi beskjed om rettshjelpdekningen i bilforsikringen din.

Advokaten går gjennom saken din, ser på hvilke muligheter du har, og tar kontakt med motparten for å finne en løsning. I de aller fleste tilfeller løses saken utenom domstolene.

Fastlåste tvister

Forblir saken fastlåst, har du to muligheter, forliksrådet og tingretten.

Forliksrådet er det rimeligste alternativet, og kan hjelpe til med å løse en tvist gjennom megling. De kan i visse tilfeller også avsi en dom for kravet ditt. Her kan du stille uten advokat.

Dersom konflikten ikke løses i forliksrådet, kan du ta det videre til tingretten.

– I tingretten er det mest vanlig å stille med advokat, siden motparten trolig vil gjøre det, og på den måten jevner det ut makten i diskusjonene. Du skal være relativt trygg på jussen dersom du stiller uten advokat i tingretten, sier Havrevoll.

Frykten for store advokatregninger

Siden advokathjelp ofte er kostbart, kvier mange seg for å gå så langt med en sak, til tross for at feilen de har oppdaget er kostbar å rette opp.

– Hvis frykten for høye advokatregninger er for stor, vil mange bite i det sure eplet, og ta kostnaden for å rette mangelen selv. Vi ønsker ikke at økonomien skal være et hinder for å få rettet opp noe som er feil. Med bilforsikring i If betaler du kun egenandelen, resten av advokatutgiftene dekker forsikringen, forteller Havrevoll.

Les mer om rettshjelpdekningen i Ifs bilforsikring

Maskot / NTB Scanpix

 1. Kasko eller delkasko? Slik velger du riktig bilforsikring

  Når du skal bytte bil, trenger du også ny forsikring. Men skal du velge Kasko, Delkasko eller kanskje Super? Lær forskjellen og hva det betyr for deg og bilen din.

 2. Dropp å sparke i bildekkene – sjekk dette når du skal kjøpe bruktbil

  Det å kjøpe bruktbil kan være en risikosport, og noe de færreste av oss er særlig godt trent for. Slik finner du ut om bilen du skal kjøpe egentlig er verdt pengene.

  12.01.2022
 3. Magasinet

  Derfor er If best på sikre reparasjoner etter skade

  Ikke alle biler er like sikre etter en reparasjon som før skaden inntraff. Det kan få katastrofale følger både for den som er inni og utenfor bilen.

 4. Få rettshjelp dekket av bilforsikringen

  Visste du at bilforsikringen dekker utgifter til advokathjelp? Forsikringen kan hjelpe deg blant annet hvis bilen du har kjøpt viser seg å være katta i sekken.

 5. Kasko eller delkasko? Slik velger du riktig bilforsikring

  Når du skal bytte bil, trenger du også ny forsikring. Men skal du velge Kasko, Delkasko eller kanskje Super? Lær forskjellen og hva det betyr for deg og bilen din.

 6. Magasinet

  Forsikre elbil? Dette må du tenke på

  Bilforsikring på elbil trenger ikke å være en elbilforsikring. Men pass på at dette er inkludert i forsikringen du velger.

 7. Lader du elbilen riktig hjemme?

  Feillading kan forårsake brann i både garasjen og i boligen din. Slik lader du elbilen trygt.

 8. Importere bil fra Tyskland og Sverige? Slik gjør du et trygt bilkjøp

  Det kan være penger å spare på å importere bil fra utlandet. Her får du våre fem beste tips for å unngå å kjøpe katta i sekken.

  11.11.2021
 9. Magasinet

  Hva skjer med bonusen på bilforsikringen din ved skade?

  Tidligere kunne du forvente deg en dyr affære, med stort bonustap og dyrere forsikring etter en skade, men slik er det heldigvis ikke lenger.

 10. Alder eller kilometerstand – hva er viktigst når du kjøper bruktbil?

  De fleste sjekker både alder og kilometerstand når de ser på bruktbiler. Men ikke glem å ta en titt i serviceheftet.

  18.02.2021
 11. Hva er et bilabonnement – og kan det lønne seg?

  Bilmarkedet er i endring og stadig flere velger nye former for bilhold. Familien Kamal valgte å abonnere på bil. – Et bilabonnement gjør alt enklere, mener de.

  30.09.2020
 12. Magasinet

  Kjører du bil uten forsikring? Det kan fort bli dyrt

  Antall uforsikrede kjøretøy har gått betydelig ned, men det er allikevel noen som ikke forsikrer bilen. Dette er risikoen.

  28.10.2019
 13. Dropp å sparke i bildekkene – sjekk dette når du skal kjøpe bruktbil

  Det å kjøpe bruktbil kan være en risikosport, og noe de færreste av oss er særlig godt trent for. Slik finner du ut om bilen du skal kjøpe egentlig er verdt pengene.

  12.01.2022