Sammenlign utstyrsnivået
Det kan følge med mye ekstrautstyr på importbiler, men ettersom bilen opprinnelig selges i et annet marked og klima, bør du også være klar over at bilen kan mangle standardutstyr for Norge. Dette kan for eksempel være DAB-radio, varme i setene, varme i rute/ratt, varmepumpe og isolasjon rundt batteriet. De to sistnevnte er svært relevante for elbil.
Sjekk bilen og dokumentasjonen nøye
Ta deg tid til å se bilen med egne øyne før du sier ja til et kjøp. Sjekk bilens utstyr og se til at alle dokumenter som vognkort, registreringsbevis, servicehefte og EU-godkjenning følger med i original utgave. Spør om antall eiere og eventuelle skader.
Vær også obs på feil eller mangelfull dokumentasjon som heftelser eller falsk kilometerstand. Se i serviceheftet om det er sammenheng mellom tid og registrert kilometerstand. Sjekk også typiske slitasjesteder som pedalgummi, ratt, matter og annet interiør i bilen, og vurder om det samsvarer med oppgitt kilometerstand.
Det kan være lurt å få utført en tilstandsrapport hos et uavhengig testsenter hvis du er i tvil.
Kjøp hos en seriøs forhandler
Undersøk selgerens omdømme, og unngå useriøse aktører. Da sikrer du deg en tryggere handel og bedre hjelp hvis det skulle oppstå problemer. Bekreft at garantien gjelder i Norge, og få skriftlig dokumentasjon på dette. Enkelte kand har ikke reklamasjonsrett, og i de tilfellene kan du vurdere å kjøpe garanti.
Mange norske bilforhandlere selger også bruktimporterte biler. Ofte er disse rimeligere enn norske utgaver av samme bil, og du får større trygghet gjennom reklamasjonsrett. Husk å undersøke historikk, tilstandsrapport, garanti og utstyr nøye før du kjøper.
Hva koster det å importere bilen til Norge?
Når du tar med bilen til Norge, må du vanligvis betale 25 prosent merverdiavgift. Merverdiavgiften beregnes ut fra tollverdien, som inkluderer bilens verdi, fraktkostnader og forsikringskostnader frem til den norske grensen. I tillegg må du betale en engangsutgift som beregnes av Skatteetaten basert på CO₂-utslipp, NOx og bilens alder. Her kan du sjekke estimert pris hos Skatteetaten.
Utover det vil det være kostnader knyttet til tranport, registrering og skilter.
Skilter og forsikring
De fleste land tilbyr midlertidige eksportskilt med inkludert ansvarsforsikring. Disse gjelder ofte i 5-30 dager. Dette skiltet kan du kjøre med hjem til Norge. Hvis bilen transporteres på henger slipper du skilt og forsikring.
Når bilen er fremme i Norge må den fortolles og registreres før den kan få norske skilter med norsk registreringsnummer og forsikring.