Importere bil fra Tyskland, Sverige eller andre europeiske land

Det kan være penger å spare på å importere bil fra utlandet, men det er noen kostnader og regler det er lurt å kjenne til. Her får du våre beste tips for å unngå å gjøre et dårlig kjøp. 

Mann vurderer ny bil og ønsker å importere bil fra utlandet

Å importere bil fra utlandet, spesielt fra Tyskland, Sverige og andre europeiske land, har blitt stadig mer populært blant norske bilkjøpere.

Lavere priser, større utvalg og muligheten til å skaffe seg godt utstyrte biler gjør det fristende, men det er også viktig å være bevisst på kostnader, regler og eventuelle fallgruver. 

Kortere nybilgaranti i Europa

Merk deg at risikoen for en dårlig handel er større i utlandet enn om du kjøper bilen i Norge. En av grunnene en kortere nybilgaranti. I Norge gjelder nybilgarantien som regel mellom fem og syv år, mens i Europa gjelder den som oftest kun i to, maks tre år.

Her til lands er du også beskyttet av kjøpsloven og har større muligheter for å sjekke heftelser og historikk.

Les om våre bilforsikringer

Sammenlign utstyrsnivået

Det kan følge med mye ekstrautstyr på importbiler, men ettersom bilen opprinnelig selges i et annet marked og klima, bør du også være klar over at bilen kan mangle standardutstyr for Norge. Dette kan for eksempel være DAB-radio, varme i setene, varme i rute/ratt, varmepumpe og isolasjon rundt batteriet. De to sistnevnte er svært relevante for elbil.

Sjekk bilen og dokumentasjonen nøye

Ta deg tid til å se bilen med egne øyne før du sier ja til et kjøp. Sjekk bilens utstyr og se til at alle dokumenter som vognkort, registreringsbevis, servicehefte og EU-godkjenning følger med i original utgave. Spør om antall eiere og eventuelle skader.

Vær også obs på feil eller mangelfull dokumentasjon som heftelser eller falsk kilometerstand. Se i serviceheftet om det er sammenheng mellom tid og registrert kilometerstand. Sjekk også typiske slitasjesteder som pedalgummi, ratt, matter og annet interiør i bilen, og vurder om det samsvarer med oppgitt kilometerstand.

Det kan være lurt å få utført en tilstandsrapport hos et uavhengig testsenter hvis du er i tvil.

Kjøp hos en seriøs forhandler

Undersøk selgerens omdømme, og unngå useriøse aktører. Da sikrer du deg en tryggere handel og bedre hjelp hvis det skulle oppstå problemer. Bekreft at garantien gjelder i Norge, og få skriftlig dokumentasjon på dette. Enkelte kand har ikke reklamasjonsrett, og i de tilfellene kan du vurdere å kjøpe garanti.

Mange norske bilforhandlere selger også bruktimporterte biler. Ofte er disse rimeligere enn norske utgaver av samme bil, og du får større trygghet gjennom reklamasjonsrett. Husk å undersøke historikk, tilstandsrapport, garanti og utstyr nøye før du kjøper.

Hva koster det å importere bilen til Norge?

Når du tar med bilen til Norge, må du vanligvis betale 25 prosent merverdiavgift. Merverdiavgiften beregnes ut fra tollverdien, som inkluderer bilens verdi, fraktkostnader og forsikringskostnader frem til den norske grensen. I tillegg må du betale en engangsutgift som beregnes av Skatteetaten basert på CO₂-utslipp, NOx og bilens alder. Her kan du sjekke estimert pris hos Skatteetaten.

Utover det vil det være kostnader knyttet til tranport, registrering og skilter. 

Skilter og forsikring

De fleste land tilbyr midlertidige eksportskilt med inkludert ansvarsforsikring. Disse gjelder ofte i 5-30 dager. Dette skiltet kan du kjøre med hjem til Norge. Hvis bilen transporteres på henger slipper du skilt og forsikring. 

Når bilen er fremme i Norge må den fortolles og registreres før den kan få norske skilter med norsk registreringsnummer og forsikring. 

5 ting å huske på:

Forbruker Europa, Forbrukertilsynets kontor for handel på tvers av landegrensene i EU/EØS, har lang erfaring med klagesaker i forbindelse med kjøp av bil i utlandet. De har disse huskereglene til deg som vil importere bil:

1. Kjøp gjennom forhandler

  • Kjøp via forhandler, ikke privatpersoner.
  • Sjekk med Statens vegvesen hvilke tekniske krav som gjelder.
  • Undersøk eksportregler og om bilen har gyldige skilt og forsikring.

2. Før du skriver kontrakt

  • Kontroller at serviceheftet er ekte og servicer er fulgt.
  • Sjekk eierskap og eventuelle heftelser i bilens hjemland.
  • Bekreft at garantien gjelder i Norge, og få skriftlig dokumentasjon.
  • Noen land har ikke reklamasjonsrett, vurder i så fall kjøp av garanti.

3. Betaling og kontrakt

  • Betal først ved overtakelse, aldri på forskudd.
  • Bruk bankoverføring eller Escrow ved nettkjøp (unngå kontantbetaling).
  • Skriv alltid skriftlig kontrakt og ta vare på annonse og e-poster.

4. Innførsel til Norge

  • Deklarer bilen hos Tolletaten, betal MVA og engangsavgift til Skatteetaten.
  • Få godkjenning og registrering hos Statens vegvesen.
  • Ha med transitteringsdokument, faktura/kontrakt, utenlandsk vognkort og eventuelt COC-sertifikat.

5. Feil og mangler

  • Kontakt forhandler før du reparerer bilen, ellers kan du miste reklamasjonsrett.
  • Ved mistanke om manipulert kilometerstand, få en uavhengig tilstandsrapport.
  • Hvis dere ikke blir enige, kan du klage til Forbruker Europa.

Relaterte artikler