Ikke glem kjøpekontrakten når du skal kjøpe bruktbil

En av de vanligste tabbene ved kjøp og salg av bruktbil er å ikke bruke kontrakt. Dette bør du huske på når du skal kjøpe bruktbil.

Skriver kjøpekontrakt

Bruktbilkjøp er på klagetoppen hos Forbrukerrådet. Konfliktene handler ofte om at kjøper og selger er uenige i hva som har blitt lovet skriftlig og muntlig.

Likevel er det mange som unnlater å skrive kontrakt når de kjøper eller selger bruktbil privat .

– Hvis dere blir enige om noe muntlig, så sørg for å få det skriftlig, sier Thomas Iversen, jurist i Forbrukerrådet, til NRK.

Ofte blir det ord mot ord i etterkant av kjøpet, og uten kontrakt er det vanskelig for en kjøper å bevise hva selger har lovet.

Kjøpekontrakten er bilkjøpets viktigste dokument og skal inneholde alle relevante opplysninger selgeren har om bilen, og hva kjøper og selger har blitt enige om. Dette er den enkleste måten å unngå problemer etter bilhandelen.

Visste du at bilforsikringen din dekker rettshjelp?

Hva bør kjøpekontrakten inneholde?

Kjøpekontrakten kan fylles ut både på papir og digitalt. Bruker dere papir, fyll ut kontrakten i fellesskap. Pass på å fylle ut disse punktene:

 • navn på selger og kjøper
 • overtakelsesdato
 • betalingsmåte
 • kjøretøyets merke, type og årsmodell
 • dato for første gangs registrering
 • registreringsnummer
 • kjørelengde
 • utstyr og tilbehør
 • tidligere skader og reparasjoner
 • feil og mangler

I tillegg bør det krysses av for spørsmålene om bilen er bruktimportert, EU-godkjenning, tilstandsrapport, heftelser og om bilen er brukt som taxi, leie- eller leasingbil. Finn.no tilbyr en digital kjøpekontrakt for bruktbil.

Hva betyr «selges som den er»?

Når bruktbiler selges privat, er det vanlig å ta forbehold om at bilen «selges som den er». Det betyr at kjøperen i utgangspunktet godtar bilen i den tilstanden den er.

Men selger har ifølge kjøpsloven plikt til å opplyse om feil og mangler ved bilen som han eller hun burde ha visst, og vil bli holdt ansvarlig hvis bilen er i vesentlig dårligere stand enn kjøperen skulle forvente.

Kenneth Havrevoll, produktspesialist på bilforsikring hos If. Foto: Gunhild Gjølstad / If

Dukker det opp en feil i etterkant av kjøpet, kan det imidlertid være vanskelig å vurdere om selger kjente til feilen eller ikke.

– Gjennom kjøpsloven er det kjøper som har bevisbyrden for at bilen hadde feilen før kjøp, påpeker Kenneth Havrevoll, produktspesialist på bilforsikring hos If.

– I disse tilfellene kan du som kjøper derfor risikere å måtte vente på erstatning etter en rettsak eller i verste fall måtte betale reparasjonen selv.

En måte å unngå dette på, er å kjøpe If Bruktbilgaranti. Da tar If hånd om alle alvorlige feil og mangler som skjer de første seks månedene.

Les mer om If Bruktbilgaranti

Les mer om kjøpekontrakt og hva du bør tenke på når du kjøper eller selger bruktbil privat

Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

 1. Magasinet

  Alt du lurer på om EU-kontroll

  Alle biler må gjennom EU-kontroll men frister, priser og hva som egentlig sjekkes, er mange usikre på. Og hva er egentlig forskjellen på EU-kontroll og service? Her får du svarene.

 2. Magasinet

  Denne garantien er gull verdt når du skal kjøpe bruktbil

  Har du noen gang kjøpt bruktbil og krysset fingrene i salgsøyeblikket for at bilen er så bra som selgeren har sagt den er? Med If Bruktbilgaranti kan du senke skuldrene.

 3. Sjekk reg nr for å finne ut om bruktbilen er et godt kjøp — før prøvekjøring

  Visste du at du kan få mye informasjon om bruktbilens tilstand kun ved å sjekke registreringsnummeret? Nå kan du også enkelt avsløre svindel med kilometerstand.

  17.12.2021
 4. Lader du elbilen riktig hjemme?

  Feillading kan forårsake brann i både garasjen og i boligen din. Slik lader du elbilen trygt.

 5. Importere bil fra Tyskland og Sverige? Slik gjør du et trygt bilkjøp

  Det kan være penger å spare på å importere bil fra utlandet. Her får du våre fem beste tips for å unngå å kjøpe katta i sekken.

  11.11.2021
 6. Alder eller kilometerstand – hva er viktigst når du kjøper bruktbil?

  De fleste sjekker både alder og kilometerstand når de ser på bruktbiler. Men ikke glem å ta en titt i serviceheftet.

  18.02.2021
 7. Få rettshjelp dekket av bilforsikringen

  Visste du at bilforsikringen dekker utgifter til advokathjelp? Forsikringen kan hjelpe deg blant annet hvis bilen du har kjøpt viser seg å være katta i sekken.

 8. Hva er et bilabonnement – og kan det lønne seg?

  Bilmarkedet er i endring og stadig flere velger nye former for bilhold. Familien Kamal valgte å abonnere på bil. – Et bilabonnement gjør alt enklere, mener de.

  30.09.2020
 9. Kasko eller delkasko? Slik velger du riktig bilforsikring

  Når du skal bytte bil, trenger du også ny forsikring. Men skal du velge Kasko, Delkasko eller kanskje Super? Lær forskjellen og hva det betyr for deg og bilen din.

 10. Dropp å sparke i bildekkene – sjekk dette når du skal kjøpe bruktbil

  Det å kjøpe bruktbil kan være en risikosport, og noe de færreste av oss er særlig godt trent for. Slik finner du ut om bilen du skal kjøpe egentlig er verdt pengene.

  12.01.2022
 11. Magasinet

  Alt du lurer på om EU-kontroll

  Alle biler må gjennom EU-kontroll men frister, priser og hva som egentlig sjekkes, er mange usikre på. Og hva er egentlig forskjellen på EU-kontroll og service? Her får du svarene.

 12. Magasinet

  Forsikre elbil? Dette må du tenke på

  Bilforsikring på elbil trenger ikke å være en elbilforsikring. Men pass på at dette er inkludert i forsikringen du velger.

 13. Ikke glem kjøpekontrakten når du skal kjøpe bruktbil

  En av de vanligste tabbene ved kjøp og salg av bruktbil er å ikke bruke kontrakt. Dette bør du huske på når du skal kjøpe bruktbil.

  31.07.2020