Hva skjer med bonusen på bilforsikringen din ved skade?

Tidligere kunne du forvente deg en dyr affære, med stort bonustap og dyrere forsikring etter en skade, men slik er det heldigvis ikke lenger.

Kollisjon kan gi bonustap

Du prøver å manøvrere deg mellom biler som har parkert altfor tett på en fra før altfor fullpakket parkeringsplass, før du hører et umiskjennelig dunk fra venstre bakskjerm. Du biter tenna sammen og ønsker inderlig at du kunne spole tilbake 10 sekunder.

Tidligere kunne du sannsynligvis forventet deg en dyr affære, med bonustap og dyrere forsikring, som kanskje til og med ville gjort det ulønnsomt å bruke forsikringen til å dekke skaden.

Men dette har forsikringsselskapet If gjort noe med. Med bilforsikring hos If får du nå maks 10 prosent bonustap ved skade.

Les mer om Ifs bonussystem her

Kenneth Havrevoll, produktspesialist i for bilforsikring i If. Foto: If
Kenneth Havrevoll, produktspesialist i for bilforsikring i If. Foto: If

If endret et urettferdig bonussystem

– Bonusordningen var en av de største «verkebyllene» i norsk bilforsikring. Det er nesten utrolig at bransjen har tviholdt på den i så mange år, sier Kenneth Havrevoll, produktspesialist på bilforsikring i If.

Med den tradisjonelle bonusmodellen ville du året etter en skade miste opptil 30 prosent bonus, i stedet for å få den økt med 10, noe som innebar en stor prisøkning på forsikringen. Bonustapet og prisøkningen ville du dratt med deg i flere år framover helt til du nådde toppen av bonusskalaen på 75 prosent. På grunn av dette så ville det ofte ikke lønne seg å bruke bilforsikringen før skaden bikket 20 000 kroner.

– Vi så på flere modeller da vi utarbeidet vårt nye system, og landet på en variant som var enkel og rettferdig: Maks 10 prosent bonustap for alle og raskere bonusopptjening for de som kjører skadefritt, sier Havrevoll.

Samtidig vil If fortsatt premiere kundene med færrest skader. Kunder som hatt 75 prosent bonus i over fire år, mister derfor ingen bonus ved første skade. Alle andre kunder med 75 prosent bonus, mister kun 5 prosent bonus.

Hvor mye bonus mister du ved skade?

  • Du mister ikke bonus ved skade som skyldes brann, tyveri, redning eller ved glasskade.
  • Har du 75 prosent bonus på 4. året eller mer, mister du ingen bonus ved første skade, men rykker ned til 75 prosent 1. år.
  • Har du 75 prosent bonus 1. – 3. år, mister du 5 prosentpoeng ved første skade.
  • På andre nivåer av bonus reduseres bonusen med 10 prosent.

Les mer om bonus her 

Foto: Monkey Business Images / Shutterstock / NTB Scanpix