Kasko eller delkasko? Slik velger du riktig bilforsikring

Når du skal bytte bil, trenger du også ny forsikring. Men skal du velge Kasko, Delkasko eller kanskje Super? Lær forskjellen og hva det betyr for deg og bilen din.

Kasko eller delkasko til bilen din?

Det er ikke alltid like enkelt å vite hvilken forsikring som passer til bilen din. Valg av forsikring er ofte et kompromiss mellom risiko og økonomi. Mange ønsker å forsikre bilen sin mot så mye som mulig, samtidig som de ikke vil betale unødvendig mye.

Uansett bilens tilstand og verdi, er du nødt til å ha ansvarsforsikring for å kjøre på norske veier. Dette er en minimumsforsikring som kun dekker skader bilen kan påføre mennesker og andres ting. Siden denne forsikringen ikke dekker noen skader på egen bil, velger mange en mer utvidet dekning.

Kenneth Havrevoll er spesialist på motorforsikring i If, og ifølge han er det fem spørsmål du bør tenke gjennom når du skal velge bilforsikring:

 • Alder på bil
 • Verdi
 • Trenger du leiebil?
 • Hvor langt bilen har kjørt?
 • Hvor stor risiko ønsker du å ta selv?
Kenneth Havrevoll, produktspesialist på bilforsikring hos If. Foto: Gunhild Gjølstad/If
Kenneth Havrevoll, produktspesialist på bilforsikring hos If. Foto: Gunhild Gjølstad/If

Velg bilforsikring ut ifra verdi på bilen

Alder og kilometerstand henger tett sammen med verdien på bilen. En bil som har kjørt lite, er vanligvis verdt mer enn samme bil med samme alder, som har kjørt langt. Verdien på bilen er ofte utslagsgivende for valg av risiko.

— Tenk gjennom om du har råd til å erstatte bilen hvis den skulle bli skadet. Hvis svaret er ja, velger mange å ta en større risiko selv, med for eksempel Delkasko eller Ansvar, er Havrevolls råd.

Bonustap ikke avgjørende

Hos andre forsikringsselskaper er imidlertid bonustapet en stor del av skadekostnaden, og er derfor ofte utslagsgivende for hvilken forsikring du velger. Men hos If kan du som kunde aldri komme lavere enn 40 prosent etter skade.

– Negativ bonus, eller malus, har vi fjernet for mange år siden. Om bilen har høyere bonus enn 40 prosent så vil maksimalt bonustap etter en skade være 10 prosent. Derfor vil ikke bonustapet forårsake like stor skadekostnad som hos andre forsikringsselskaper, forteller Havrevoll.

Han vil derfor ikke anbefale Delkasko for en gitt verdi på bilen.

– Hvis bilen er eldre og har lavere verdi, men du fortsatt ikke ønsker å ta all risiko selv ved en utforkjøring eller kollisjon, kan et alternativ være Kasko med høy egenandel på for eksempel 12 000 kroner. Da vil forsikringen bli billigere, men du vil fortsatt slippe å betale full skadekostnad ved en dyr skade.

Trenger du leiebil eller ikke?

Hvor avhengig du er av bilen, har også noe å si for hvilken forsikring du bør velge. Hvis du ikke har tilgang til andre biler og ikke har muligheten til å kjøre kollektivt, må du kanskje ha leiebil hvis bilen må på verksted.

Hos If er leiebil i hele bilens reparasjonstid en valgfri tilleggsforsikring for både Kasko og Super bilforsikring.

Forsikring for motor, drivverk og elektronikk

Hvis bilen din har gått under 150 000 km, har du mulighet til å velge en tilleggsforsikring som dekker skaden hvis motor, girkasse, drivverk eller elektronikk havarerer før bilen har kjørt 200 000 km. Du kan velge denne tilleggsforsikringen med Kasko og Super bilforsikring.

Super bilforsikring gir ekstra forutsigbarhet i hverdagen

For nye biler eller biler med høy verdi, kan Super bilforsikring være et alternativ. Dette er Ifs mest omfattende bilforsikring og gir blant annet ekstra erstatning ved totalskade, i tillegg til å dekke parkeringsskader og mindre uhell uten bonustap. Dette gir deg muligheten til å bruke forsikringen også på mindre skader, som det ellers ikke ville lønnet seg å bruke forsikringen på.

Forsikringsguiden hjelper deg å velge

If har laget Bilhjelpen med en forsikringsguide for deg som er usikker på hvilken forsikring som passer for bilen din. Her trenger du bare å taste inn registreringsnummer eller nummer til Finn-annonse, og deretter svare på noen få spørsmål, så får du en anbefaling.

Bilhjelpen hjelper deg å finne riktig dekning til bilen din

Dette dekker de ulike bilforsikringene

Ansvar: Lovpålagt, erstatter skader på andres kjøretøy og eiendom, i tillegg til personskade på fører og passasjer. Les mer om Ansvar.

Delkasko: Dekker alt under Ansvar, i tillegg til hærverk, naturskader, brann, tyveri, glasskader, fastmontert utstyr og veihjelp. Les mer om Delkasko.

Kasko: Dekker alt under Delkasko, i tillegg til å erstatte de fleste skader på egen bil, uansett hvem som har skylden. Du kan velge å ha med dekning for leiebil og motor- og drivverk. Les mer om Kasko.

Super bilforsikring: If sin aller beste bilforsikring. I tillegg til å dekke alt under Kasko, får du også dekket mindre skader uten bonustap, slik som parkeringsskader, tapt bilnøkkel og feilfylling. Du får også helt ny bil ved ekstra store skader. Du kan velge å ha med dekning for leiebil og motor- og drivverk. Les mer om Super bilforsikring.

Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

 1. Få rettshjelp dekket av bilforsikringen

  Visste du at bilforsikringen dekker utgifter til advokathjelp? Forsikringen kan hjelpe deg blant annet hvis bilen du har kjøpt viser seg å være katta i sekken.

 2. Magasinet

  Forsikre elbil? Dette må du tenke på?

  Bilforsikring for elbil trenger ikke å være en elbilforsikring. Men pass på at dette er inkludert i forsikringen.

 3. Magasinet

  Derfor er If best på sikre reparasjoner etter skade

  Ikke alle biler er like sikre etter en reparasjon som før skaden inntraff. Det kan få katastrofale følger både for den som er inni og utenfor bilen.

 4. Få rettshjelp dekket av bilforsikringen

  Visste du at bilforsikringen dekker utgifter til advokathjelp? Forsikringen kan hjelpe deg blant annet hvis bilen du har kjøpt viser seg å være katta i sekken.

 5. Kasko eller delkasko? Slik velger du riktig bilforsikring

  Når du skal bytte bil, trenger du også ny forsikring. Men skal du velge Kasko, Delkasko eller kanskje Super? Lær forskjellen og hva det betyr for deg og bilen din.

 6. Magasinet

  Forsikre elbil? Dette må du tenke på

  Bilforsikring på elbil trenger ikke å være en elbilforsikring. Men pass på at dette er inkludert i forsikringen du velger.

 7. Lader du elbilen riktig hjemme?

  Feillading kan forårsake brann i både garasjen og i boligen din. Slik lader du elbilen trygt.

 8. Importere bil fra Tyskland og Sverige? Slik gjør du et trygt bilkjøp

  Det kan være penger å spare på å importere bil fra utlandet. Her får du våre fem beste tips for å unngå å kjøpe katta i sekken.

  11.11.2021
 9. Magasinet

  Hva skjer med bonusen på bilforsikringen din ved skade?

  Tidligere kunne du forvente deg en dyr affære, med stort bonustap og dyrere forsikring etter en skade, men slik er det heldigvis ikke lenger.

 10. Magasinet

  Kjører du bil uten forsikring? Det kan fort bli dyrt

  Antall uforsikrede kjøretøy har gått betydelig ned, men det er allikevel noen som ikke forsikrer bilen. Dette er risikoen.

  28.10.2019
 11. Alder eller kilometerstand – hva er viktigst når du kjøper bruktbil?

  De fleste sjekker både alder og kilometerstand når de ser på bruktbiler. Men ikke glem å ta en titt i serviceheftet.

  18.02.2021
 12. Hva er et bilabonnement – og kan det lønne seg?

  Bilmarkedet er i endring og stadig flere velger nye former for bilhold. Familien Kamal valgte å abonnere på bil. – Et bilabonnement gjør alt enklere, mener de.

  30.09.2020
 13. Dropp å sparke i bildekkene – sjekk dette når du skal kjøpe bruktbil

  Det å kjøpe bruktbil kan være en risikosport, og noe de færreste av oss er særlig godt trent for. Slik finner du ut om bilen du skal kjøpe egentlig er verdt pengene.

  12.01.2022