Sikre bilskadereparasjoner

Ikke alle biler er like sikre etter en reparasjon som før skaden inntraff. Det kan få katastrofale følger både for den som er inni og utenfor bilen.

Sikker reparasjon av bil

Hvert år blir 60 000 biler med større, komplekse skader reparert og klargjort for å tas ut på veien igjen. Dessverre er ikke alle disse bilene reparert forskriftsmessig, noe som gjør dem til en betydelig risiko i trafikken.

If på topp i sikre bilskadereparasjoner

If er helt i front når det gjelder å sikre at biler som har fått en storskade er like sikre på veien etter at de er reparert som før de fikk en skade. Ifølge bilverkstedene i Norge er If forsikringsselskapet som har høyest fokus på sikre og pålitelige bilskadereparasjoner. 

Vidar Brustad, leder for takst og innkjøp i If. Foto: If
Vidar Brustad, leder for takst og innkjøp i If. Foto: If

Kompleks teknologi krever avanserte reparasjoner

Moderne biler har et høyt sikkerhetsnivå, takket være den teknologiske utviklingen i bilindustrien. Det er gjort store endringer både i det som kalles passiv sikkerhet, som materialvalg og sammenføyningsmetoder, og i aktive sikkerhetssystemer som bremseteknologi og førerhjelpsystemer.

– Men den nye teknologien gjør samtidig bilene mer komplekse og avanserte å reparere, sier Vidar Brustad, leder for takst og innkjøp for If.

Brustad er ansvarlig for avtalene mellom If og bilverkstedene, og er opptatt av at verkstedene er kvalifiserte til å gjennomføre reparasjonene på riktig måte.

– For at bilen skal holde samme kollisjonssikkerhet og oppfylle de samme kravene etter en stor skade, må reparasjoner uføres etter bilfabrikantens reparasjonsveiledning. Det krever at verkstedene som utbedrer skaden har kompetanse og verktøy både til å reparere den aktuelle skaden og det aktuelle bilmerket.

Bilen skal være like sikker på veien etter reparasjon

– En bil skal ha samme antall Euro NCAP-stjerner etter en reparasjon som før bilen ble skadet. Dette krever at vi som selskap sikrer oss at verkstedene er kvalifiserte til å gjøre jobben forskriftsmessig, forteller Brustad.

Om ikke verkstedene kan dokumentere dette, flytter If bilen til noen som har kompetansen og utstyret.

If vant bilverkstedenes kåring for 5. gang

De fem siste årene har bilverkstedene i Norge kåret det beste forsikringsselskapet ved bilskade, og If har vunnet denne kåringen hvert år. En av disiplinene som If skåret best på i forrige kåring er fokus på sikre bilskadereparasjoner.

– Det er viktig for oss at kunden har tillit til at bilen er reparert i henhold til fabrikkens spesifikasjoner, slik at bilens sikkerhetsnivå er ivaretatt i forbindelse med en bilskadereparasjon. At vi har et godt samarbeid med verkstedene sørger i tillegg for at skadeprosessen blir mest mulig smidig og ukomplisert for kundene våre, forteller Brustad.


Relaterte artikler