Unngå musefest i bilen

I fjor gnagde mus i stykker biler, bobiler og campingvogner for millioner av kroner. Er du flink til å sjekke kjøretøyet ditt jevnlig for å unngå alene hjemme-fest blant musene?

Mus på bakken som spiser en nøtt

I disse dager, når nettene blir lange og kulden setter inn, oppsøker gjerne musene ly og varme i hus og hytter. Men visste du at de også kan finne seg til rette i garasjer og kjøretøy?

Skader for flere millioner

Sist høst og vinter fikk If inn nærmere 270 skader på biler, bobiler og campingvogner forårsaket mus. Dette var skader for syv millioner kroner.

– I fjor var det et skikkelig museår med mange skader, men vi har allerede begynt å få inn museskader denne høsten. Selv om det ikke ligger an til å bli et like stort museår i år som i fjor, bør du som bileier likevel ta forholdsregler for å unngå skader, sier kommunikasjonssjef i If, Sigmund Clementz.

Typiske museskader er gnagemerker på seter, ledninger og vitale deler på bilen. Hvis det oppstår kortslutning på grunn av musegnafsing, kan det i verste fall gjøre bilen trafikkfarlig.

Mat og varme som triggere

Lukten av mat og matrester kan være en god trigger til at musen finner veien inn i kjøretøyet ditt.

– Du bør fjerne alt av matrester og emballasje, og jevnlig støvsuge for å holde det smulefritt. Hvis du lurer på hva musen foretrekker av mat får du mange gode tips i Alf Prøysens “Musevisa”, tipser Clementz.

Musen kan også la seg forlokke av fuglefrø, hundefôr, tørre matvarer og gress- og blomsterfrø, så dette bør du ikke oppbevare i nærheten av kjøretøyet. Unngå også å ha vattdotter, polergarn, filler, klær og pledd liggende i kjøretøyet. Det kan være koselige steder for musen å oppholde seg råder kommunikasjonssjefen:

– Det bør du rydde bort. Legg gjerne bilpleieproduktene i metallbokser eller matbokser, slik at musen ikke har enkel tilgang.

Tiltak for å holde musen unna

Andre tiltak du kan gjøre, annet enn å holde smuler og forlokkende oppholdssteder unna en sulten og kald mus, er å sikre området. Hvis kjøretøyet står innendørs kan du enten sikre bygget eller garasjen, noe som vil gjøre det vanskeligere for musen å komme til. Du kan også sette ut musefeller i eller rundt kjøretøyet.

Du kan også sikre selve kjøretøyet ved å tette igjen tilganger og åpninger. Du kan også eventuelt bygge et gjerde rundt eller plassere kjøretøyet på en elektrisk matte. For slike tiltak finnes det spesialprodukter på markedet.

Hva dekker forsikringen?

Med minimum kasko bilforsikring, bobilforsikring eller campingvognforsikring har du som regel dekning for skader forårsaket av mus og gnagere såfremt du har gjort jevnlig tilsyn og normalt vedlikehold. Les mer om hva kjøretøyforsikringene våre dekker her.

Fire musetips:

 1. Fjern alle slags matrester fra bilen og støvsug jevnlig.
 2. Sjekk jevnlig over, særlig hvis du har bobil eller campingvogn på lagring. Er det utagerende festing blant mus over lang tid kan det bli store skader.
 3. Fjern vattdotter, polergarn, filler, klær og pledd som er fine oppholdssteder for musen.
 4. Sikre området rundt kjøretøyet eller selve kjøretøyet, og sett eventuelt ut noen musefeller.

Les også: Slik unngår du problemer med skadedyr i vinter

 1. Magasinet

  Alt du lurer på om EU-kontroll

  Alle biler må gjennom EU-kontroll men frister, priser og hva som egentlig sjekkes, er mange usikre på. Og hva er egentlig forskjellen på EU-kontroll og service? Her får du svarene.

 2. Magasinet

  Kjører du bil uten forsikring? Det kan fort bli dyrt

  Antall uforsikrede kjøretøy har gått betydelig ned, men det er allikevel noen som ikke forsikrer bilen. Dette er risikoen.

  28.10.2019
 3. Slik unngår du innbrudd i bilen

  Synes du det er kjedelig å finne bilen med knust sidevindu? Her er noen tips som kanskje holder innbruddstyven på avstand.

  22.02.2019
 4. Disse fem tipsene bør du lese før du skifter til vinterdekk

  Den første snøen har allerede falt i store deler av landet. Her er noen nyttige og praktiske råd til deg som skal skifte til vinterdekk.

 5. Unngå musefest i bilen

  I fjor gnagde mus i stykker biler, bobiler og campingvogner for millioner av kroner. Er du flink til å sjekke kjøretøyet ditt jevnlig for å unngå alene hjemme-fest blant musene?

 6. Er bildekkene dine trygge på veien?

  Skal du bytte til sommer- eller vinterdekk, er det samtidig viktig å sjekke at dekkene er trygge på veien, eller om de rett og slett må byttes ut.

  04.02.2020
 7. Magasinet

  Unngå å miste et bilhjul i fart

  Hjul som faller av bilen i høy fart kan skape farlige situasjoner i trafikken. Har du husket å etterstramme hjulmutterne på vinterdekkene dine?

  08.11.2021
 8. Magasinet

  Gjør bilen klar for vinter

  Snøfjon i lufta og kuldegrader på natta? Her er bilekspertens ti beste tips til vinterklar bil.

  03.10.2019
 9. Magasinet

  Alt du lurer på om EU-kontroll

  Alle biler må gjennom EU-kontroll men frister, priser og hva som egentlig sjekkes, er mange usikre på. Og hva er egentlig forskjellen på EU-kontroll og service? Her får du svarene.

 10. Magasinet

  Dette må du tenke på når du har hunden med på biltur

  Visste du at en hund på 6 kg vil veie nesten 800 kg ved et krasj i høy fart? Derfor er det viktig at du sikrer hunden din godt, uansett om det er en kort eller lang biltur.

  05.01.2022
 11. Lader du elbilen riktig hjemme?

  Feillading kan forårsake brann i både garasjen og i boligen din. Slik lader du elbilen trygt.

 12. Importere bil fra Tyskland og Sverige? Slik gjør du et trygt bilkjøp

  Det kan være penger å spare på å importere bil fra utlandet. Her får du våre fem beste tips for å unngå å kjøpe katta i sekken.

  11.11.2021
 13. Magasinet

  Derfor støtter vi i If Åpen Brannstasjon

  Brann er noe av det verste som kan ramme en familie. Vi vil gjerne at dere skal slippe å oppleve det.

  22.08.2019