Slik unngår du førjulsbulken

22. desember er den store bulkedagen. Visste du at det er nesten 90 prosent flere bilskader denne dagen?

2. desember er den store bulkedagen.To biler som bulker

Barneskrik, biltuting, og klokka er kvart over middagstid. Du svinger rattet, men ser ikke at det står en annen bil og venter på parkeringsplass. Dunk.

Det er ingen hemmelighet at mange bulker bilen på stressfulle førjulsdager. Forsikringsselskapet If sin statistikk viser at det er hele 87 prosent økning i skader 22. desember i forhold til vanlige dager.

Uhell skjer vel aldri beleilig, men det føles kanskje ekstra unødvendig akkurat da.

Kenneth Havrevoll, produktspesialist for bilforsikring i If. Foto: If
Kenneth Havrevoll, produktspesialist for bilforsikring i If. Foto: If

5 tips for å unngå førjulsbulken

Kenneth Havrevoll, produktspesialist på bilforsikring i If, har fem tips til deg som skal begi deg ut på kjøretur i handlerushet, slik at du kanskje kan unngå å være en av de uheldige.

  1. Parker litt borte fra hovedinngangen til kjøpesenteret. Der er det ofte ikke like tettpakket.
  2.  Ikke parker tett inntil biler med barnesete. Barn som skal inn og ut av barnesetet trenger ofte litt mer plass.. I tillegg kan både uoppmerksomme barn og stressede småbarnsforeldre komme til å slå bildøra litt for hardt ut.
  3. Rygg inn når du parkerer, slik at du har bedre oversikt når du skal kjøre ut. Du har som regel litt bedre tid på å rygge inn og parkere, enn når du skal rygge ut, og det står en stresset, utålmodig sjåfør ventende på at du skal komme deg ut, slik at de kan få ta plassen din.
  4. Vær tålmodig med andre trafikanter, og bruk ikke alltid iforkjørsretten din. Forkjørsrett er ikke det samme som påkjørsrett.
  5. Bruk blinklys. Å vise tydelig hvor du har tenkt å kjøre, kan spare deg for mye tuting og frustrasjon (både din og andres).

Slik gjør du hvis uhellet først er ute

Hvis skaden er skjedd, prøv å holde hodet kaldt. Er det du som har dunket borti en bil, se om eier er i nærheten. Hvis eieren ikke er å se, ta bilde av registreringsnummeret og legg en lapp på bilruta. Hvis det er en butikk i nærheten, kan du eventuelt legge igjen en beskjed, i tilfelle bileieren kommer innom senere. Ta gjerne også bilde av skaden på både din og den andres bil.

Er du og den andre sjåføren uenige om hendelsesforløpet, ta bilder av skadene og hvordan bilene står parkert. Fyll ut skademelding og noter ned hva dere er enige og uenige om. Ved uenighet kan det være greit å notere navn og telefonnummer til mulige vitner.

Gå deretter på If.no for å melde skade eller ring oss på 21 49 24 00.

Husk at du betaler ingen egenandel på ansvarsskader, og med bilforsikring hos If slipper du unna med maks 10 prosent bonustap.

Visste du at If er kåret til best på skadeoppgjør?

Hvis bulkeren har stukket av

Noen kan være såpass uheldige at de finner igjen bilen med en bulk fra en sjåfør som ikke har vært lysten på å ta på seg noe ansvar. Undersøk om du kan se noen biler i nærheten som har fått en skade. Sjekk om det finnes videokamera eller vitner til uhellet.

Har du kaskoforsikring, får du uansett erstattet skadene, men du må ut med en egenandel.

Slik fungerer bonusordningen ved skade

Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

Relaterte artikler