Unngå å miste et bilhjul i fart

Hjul som faller av bilen i høy fart kan skape farlige situasjoner i trafikken. Har du husket å etterstramme hjulmutterne på vinterdekkene dine?

Mann etterskrur dekkene på bilen

Kulden har meldt sin ankomst over store deler av landet, og det er på tide å børste støv av vinterdekkene. Uavhengig om du bytter hjul selv eller hos verksted/dekkhotell, er det viktig å etterstramme mutterne.

Stram til etter 10-15 kilometer

Det er ulike triggere som gjør at mutterne/hjulboltene kan løsne, men i all hovedsak skyldes det smårystelser som skaper friksjon. Et løst hjul kan bety en svært farlig situasjon for personene i bilen, og ikke minst for omgivelsene rundt.

– Hvis bilen din plutselig mister et hjul i 80-90 kilometer i timen, er det lett å tenke seg konsekvensene. Det er derfor anbefalt å etterstramme hjulmutterne etter at bilen har kjørt 10-15 kilometer på nyskiftede dekk, sier kommunikasjonssjefen i If Sigmund Clementz.

Enkelte velger å etterstramme hos dekk- og bilverksted, men jobben kan selv gjøres enkelt ved hjelp av hjulmutter, hjulkryss eller momentnøkkel.

– I dag selges det biler uten utstyr for å etterstramme, så hvis du ikke har dette i bilen er det lurt å kjøpe inn en. Det koster ikke mange kronene, men det er en viktig forsikring, tipser Clementz.

Faresignalene på løse muttere

Hvis bilen din lager en annerledes lyd under kjøring eller oppleves ustabil, kan det tyde på løse muttere eller bolter. Da gjelder det å stoppe bilen, dobbeltsjekke alle muttere og eventuelt stramme de som måtte sitte løst. Hvis noen muttere mangler kan det være lurt å ringe veihjelp i stedet for å ta sjansen på at det skal gå bra.

Les også: 5 tips når du skal bytte til vinterdekk

Huskeregler ved hjulskift

  • Fra 1. november og til første mandag etter 2. påskedag må mønsterdybden i dekkene dine være minst 3 millimeter, etter myndighetenes krav. Vi anbefaler at du skifter dekkene før du har nådd denne slitasjen for å være på den sikre siden.
  • Skal du bruke piggdekk eller kjetting, er det kun lov fra og med 1. november og frem til første mandag etter 2. påskedag. For Nordland, Troms og Finnmark gjelder perioden fra 16. oktober og frem til 1. mai.
  • Husk å sjekke at du har riktig trykk i dekkene. Dette står i instruksjonsboken og ofte på siden av passasjerdøren på bilen.
  • Se jevnlig over dekkene og gummiens tilstand. Gummiens egenskaper reduseres over tid og dekkene blir både hardere, stivere og glattere. Det anbefales at vinterdekk skiftes etter fire eller fem sesonger.