Er bildekkene dine trygge på veien?

Skal du bytte til sommer- eller vinterdekk, er det samtidig viktig å sjekke at dekkene er trygge på veien, eller om de rett og slett må byttes ut.

Mann sjekker at  bildekkene er trygge for å kjøre på veien

Å sjekke dekkene jevnlig er viktig både for din egen og andres sikkerhet. Dekkenes alder, mønsterdybde og lufttrykk påvirker nemlig sikkerheten på veien.

Slik sjekker du om dekkene dine er gode nok:

Krav til mønsterdybde sommerdekk og vinterdekk

Det aller viktigste på bildekkene dine er mønsterdybden. Det gjelder for både sommerdekk og vinterdekk. Er dekkene for slitte og glatte, sklir du lettere rett av veien dersom noe uventet skulle skje. Da hjelper det lite hvor dreven sjåfør du er, eller hvor gode bremser bilen har. Dekkenes veigrep og sikkerhet avtar nemlig etter hvert som dekket blir slitt og mønsterdybden blir mindre.

  • For kjøretøyer med en tillatt totalvekt under 3 500 kilo er kravet til mønsterdybde på vinterdekk 3 millimeter. Det er allikevel anbefalt å skifte når mønsterdybden er under 4 millimeter.
  • Kravet til mønsterdybde på sommerdekk er 1,6 millimeter, men for å være på den sikre siden kan det lønne seg i bytte dekk når mønsterdybden er 3 millimeter.

For å sjekke mønsterdybden, kan du bruke en mønsterdybdemåler, som du kjøper på ditt nærmeste verksted eller bilrekvisitabutikk. Dersom dekkene dine ikke oppfyller kravene, øker du faren for både vannplaning og dårlig veigrep. I tillegg risikerer du å få avkortning på forsikringen, som i praksis fører til høyere egenandel dersom du skulle få en skade.

Les mer om hvordan bilforsikringen fungerer ved skade

Riktig lufttrykk i dekkene

Når du har skiftet dekk, er det samtidig viktig å undersøke lufttrykket. Dekktrykket er viktig med hensyn til kjøresikkerhet, komfort, drivstofforbruk og dekkslitasje. Informasjon om riktig dekktrykk finner du i bilens instruksjonsbok. Ofte kan du også finne bilprodusentens anbefalte lufttrykkstall på nedre del av dørkarmen på førersiden.

Ved mye last i bilen bør trykke økes oftere. Dette finner du også informasjon om i instruksjonsboken. En god regel å sjekke lufttrykket jevnlig, i hvert fall annenhver måned.

Alder på bildekk

Gummi er ferskvare, og det anbefales ikke å kjøre med dekk som er brukt mer enn seks år. Gummi eldes blant annet på grunn av oksidering, og blir hardere, derfor minsker dekkgrepet selv om bilen brukes sjelden.

De fleste husker kanskje ikke når de kjøpte dekkene, og enda vanskeligere er det kanskje hvis du har kjøpt bilen brukt. Men, dette kan du enkelt sjekke ved å finne DOT-koden, som er stemplet inn i siden på dekkene. Den forteller hvor og når dekket er produsert. De tre eller fire siste sifrene forteller når dekket er produsert (uke og år).

  • På dekk fra år 2000 er det en firesifret kode: eks. 1503 = uke 15 i 2003
  • På dekk fra før år 2000 er det en tresifret kode: eks. 159 = uke 15 i 1999

Har du kjøpt eldre, ubrukte dekk som har ligget på lager hos en forhandler? Ifølge Bilnorge.no er dette trygt, så lenge dekkene har blitt oppbevart mørkt, tørt og svalt. Hvis dekkene har blitt oppbevart i en stålcontainer utendørs, bør du være mer forsiktig.

Dekk som er eldre enn ti år bør byttes ut med nye, selv om mønsterdybden er bra.

Les mer om hvordan bilforsikringen fungerer ved skade

Foto: Maskot / NTB Scanpix

Relaterte artikler