Hund i bil

Visste du at en hund på 6 kilo vil veie nesten 800 kilo ved et krasj i høy fart? Derfor er det viktig at du sikrer hunden din godt, uansett om det er en kort eller lang biltur.

Hund i hundebur bakerst i bilen.

Lovverket sier at all last skal sikres forsvarlig i bil. Dette gjelder i høyeste grad for våre firbente familiemedlemmer, og regelverket krever at hunden skal sitte i et transportbur, bak et gitter/nett eller være fastspent i en sele.

I tillegg til å unngå skader ved en kollisjon eller rask nedbremsing, hindrer det også hunden i å forstyrre føreren, noe som kan skape trafikkfarlige situasjoner. 

Bruk transportbur i metall i bilen

Atle C. Strøm er produktsjef for hundeforsikring i If. Han anbefaler å bruke et hundebur av metall fremfor plast. Tester viser nemlig at transportbur laget av plast lett splintres og kan gjøre alvorlig skade på hunden.

– Det aller beste for hunden er et metallbur som ikke er sammenleggbart. Faren ved sammenleggbare bur er at det rett og slett kan klappe sammen ved en kollisjon. Buret bør være solid og robust, og samtidig tilpasset hundens størrelse. Det skal ikke være for stort, men samtidig komfortabelt, forteller Strøm.

Husk også et sklisikkert underlag slik at hunden ikke sklir fra side til side når du kjører. På den måten får den støtte og beskyttelse ved en eventuell kollisjon. Hvis du ikke har plass til hundebur i bilen, kan en hundesele være et alternativ. Pass på å velge en sele av god kvalitet med høy slitestyrke og som ikke strekker seg for mye, ellers vil hunden kunne skade seg ved en kollisjon.

Atle C. Strøm om bord på en båt med hunden sin Sting
Atle C. Strøm, produktsjef for hundeforsikring i If

Hvor plasserer du buret?

Det beste er å plassere hundeburet på tvers av kjøreretning og tett inntil bakseteryggen, godt festet, slik at det ikke flytter på seg i svinger og ved nedbremsing. Strøm anbefaler å plassere små bur for små hunderaser på gulvet foran baksetet.

– Sikkerhetsbeltet er ikke egnet til å feste et lite bur godt nok, siden buret da lett vil skli i svinger og ved nedbremsing, sier Strøm.

Tips for en trygg og god biltur

  • Venn hunden gradvis til å være med i bilen, og start med korte kjøreturer frem til hunden blir vant til det.
  • Skal du på en lengre kjøretur, ta en god luftetur før bilturen.
  • Hvis vofsen blir reisesyk kan du prøve å gi den reisesyketabletter for hund. Plasser gjerne også hunden høyt slik at den kan følge med på veien om mulig. 
  • Pass på at det er riktig temperatur i bilen tilpasset årstidene. Ikke for varmt, og ikke for kaldt. 
  • Ta pauser hvor hunden kan strekke på beina, gjøre sitt fornødne og drikke vann.

Noen vekteksempler:

Hunderase Opprinnelig vekt Ved krasj i 50 km/t Ved krasj i 100 km/t
Chihuahua
2 kg 80 kg 100 kg
Jack Russel terrier
6 kg 240 kg 768 kg
Schnauzer
15 kg 600 kg 1 920 kg
Schæfer
30 kg 1 200 kg 3 840 kg
Grand danois
65 kg 2 600 kg 8 320 kg

Relaterte artikler