Dette må du tenke på når du har hunden med på biltur

Visste du at en hund på 6 kg vil veie nesten 800 kg ved et krasj i høy fart? Derfor er det viktig at du sikrer hunden din godt, uansett om det er en kort eller lang biltur.

Lovverket sier at all last skal sikres forsvarlig i bil. Dette gjelder i høyeste grad for våre firbente familiemedlemmer, og krever at hunden må sitte i et transportbur, bak et gitter eller nett, eller være fastspent i en sele.

I tillegg til å unngå skader ved en kollisjon eller rask nedbremsing, hindrer det også hunden i å forstyrre føreren, noe som kan skape trafikkfarlige situasjoner.

Bruk transportbur i metall på bilturer

Kine Bjølsen Opstad er dyrepleier og ansvarlig for hundeforsikring i If. Hun anbefaler å bruke bur av metall fremfor hundebur laget av plast. Tester viser nemlig at transportbur laget av plast lett splintres og kan skade hunden alvorlig.

— Det aller beste for hunden er et metallbur som ikke er sammenleggbart. Faren ved sammenleggbare bur er at det rett og slett kan klappe sammen ved en kollisjon. Buret bør være solid og robust, forteller Bjølsen Opstad. Som også legger vekt på komforten til hunden.

—Det er viktig at buret er tilpasset hundens størrelse. Det skal ikke være for stort, men samtidig komfortabelt, og helst med et sklisikkert underlag, slik at hunden ikke sklir fra side til side når du kjører. På den måten får den støtte og beskyttelse ved en eventuell kollisjon.

Dersom du ikke har plass til hundebur i bilen, kan en hundesele være å foretrekke. Pass på å velge en sele av god kvalitet, med høy slitestyrke og som ikke strekker seg for mye, ellers vil hunden kunne nå passasjerene ved en kollisjon.

Hvor plasserer du buret?

Det beste er å plassere hundeburet på tvers av kjøreretning og tett inntil bakseteryggen, godt festet, slik at det ikke flytter på seg i svinger og ved nedbremsing.

Bjølsen Opstad anbefaler å plassere små bur for små hunderaser på gulvet foran baksetet.

— Sikkerhetsbeltet er ikke egnet til å feste et lite bur godt nok, siden buret da lett vil skli i svinger og ved nedbremsing.

Tips for å gi hunden en fin biltur

 • Venn hunden gradvis til å være med i bilen.
 • Gi hunden alltid en luftetur før bilturen.
 • Blir hunden reisesyk, prøv reisesyketabletter for dyr, eller plasser om mulig hunden høyt nok til å følge med på veien.
 • Hold hunden avkjølt i bilen, ofte trengs det mer frisk luft i bilen når du har med hund.
 • Ta pauser hvor hunden kan strekke på beina og drikke vann.
Hunderase Opprinnelig vekt Ved krasj i 50 km/t Ved krasj i 100 km/t
Chihuahua
2 kg 80 kg 100 kg
Jack Russel terrier
6 kg 240 kg 768 kg
Schnauzer
15 kg 600 kg 1 920 kg
Schæfer
30 kg 1 200 kg 3 840 kg
Grand danois
65 kg 2 600 kg 8 320 kg
 1. Magasinet

  Dette må du tenke på når du skal kjøpe omplasseringshund

  Det er flere fordeler ved å kjøpe en voksen omplasseringshund. Ikke minst er det et godt alternativ dersom du ønsker å slippe hele valpestadiet.

  20.01.2022
 2. Magasinet

  Reise med hund? Husk dette

  Skal du ha med hunden din på fly til utlandet, eller reise med båt eller bil? Slik er du best mulig forberedt.

  12.11.2019
 3. Magasinet

  Dette er de friskeste hunderasene

  Noen hunderaser er sunnere enn andre. Mye skyldes avl, men også størrelse. Se hvilke raser som har minst sjanse for dyre veterinærbesøk.

  31.10.2019