Reise med hunden?

Skal du ha med hunden din på reisefot? Her er våre beste reisetips slik at turen blir mest mulig smidig for din lodne venn.

Hund står ved en innsjø i et fjellområde

Atle C. Strøm er produktsjef og ansvarlig for hundeforsikring i If. I tillegg er han matfar for vorstehhunden Sting. Her deler han sine beste tips for å reise med bil, tog, båt eller fly med vofsen, både innen- og utenlands. Det krever nemlig litt forberedelser. 

– Mange situasjoner kan være uvante og stressende, så tenk over hvilke transportmidler du skal bruke og tiden per etappe. Husk å legge inn ekstra tid til å dekke hundens behov underveis, som å lufte seg, tisse, drikke og spise. Og du, sjekk også at det er tillatt med hund på overnattings- og spisesteder, slik at dere ikke risikerer å sitte med skjegget i postkassen!

Atle C. Strøm, produktsjef for hundeforsikring i If
Atle C. Strøm, produktsjef for hundeforsikring i If

Regler for utenlandstur

Skal dere utenlands, må du først og fremst sjekke hvilke regler som gjelder hos Mattilsynet. Det er de som setter kriteriene for innreise tilbake til Norge igjen.

– Hvis du kommer hjem fra utlandet uten å ha oppfylt kravene, kan Mattilsynet kreve at hunden må returneres til landet dere kom fra, settes i karantene eller i verste fall avlives, advarer Strøm.

Sett deg også godt inn i reglene i landet du skal besøke. Mattilsynet anbefaler å ta kontakt med ambassaden i landet dere skal besøke for å høre om hvilke vaksiner og forebyggende behandling som kreves eller anbefales.

ID-merking, pass og vaksiner

Videre må hunden være ID-merket med godkjent mikrochip, og ha et EU-kjæledyrpass. For besøk i de aller fleste land må hunden ha en ormekur mot revens dvergbendelorm. Denne må tas mellom 24 og 120 timer før hunden lander på norsk jord igjen, og skal gis av veterinær som også attesterer behanlidngen i passet.

Skal du lengre enn til Sverige, må  hunden også ha gyldig rabiesvaksine som skal være tatt minst 21 dager før avreise. 

Sjekk Mattilsynets veileder

Flytur

En flytur kan skape mye stress på grunn av støy, uvante omgivelser og store folkemengder, så her er det viktig å ta noen forholdsregler. Luft hunden godt i forveien, gi den et lettere måltid og vann et par timer før avreise så den ikke blir tissetrengt underveis.

Valper og små hunder under 8 kilo kan ofte tas med som håndbagasje i kabinen, mens hunder over denne størrelsen må plasseres i lasterommet. Undersøk hva som gjelder for det flyselskapet du skal reise med.

– Hvis hunden din skal plasseres i bur i lasterommet, er det fordelaktig at den er vant med bur. Hvis ikke, legg inn noen ukers øving hjemme i forveien og gjør det til en trygg sone. Sørg også for at buret er helstøpt og tett i bunnen, romslig og med god ventilasjon. Sett inn en tom skål med vann, så kan personellet fylle på vann underveis, sier Strøm.

Togttur

Skal tassen være med på toget? Ettersom hunder som regel må ligge på gulvet, kan det være lurt å ha med en hundeseng eller et reisebur. Ha med vann og eventuelt mat om det er en lengre tur.

– Ikke glem å ta en god og lang luftetur før avreise. Noen togreiser har lengre stopp underveis, som er en ypperlig mulighet for å lufte hunden. Dette kan være lurt å sjekke på forhånd eller spørre ansatte om når dere kommer ombord. Bestill også gjerne et ekstra sete, så kan dere boltre dere litt ekstra, råder Strøm.

Biltur

For å gjøre bilreisen best mulig for din firbente venn, er det viktig å først og fremst gradvis introdusere den for bilkjøring med korte turer.

Før lengre kjøreetapper, gi hunden en god luftetur i forveien. Stopp flere ganger underveis slik at den får strukket på beina, gjort sitt fornødne, drukket vann og eventuelt spist. Sørg for riktig temperatur i bilen, noe som er spesielt viktig på sommeren og vinteren. 

Husk å sikre hunden din, enten med bur, sele eller gitter. Det beste og tryggeste for hunden er et solid bilbur.

Her finner du gode tips til bilturen

Båttur

Har du en hund som ikke er vant med båt, gjelder det å gradvis tilvenne den. Ta kortere turer, belønn med godbiter underveis og gjør det til en hyggelig opplevelse. Noen hunder blir sjøsyke, så pass på at hunden har spist i god tid før båtturen for å unngå kvalme. Det finnes også kvalmestillende preparater for hund. Dette kan du rådføre deg med veterinæren din om.

– Ikke glem flytevest til hunden! Selv om hunden din er svømmekyndig, kan det skje uhell langt ute på fjorden med bølger og langt til land. Huskeregelen er å alltid ha på redningsvest fra det øyeblikket dere kommer til brygga og båtplassen, og er tilbake igjen etter tur, understreker Strøm.

Ha med vofsen på bøljan blå? Les mer!

Gode råd fra FirstVet

Med hundeforsikring hos oss har du tre gratis konsultasjoner i året hos veterinærene i FirstVet. Dette kan være gull verdt når du er på reisefot og trenger rådgivning. FirstVet holder åpent alle dager i året, kl. 07-24.

Les om tjenesten

Relaterte artikler