Hvordan ser du om hunden er syk?

Oppfører hunden seg annerledes enn den pleier, eller har den spist noe den ikke skal? Slik ser du om hunden din er syk.

Hund ligger i sofaen med eieren sin

Hvor alvorlig er det? Vil det gå over av seg selv, eller bør du oppsøke veterinær? Spørsmålene er mange for hundeeiere når noe uventet dukker opp. Her er noen gode råd fra vår veterinær. 

Nedsatt allmenntilstand og appetitt

Hvis hunden din plutselig endrer oppførsel kan det være tegn på at noe plager den. Hunden kan ha vondt et sted, ha feber eller føle seg slapp og sliten. Martine F. Nygaard er veterinær og kategoriansvarlig for dyreforsikringer i If, og anbefaler å alltid holde et våkent øye.

– Den beste indikatoren på at noe plager hunden din er som regel at den ikke spiser eller drikker som normalt. Det kan også være at den virker nedstemt, sover mer enn vanlig, ikke vil på tur eller virker aggressiv.

Men husk at det er store individuelle forskjeller. En labrador som ikke vil ha godbit kan være et dårlig tegn, mens for en kresen rase, som shih tzu, kan det tenkes at den bare er på jakt etter en enda bedre snack.

Noe kan være raskt passerende, men det er viktig å følge godt med på tilstanden til hunden. Et enkelt grep du kan gjøre for å avdekke om noe plager hunden din er å måle kroppstemperaturen. Dette gjør du med et vanlig termometer rektalt. Bruk gjerne en nøytral olje eller vaselin for å minske ubehaget for hunden.

– Normal kroppstemperatur hos hunder er 37,5 – 39°C. Hvis hunden din har vedvarende temperatur på 39°C eller høyere, har hunden feber, noe som kan være tegn på en infeksjon. Da kan det være lurt å kontakte veterinæren, råder Nygaard.

Martine F. Nygaard, veterinær og kategorisjef for dyreforsikringer i If
Martine F. Nygaard, veterinær og kategorisjef for dyreforsikringer i If

Diaré og oppkast

Diaré og oppkast er ikke uvanlig. Det skyldes ofte at hunden har fått i seg noe fra bakken som den ikke burde spist, noe som kan sammenliknes med en matforgiftning hos oss mennesker. Andre ganger er det mer som en omgangssyke, der det skyldes virus i omløp som smitter fra hund til hund.

Det er altså ikke nødvendigvis verken alvorlig eller langvarig.

– Ofte er allmenntilstanden avgjørende for hvor alvorlig det er. Hunden bør få i seg væske og noe mat, og ikke virke for sløv eller slapp. Har den derimot nedsatt allmenntilstand, feber eller blod i oppkast eller avføring, bør du rådføre deg med en veterinær, sier Nygaard.

Oppkast og diaré er den vanligste årsaken til at kundene våre kontakter FirstVet, og en veterinær over video kan i mange tilfeller gi veldig gode råd. Ikke minst kan de bidra med å evaluere om hunden bør videre til en veterinærklinikk, eller om det holder med enkel hjemmebehandling. 

Øyne og ører

Friske øyne skal være klare og rene, og slimhinnen på innsiden av nedre øyelokk skal være lys rosa.

– Virker øynene lett irriterte, eksempelvis at de renner litt eller at slimhinnen er kraftig rød, kan du prøve å skylle forsiktig med øyebadevann eller sterilt saltvann. Kniper hunden igjen øyet, er det gjerne et tegn på smerte og du bør oppsøke en veterinær som kan utelukke andre sykdommer eller skader på øyet, som et sår på hornhinnen, anbefaler veterinæren.

Hvorfor bør du ha hundeforsikring?

Ørene skal også være rene uten særlige mengder med ørevoks og uten lukt. Huden på innsiden av øret skal være blek og rolig. En irritasjon kan skyldes infeksjon, allergi eller at øret har fått en rift. 

– Ørene kan renses med ørerens for hund ved at man spruter en god dæsj ned i øret, holder igjen og masserer en liten stund ved ørebasis. Man kan da høre at det surkler litt. Når du slipper opp vil hunden mest sannsynlig riste på hodet, og en del voks komme opp. Er det da overskuddsvoks på innsiden av øret, kan du tørke det forsiktig vekk med en bomullspad.

Obs! Ikke bruk Q-tips i hundeører. Det kan potensielt dytte voksen lengre ned i ørekanalen, og i verste fall kan hunden plutselig bevege hodet slik at Q-tipsen skader trommehinnen.

Hund løper ut på en brygge en sommerdag
Husk å alltid holde et godt øye med din lodne venn!

Bevegelse og halthet

Ofte er det lett å oppdage at hunden halter, men ikke alltid like lett å finne ut hvorfor. Noen haltheter er forbigående og kortvarige, og skyldes gjerne en strekk i en muskel eller en liten senebetennelse som følge av at hunden har belastet muskel- og seneapperaturen på en ny eller uvant måte. Dette er typisk når skisesongen begynner og hunden plutselig løper flere mil i høyt tempo, eller for jakthunder som slippes når jakten starter, men ikke har vært trent jevnt og trutt hele sommeren.

– En annen vanlig årsak til halthet kan være en skade i poten. Det kan være et potekutt eller noe som sitter fast i poten som hunden har tråkket på. En klo kan også være skadet, eksempelvis at den har hengt seg opp i noe og blitt helt eller delvis revet av. Noen hunder kan også bli såre og irriterte i huden mellom tredeputene, noe som gjerne trigger dem til å ligge og slikke på poten, sier Nygaard.

Et godt tips er å venne hunden til at det er greit at vi får ta på potene fra de er valper av. Da blir det både lettere å klippe klør og undersøke potene. 

Hvis hunden din har fått potekutt kan veterinærene i FirstVet hjelpe deg med å vurdere om det er såpass dypt at det bør sys på klinikk, eller om det kan holde med en enkel potebandasje og en potesokk. Det finnes mange andre årsaker til halthet, og ofte er det relatert til hvilken rase du har.

– En del av de minste rasene er utsatt for ustabil kneskål, såkalt patellaluksasjon, der kneskålen plutselig eller gjentatte ganger hopper ut av furen den ligger i over kneet. Når dette skjer hopper gjerne hunden noen skritt på tre bein, noe som ofte ser veldig dramatisk ut, før den går normalt igjen. Større hunder er kan derimot oftere være utsatt for avrevet korsbånd eller smerter i forbindelse med utviklingslidelser i ledd som HD, AD eller osteokondrose, understreker veterinæren.

De fleste veterinærklinikker har et røntgenapparat, og som regel finner man diagnosen for haltheten ved en god klinisk undersøkelse og et røntgenbilde.

Akutte hendelser

Husk at du alltid må kontakte veterinær hvis hunden din får en akutt skade eller sykdom. Her finner du en oversikt over de aller fleste veterinærklinikker i Norge:

Finn en veterinær i nærheten av deg

Finn nærmeste dyreklinikk ved å tillate deling av din posisjon:

Del min posisjon

Eller velg sted i menyen:

Relaterte artikler