Hvordan ser du om hunden er syk?

Oppfører hunden seg annerledes enn den pleier, eller har den spist noe den ikke skal? Slik ser du om hunden din er syk.

Hvis hunden din plutselig endrer adferd, kan det være tegn på sykdom eller skade. Valper er stort sett kvikke og aktive, en slapp eller sløv valp bør du ta alvorlig. Siden valper er mer følsomme og har et svakere immunforsvar, kan de være ekstra utsatte for sykdom.

Men hvor alvorlig er det? Vil det gå over av seg selv, eller bør du oppsøke veterinær?

Jo, tidligere du oppdager symptomene, desto enklere kan det være å få hunden frisk igjen. Her er noen viktige ting du bør være oppmerksom på.

Kine Bjølsen Opstad, dyrepleier og ansvarlig for hundeforsikring i If. Foto: Gunhild Gjølstad/If
Kine Bjølsen Opstad, dyrepleier og ansvarlig for hundeforsikring i If. Foto: Gunhild Gjølstad/If

Nedsatt allmenntilstand

Noe økt forekomst av diare og oppkast er ikke uvanlig om høsten. Dette har sammenheng med at det ikke lenger er båndtvang og værendringer.

Men, det er allikevel lurt å ha et våkent øye med hunden din.

– Får hunden din nedsatt allmenntilstand i forbindelse med oppkast og diare, spesielt hvis du oppdager at blod, bør du ta kontakt med veterinær. Ved mistanke om smittsom sykdom er det viktig å ringe før du oppsøker dyrlegen, påpeker Bjølsen Opstad.

Har du dyreforsikring i If har du tre gratis konsultasjoner med veterinærene gjennom videotjenesten FirstVet. De kan gi deg råd om behandling og eventuelt henvise deg videre.

Dersom hunden din har symptomer, ikke la den hilse på andre hunder eller besøke områder hvor det ferdes mange hunder.

Appetitt og fordøyelse

Spiser hunden mindre enn den pleier, eller har mageproblemer?

Kine Bjølsen Opstad er dyrepleier og ansvarlig for hundeforsikring i If. Hun forteller at det er viktig å skille mellom dårlig appetitt og hvis hunden ikke vil spise.

– Mange hunder kan være kresne, og spesielt ved fôrbytte kan hunder ha dårlig appetitt. Det er heller ikke uvanlig at valper som nettopp har kommet til et nytt hjem, har lite matlyst de første dagene fordi de savner mammaen sin, sier Bjølsen Opstad.

Men hvis hunden nekter plent å spise, eller den dårlige appetitten fører til vekttap, bør du kontakte veterinær.

– Både infeksjoner, sykdom i lever eller nyre, forgiftninger, og smerter eller skader i munn eller kjeve kan være mulige årsaker til endret appetitt.

Oppkast eller forstoppelse

Oppkast og diaré er som sagt ikke uvanlig for hunder, og kan skyldes alt fra en mild reaksjon på fôrbytte til alvorlig forgiftning. Ofte skyldes oppkast at de har spist noe på bakken som de ikke burde spist, og det er ikke nødvendigvis hverken alvorlig eller langvarig.

– Det kan lønne seg å legge litt ekstra innsats i å lære valpen at ikke alt som ligger på bakken eller rundt omkring i huset er mat, forteller Bjølsen Opstad.

Oppkast kan også komme i sammenheng med forstoppelse. Andre symptomer er magesmerter og oppblåst mage. Forstoppelse skyldes som regel at hunden har spist noe tungt fordøyelig, eller for mye mat og for lite vann.

Hvis valpen er under 6 måneder, eller hunden ikke har hatt avføring på to dager, bør du kontakte veterinær. Oppdager du blod i avføring eller oppkast er også rådet å ta kontakt med veterinær.

Dette er den viktigste grunnen til å ha hundeforsikring

Øyne og ører

Friske øyne er klare og rene, og ørene skal være rene og ikke lukte vondt eller se irriterte ut. Irritasjon kan for eksempel skyldes infeksjon, allergi eller at de har fått en rift.

Virker øynene lett irriterte, kan du prøve å skylle forsiktig med øyebadevann eller sterilt saltvann.

Sjekk ørene ofte, spesielt hvis hunden din har mye pels i ørene eller hengende ører. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
Sjekk ørene ofte, spesielt hvis hunden din har mye pels i ørene eller hengende ører. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix

Ørene kan renses med ørerens for hund. Har hunden hengende ører eller har mye pels i ørene, bør dette gjøres jevnlig. Pels som tetter øregangen bør nappes eller klippes.

Ser du tydelige tegn på irritasjon eller smerter, må du kontakte veterinær.

Bevegelse og halthet

Det er ikke alltid så lett å oppdage at hunden har vondt i hofter eller bein. Hvis hunden halter, ikke beveger seg slik som før, endrer humør eller viker unna når du skal klappe den, tyder det på at hunden har smerter.

– Noe kan være forbigående, og spesielt eldre hunder kan bli stive og støle i leddene til tider. Men det kan også dreie seg om beinbrudd, kuttskader i poten, muskelskader eller leddsykdom, advarer Bjølsen Opstad.

– Hvis en valp halter, bør du kontakte veterinær raskt, da det kan være tegn på leddproblemer.

Pels og hud

Det er bra å venne valpen til å bli børstet og badet. Med jevnlig stell vil du raskere oppdage forandringer i pelsen og huden.

Ikke alle forandringer er alvorlige, men hvis hunden din klør og har fått bare flekker eller unormalt tynnere pels, bør du kontakte veterinær. Årsakene kan være flere, men midd, lopper, hudinfeksjon eller allergi er ikke uvanlig.

Temperatur

Hunder har generelt en høyere kroppstemperatur enn mennesker, derfor vil du ofte synes at hunden føles varm hvis du kjenner på snuten eller labbene.

– Tørr snute er heller ikke noe sikkert tegn på feber. Friske hunder kan også virke tørre på snuten, forteller Opstad.

Mistenker du feber, er den enkleste måten å måle kroppstemperaturen i endetarmen med et vanlig termometer. Bruk en nøytral olje eller vaselin for å minske ubehaget for hunden.

Normal kroppstemperatur hos hunder er 37,5 – 39,2°C. Hvis hunden din har vedvarende temperatur på 39,5°C eller høyere, har hunden feber, noe som kan være tegn på infeksjon.

Når må du kontakte veterinær?

Ved tegn på sykdom eller skade, bør veterinæren kontaktes. Har du valp, bør du være ekstra påpasselig.

– Valper er mer sårbare, og blir lettere dehydrert og svekket dersom de blir syke, forteller Bjølsen Opstad.

Men ikke alt er like akutt. Med hundeforsikring i If, kan du kontakte FirstVet for å få en kostnadsfri videokonsultasjon med en veterinær via mobil eller PC. Veterinæren kan sannsynligvis raskt gi en diagnose og gi råd om behandling, eventuelt henvisning til en veterinærklinikk.

Les mer om FirstVets digitale veterinærklinikk

Foto: Johner Images

 1. Magasinet

  Slik behandler du sår og skader hos hunden din

  Ørebetennelse, sår, diare, oppkast, brudd- eller korsbåndskade? Se hva du selv kan gjøre, og hvilke behandlinger som finnes dersom hunden din blir syk eller skader seg.

  14.06.2021
 2. Magasinet

  Beskytt hunden mot flått og hoggorm

  Med sommervarmen øker risikoen for flåttbitt og hoggormbitt. Slik passer du på hunden din, og dette gjør du hvis uhellet er ute.

  31.10.2020
 3. Magasinet

  Besøk dyrlegen på nett

  Nå kan du ta med hunden din til veterinæren uten å forlate hjemmet ditt. Eneste du trenger er internett og en mobil eller PC med kamera.

  12.02.2020