Beskytt hunden mot flått og hoggorm

Med sommervarmen øker risikoen for blant annet flåttbitt og hoggormbitt. Her er noen gode råd til hva du bør passe på i sommerhalvåret – og hva du gjør hvis uhellet er ute.

Hund som leker i skogen. Beskytt hunden mot flått og huggormbitt.

Sommeren er en deilig årstid hvor vi tilbringer mer tid utendørs, til stor glede for våre pelskledde venner. Men sommerhalvåret kan også føre med seg noen farer på veien.

Flått på hund

Flått er en blodsugende midd som kan smitte hunden med ulike bakterier eller virus, selv om risikoen generelt sett er liten. Den vanligste sykdommen hunder kan bli smittet av via flått er anaplasma, som blant annet kan gi feber, slapphet og nedsatt appetitt.

Gjør det til en vane å kjenne gjennom pelsen etter hver tur, eller på kvelden. Blir hunden bitt av flått er det viktig å fjerne den fortest mulig. Jo lenger flåtten sitter på huden, desto større er sjansen for at den overfører smitte.

Slik fjerner du flåtten

1. Bruk en flåttfjerner, pinsett eller fingrene – alt etter hva du har tilgjengelig.
2. Ta tak i flåtten så nær huden som mulig, vri 360 grader og napp den ut.
3. Skyll ned flåtten i vasken eller do, eller brenn den. Da hindrer du at den setter seg på noen andre.

Det er ikke farlig hvis det sitter igjen en liten del av flåtten, men det kan skape en liten betennelse i huden. Da kan du rense med klorheksidin. Grunnen til at det er lurt å vri flåtten 360 grader er at den har to mothakere i munnen, nesten som en fiskekrok, som da gir slipp. 

Bor du i et flåttutsatt område kan det være lurt med forebyggende behandling. Det finnes dråper, tabletter og halsbånd som holder flåtten unna eller tar livet av den. Rådfør deg med veterinær for å finne ut hva som passer best for hunden din og velg alltid preparater som er beregnet for dyr. Bruk reseptbelagte legemidler med dokumentert effekt.

Les også: Den viktigste grunnen til å forsikre hunden din

Hoggormbitt på hund

Hoggormbitt er smertefullt og kan i verste fall være dødelig. Men med riktig behandling hos veterinær går det imidlertid bra med de fleste. Blir hunden bitt av hoggorm er det viktig å holde den i ro. Løft den om mulig, eller prøv å begrens hvor mye den går selv ettersom giften sprer seg ved muskulær aktivitet.

Som oftest vil du se hevelse ved bittstedet, gjerne i ansiktet eller i beina hvor det er mest vanlig å bli bitt. Hunden blir vanligvis slapp og viser tegn på smerter.

Mistenker du at hunden er bitt av hoggorm, må du ta den med til undersøkelse og behandling hos veterinær så fort du kan. Veterinæren vil gi den behandlingen som er nødvendig for å begrense skader på lever og nyrer.

Pass på hunden i varmen

Ikke alle hunder tåler sommervarmen så godt, spesielt de med tykk og/eller svart pels. Pass på at hunden din har ubegrenset tilgang til kaldt vann på varme dager.

Det er også viktig å gi hunden tilgang til skygge. På de varmeste dagene bør du unngå å mosjonere hunden på dagtid når varmen står på som verst. Vent heller til temperaturen synker og det blir svalere. Vær også obs på at asfalten kan bli varm for potene, og sjekk alltid med håndflaten før dere legger ut på tur.

Hunder med lys eller tynn pels kan bli solbrente. Du kan bruke vanlig solkrem, så fremt den er nøytral og ikke inneholder parfyme. Du finner også egne solkremer for hund på apoteket. Velg en solkrem med minst 30 SPF.

Forlat aldri hunden i bilen på varme sommerdager

Å la hunden være igjen i en parkert bil på varme sommerdager kan være rene dødsfellen. Med mindre du har aircondition du kan sette på når bilen står låst og parkert, må du være veldig varsom. Parker helst i en parkeringskjeller om mulig, med vinduene åpne. Eventuelt kan du parkere i skyggen med vinduene åpne, men da gjelder det å gjøre ærendet så raskt du kan.

Denne tabellen viser hvor fort temperaturen stiger. Tidsforløp og temperatur vil variere etter blant annet værforhold, hvor bilen står plassert og hvilken farge bilen har:

Tid Temperatur ute Skygge/sol Temperatur i bil
08:30
14 °C skygge 19 °C
09:30
18 °C skygge 38 °C
10:30
20 °C blandet 47 °C
11:30
20 °C sol 58 °C
12:00
23 °C sol 62 °C
13:30
22 °C sol 85 °C

Kilde: Mattilsynet.no

Rask hjelp med FirstVet

Husk at du som er kunde hos oss har tre gratis konsultasjoner hos veterinærene i FirstVet. De er tilgjengelige alle dager i året med lange åpningstider, og kan raskt hjelpe deg hvis du er usikker på hundens form og helse.

God sommer!

Relaterte artikler