Slik behandler du sår og skader hos hunden din

Ørebetennelse, sår, diare, oppkast, brudd- eller korsbåndskade? Se hva du selv kan gjøre, og hvilke behandlinger som finnes dersom hunden din blir syk eller skader seg.

Hund ligger på fanget til matmor i sofaen

Våre firbeinte venner betyr mye for oss, og vi er villige til å strekke oss langt for at hunden vår skal ha et godt og langt liv. Heldigvis for oss, er behandlingene som tilbys dyrene blitt mer avansert og bedre de siste årene.

Men, selv om behandlingstilbudet har blitt både bredere og mer spesialisert, er det dessverre ingen statlig støtte til veterinærutgifter. Det kan gjøre at behandlingen gjør et godt innhugg i lommeboka dersom uhellet først er ute.

Dette er den viktigste grunnen til å forsikre hunden din

Behandling av småsår

De vanligste skadene blant hunder er kloskader, øye og ørebetennelser, mage/tarmproblemer, kutt og sår, kuler på kroppen og leddlidelser. Hunder, uansett størrelse og aktivitetsnivå, risikerer alltid å få sår og skader. Som oftest er sårene små, og du kan pleie dem og få dem til å gro av seg selv.

– Det viktigste er å rense godt og sørge for at såret blir rent, slik at du reduserer faren for infeksjoner, sier veterinær og kategoriansvarlig for hundeforsikring i If, Martine F. Nygaard.

Martine F. Nygaard, veterinær og kategorisjef for dyreforsikringer i If
Martine F. Nygaard, veterinær og kategorisjef for dyreforsikringer i If

Rehabilitering og behandling av skader

Dersom skadene er av såpass størrelse at det kreves mer komplisert behandling som for eksempel kirurgi, kan behovet for rehabilitering i ettertid være der.

– Rehabilitering vil si trening for at hunden skal komme tilbake i normal funksjon etter en skade. Det kan være rehabilitering etter en operasjon, seneskader, brudd eller prolaps. Behandlingen går ut på å bevare eller bygge opp muskulatur ved stive ledd, eller andre plager hvor rehabilitering kan gi økt livskvalitet, forteller Nygaard.

Hun forteller videre at mange hunder bruker svømmetrening, vanntredemølle, laser og noen får egne treningsprogram som er tilpasset deres behov.

– Dette gir hunden et bedre grunnlag for å komme raskere tilbake i sin normale funksjon og samtidig unngå belastningsskader.

Sikrere diagnoser med røntgen, MR og CT

Når ikke vanlig undersøkelse strekker til, er bildediagnostiske hjelpemidler som røntgen, MR og CT-undersøkelser gode verktøy for å stille diagnoser hos hunder. Røntgenundersøkelser kan gi viktig informasjon om sykdom og skade. Ved mistanke om brudd er røntgenbilder helt essensielt. Men, røntgen i brukes i mange også i indremedisinske utredninger.

– Hvis hunden din for eksempel kaster opp, kan røntgenbilder med eller uten kontrastmateriale, brukes til å utelukke eller diagnostisere fremmedlegeme i mage eller tarm, sier Nygaard.

Ved å bruke MR eller CT som en del av utredningen, får vi en mer detaljert fremstilling enn det som er mulig ved en vanlig røntgenundersøkelse. CT blir ofte brukt i undersøkelser der det er mistanke om sykdom i nervesystemet, nese og bihuler, rygg- og skjelettsmerter. MR brukes derimot ofte for å undersøke områder som hjerne, nakke, rygg, og bevegelsesapparatet. Til forskjell fra røntgen og CT, involverer ikke MR stråling.

Slik forebygger du sykdom og skader hos hunden din

For å forhindre skader eller sykdom hos den pelskledde vennen din, er det viktig å forebygge for å minske risikoen. Her er tre tips: 

1. Riktig kosthold og pass på vekten

Godt fôr er en god investering for å gi hunden god helse. Pass også på vekten, når du kjenner over hunden skal du kunne kjenne ribbeina uten å måtte kjenne etter dem. Med et godt fôr og riktig vekt kan du forbygge mange sykdommer.

2. Puss tenner

Tannhelse er like viktig for dyr som for oss mennesker, og tannverk gjør like vondt. Ved å pusse tennene på hunden forebygger du dårlig tannhelse som kan gi tannsykdommer. Forsøk å gjøre tannpussen til en hyggelig rutine.

3. Årlig helsesjekk og vaksinering

I løpet av ett år i hundens liv skjer det mer med helsen enn i løpet av ett år i et menneskeliv, rett og slett fordi de har kortere livslengde. Det gjør det ekstra viktig at du tar med hunden på årlig helsesjekk for å oppdage og forebygge sykdom så tidlig så mulig.

Med hundeforsikring i If får du dekket utgifter til veterinærbehandling i hele hundens levetid. Du betaler kun en egenandel, hvor du velger mellom 2 000 og 4 000 kroner avhengig av hvor mye du ønsker å betale selv ved skade.

 1. Magasinet

  Hvordan ser du om hunden er syk?

  Oppfører hunden seg annerledes enn den pleier, eller har den spist noe den ikke skal? Slik ser du om hunden din er syk.

  28.10.2020
 2. Magasinet

  Slik passer du på hunden din i vinter

  Vinter og kulde stiller ekstra krav til deg som hundeeier. Men tar du de rette forholdreglene, vil hunden din elske vinterføret.

  22.10.2020
 3. Magasinet

  Besøk dyrlegen på nett

  Nå kan du ta med hunden din til veterinæren uten å forlate hjemmet ditt. Eneste du trenger er internett og en mobil eller PC med kamera.

  12.02.2020