Slik behandler du sår og skader hos hunden din

Ørebetennelse, sår, diaré, oppkast, brudd- eller korsbåndskade? Se hva du selv kan gjøre, og hvilke behandlinger som finnes dersom hunden din blir syk eller skader seg.

Hund ligger på fanget til matmor i sofaen

Våre lodne venner betyr enormt mye for oss, og vi er villige til å strekke oss langt for at de skal ha et godt og langt liv. Heldigvis har veterinærmedisinen og behandlingene som tilbys stadig blitt mer avansert, spesialisert og bredere. Men, dessverre er det ingen statlig støtte til veterinærutgifter. Det kan gjøre at behandlingen gjør et godt innhugg i lommeboka hvis uhellet først er ute.

Hvorfor er hundeforsikring lurt?

Behandling av småsår

Hunder, uansett størrelse og aktivitetsnivå, risikerer alltid å få sår og kuttskader. Som oftest er sårene små, som med pleie og omsorg kan gro av seg selv.

– Det viktigste er å rense godt og sørge for at såret blir rent, slik at du reduserer faren for infeksjoner, sier veterinær og kategoriansvarlig for hundeforsikring i If, Martine F. Nygaard.

Hvis du er usikker på om såret kan behandles hjemme, kan du ta en digital konsultasjon hos FirstVet. De vil hjelpe deg med å vurdere situasjonen. I noen tilfeller vil såret gro raskere hvis det blir sydd.

Martine F. Nygaard, veterinær og kategorisjef for dyreforsikringer i If
Martine F. Nygaard, veterinær og kategorisjef for dyreforsikringer i If

Behandling av større skader

Noen ganger kan skaden være mer omfattende enn en kuttskade. Uavhengig av rase, kan større uhell skje. Påkjørsler, bitt av andre hunder, korsbånd som ryker og bruddskader, for å nevne noe. Dette er skader som ofte krever kirurgisk behandling, hvor det i etterkant kan være behov for rehabilitering. 

Rehabilitering

Rehabilitering vil si trening for at hunden skal komme tilbake i normal funksjon etter en skade. Det kan være rehabilitering etter en operasjon, seneskader, brudd eller prolaps.

– Behandlingen går ofte ut på å bevare eller bygge opp muskulatur, men ved stive ledd eller andre plager kan rehabilitering gi økt livskvalitet, forteller Nygaard.

Svømmetrening, vanntredemølle, laser og egne treningsprogram tilpasset hundens behov kan også være aktuelle behandlingsmåter. Dette gir hunden et bedre grunnlag for å komme raskere tilbake i sin normale funksjon og samtidig unngå belastningsskader.

Røntgen, MR og CT

Når ikke vanlig undersøkelse strekker til, er bildediagnostiske hjelpemidler som røntgen, MR og CT-undersøkelser gode verktøy for å stille diagnoser hos hunder. Røntgenundersøkelser kan gi viktig informasjon om sykdom og skade, ikke minst ved mistanke om brudd. Det kan for eksempel brukes for å få et enkelt overblikk over mage og tarm.

– Hvis hunden din for eksempel kaster opp, kan røntgenbilder med eller uten kontrastmateriale, brukes til å utelukke eller diagnostisere fremmedlegeme i fordøyelsessystemet, sier Nygaard.

Ved å bruke MR eller CT som en del av utredningen, får veterinæren en mer detaljert fremstilling enn det som er mulig ved en vanlig røntgenundersøkelse. CT blir ofte brukt i undersøkelser der det er mistanke om sykdom i nervesystemet, nese og bihuler, rygg- og skjelettsmerter. MR brukes ofte for å undersøke områder som hjerne, nakke, rygg og bevegelsesapparatet. 

Slik forebygger du skader

Det er naturlig nok ikke alle skader som kan forebygges, som typiske ytre og uforutsette hendelser. Men, det er likvel noen hensyn å ta: 

1. Pass på vekt og kosthold: 

Godt fôr er en god investering for å gi hunden god helse. Pass også på vekten, når du kjenner over hunden skal du kunne kjenne ribbeina uten å måtte kjenne etter dem. Ikke minst er det viktig med mosjonering og aktivisering, minst tre turer per dag. Gjerne en tur med noe hunden er ekstra glad i; ballkasting, trekk, snusetur eller hundejordet med andre kompiser.

2. Varm opp hunden:

Før du legger ut på tur med litt tempo, som en skitur, sykkeltur eller løpetur, er det viktig å varme opp hunden slik at ledd og muskler rekker å varmes opp. 

3. Årlig helsesjekk og vaksinering:

Det skjer mye mer med hundens helse i løpet av et sammenliknet med oss mennesker, nettopp fordi hunden har kortere levetid. Det gjør det ekstra viktig at du tar med hunden på årlig helsesjekk for å oppdage og forebygge eventuelle skader så tidlig så mulig. I tillegg er det viktig å vaksinere årlig. 

Relaterte artikler