Slik passer du på hunden din i vinter

Vinter og kulde stiller ekstra krav til deg som hundeeier, men tar du de rette forholdreglene vil hunden din elske vinteren!

Nærbilde av en hund i snølandskap

Vinteren kan være en flott tid for deg og hunden din – dere kan leke og mosjonere i snøen det ene øyeblikket, for senere å ha hyggestunder sammen inne i varmen.

Men hunder er ulike og avlet frem til forskjellige formål, og mens noen raser har tykk underull har andre kun dekkpels. Små raser har større overflate i forhold til kroppsvekten enn større hunder, og det gjør at de små hundene taper mer varme enn de store. Derfor er det viktig å ta hensyn til hvilken rase du har.

Atle C. Strøm er ansvarlig for hundeforsikring i If. Her er hans beste tips for en trygg vinter med hunden din.

Atle C. Strøm, ansvarlig for hundeforsikring i If
Atle C. Strøm, ansvarlig for hundeforsikring i If

6 vintertips til hunden

1. Tilpass tur og aktivitet etter temperaturen

Er det for kaldt, kan det være lurt å gå flere korte turer istedenfor en lang. Kanskje du kan utfordre hunden mentalt istedenfor å gå lange turer? Det finnes mange enkle og morsomme tips og triks for mental stimulering som ikke krever de store investeringene. YouTube er en fin kanal for inspirasjon. Hva som er for kaldt for din hund avhenger av hva den er vant med og hvor godt den tåler kulde.

2. Kle på hunden

Når hunder fryser, vil de skjelve, krype sammen, vegre seg for å gå ut og virke utilpass. Om hunden din viser tegn til å fryse kan et varmedekken eller en overall være god å ha. Men det kan også være lurt å bruke varme klær på hunden din dersom du har en valp eller eldre hund som har helseutfordringer som skjelettplager, noe som ofte blir verre i kulda.

Når du skal finne noe hunden kan ha på seg for å ikke fryse, er det viktig å tenke på bevegelighet og funksjon fremfor mote. Hunden skal kunne bevege seg normalt, og det er viktig at det passer slik at hunden ikke får ubehag eller gnagsår. Og husk at uansett temperatur, er det alltid viktig å bli sett i mørket, bruk refleks!

3. Se etter frostskader etter hver tur

Spesielt poter, ører, hale, spener, testikler og mage er utsatt for frostskader. Ser du tegn til fargeforandringer eller sår i huden kan det være tegn på forfrysning. Opstad advarer mot å gni hunden varm i slike tilfeller, da det kan ødelegge huden. Frostskader må behandles av veterinær.

Ligger hunden din ute i hundegård, eller hvis dere tar pauser på tur hvor hunden legger seg ned, ha med et liggeunderlag eller pledd som hunden kan ligge på.

4. Gi potene litt ekstra stell og pleie

Salt og grus kan gjøre at potene tørker ut og blir såre. Det finnes mange hjelpemidler for å unngå såre poter, som sokker og salver i ulike varianter. Er veien saltet, er det lurt å skylle potene når dere kommer hjem.

– Lang pels mellom tredeputene kan føre til at det dannes is- og snøklumper. Potesalve kan forhindre dette, og det kan også være lurt å klippe ned pelstustene som stikker ut under labbene på hårete raser. Bare pass på å ikke klippe vekk pelsen mellom putene, sier Strøm.

5. Klipp klørne oftere

Klørne må klippes oftere når det er snø fordi de ikke slipes i snøen slik som de normalt gjøres på asfalten. Lange klør sprekker, brekker og fliser seg lettere opp, og klo-skader kan være veldig smertefullt for hunden.

6. Pass ekstra godt på valpen i kulda

– Valper har ikke samme evne til å regulere kroppstemperaturen som voksne dyr, så ta spesielt hensyn til unge hunder. Utetiden må tilpasses temperaturen. Bruk gjerne dekken eller andre plagg for å holde varmen. Det er heller ingenting i veien for å gå kortere turer og heller legge inn litt hyppigere luftinger, tipser Strøm.

Relaterte artikler