Slik passer du på hunden din i vinter

Vinter og kulde stiller ekstra krav til deg som hundeeier. Men tar du de rette forholdreglene, vil hunden din elske vinterføret.

Hund ute på vintertur

Vinteren kan være en flott tid for deg og hunden din – dere kan leke og mosjonere i snøen det ene øyeblikket, for senere å ha hyggestunder sammen inne i varmen.

Hunder er ulike og avlet frem til forskjellige formål, noen raser har tykk underull, mens andre har kun dekkpels.

Små raser har større overflate i forhold til kroppsvekten enn større hunder, og det gjør at de små hundene taper mer varme enn de store.

Når hunder fryser, vil de skjelve, krype sammen, vegre seg for å gå ut og virke utilpass. Hunder som trives i kulda vil være aktive og virke fornøyde.

Kine Bjølsen Opstad er ansvarlig for hundeforsikring i forsikringsselskapet If og er tidligere dyrepleier. Her er hennes tips for en trygg vinter med hunden din.

Kine Bjølsen Opstad, ansvarlig for hundeforsikring i If. Foto: Gunhild Gjølstad/If
Kine Bjølsen Opstad, ansvarlig for hundeforsikring i If. Foto: Gunhild Gjølstad/If

6 vintertips til hunden

1. Tilpass tur og aktivitet etter temperaturen

Er det for kaldt, kan det være lurt å gå flere korte turer istedenfor en lang. Kanskje du kan utfordre hunden mentalt istedenfor å gå lange turer? Det finnes mange enkle og morsomme tips og triks for mental stimulering som ikke krever de store investeringene. YouTube er en fin kanal for inspirasjon. Hva som er for kaldt for din hund avhenger av hva den er vant med og hvor godt den tåler kulde.

2. Kle på hunden

Om hunden din viser tegn til å fryse, kan et varmedekken eller en overall være god å ha. Men det kan også være lurt å bruke varme klær på hunden din dersom du har en valp eller eldre hund som har helseutfordringer som skjelettplager, noe som ofte blir verre i kulda.

Når du skal finne noe hunden kan ha på seg for å ikke fryse, er det viktig å tenke på bevegelighet og funksjon fremfor mote. Hunden skal kunne bevege seg normalt, og det er viktig at det passer slik at hunden ikke får ubehag eller gnagsår. Og husk at uansett temperatur, er det alltid viktig å bli sett i mørket, bruk refleks!

3. Se etter frostskader etter hver tur

Spesielt poter, ører, hale, spener, testikler og mage er utsatt for frostskader. Ser du tegn til fargeforandringer eller sår i huden kan det være tegn på forfrysning. Opstad advarer mot å gni hunden varm i slike tilfeller, da det kan ødelegge huden. Frostskader må behandles av veterinær.

Ligger hunden din ute i hundegård, eller hvis dere tar pauser på tur hvor hunden legger seg ned, ha med et liggeunderlag eller pledd som hunden kan ligge på.

4. Gi potene litt ekstra stell og pleie

Salt og grus kan gjøre at potene tørker ut og blir såre. Det finnes mange hjelpemidler for å unngå såre poter, som sokker og salver i ulike varianter. Er veien saltet, er det lurt å skylle potene når dere kommer hjem.

– Lang pels mellom tredeputene kan føre til at det dannes is- og snøklumper. Potesalve kan forhindre dette, og det kan også være lurt å klippe ned pelstustene som stikker ut under labbene på hårete raser. Bare pass på å ikke klippe vekk pelsen mellom putene, sier Opstad.

5. Klipp klørne oftere

Klørne må klippes oftere når det er snø fordi de ikke slipes i snøen slik som de normalt gjøres på asfalten. Lange klør sprekker, brekker og fliser seg lettere opp, og klo-skader kan være veldig smertefullt for hunden.

6. Pass ekstra godt på valpen i kulda

– Valper har ikke samme evne til å regulere kroppstemperaturen som voksne dyr, så ta spesielt hensyn til unge hunder. Utetiden må tilpasses temperaturen. Bruk gjerne dekken eller andre plagg for å holde varmen. Det er heller ingenting i veien for å gå kortere turer og heller legge inn litt hyppigere luftinger, tipser Opstad.

Sjekk hva hundeforsikringen dekker

Innholdet i tabellen under er hentet fra bloggen GoPetPlan.com, og kan fungere som en pekepinn. Det kan likevel være stor variasjon i hva som er for kaldt for hunden din, blant annet på grunn av fuktighet og vind, og hvor vant hunden er til kulde.

1: Ingen risiko, god tur! 2: Liten risiko, kos dere ute, men vær forsiktig. 3: Kan være for kaldt, avhengig av rase. Hold øye med hunden din. 4: Kaldt vær. Se etter tegn på om hunden din fryser. 5: Kan være livstruende kaldt for noen raser. Unngå langvarig aktivitet utendørs.

Temperatur Liten hund Mellomstor hund Stor hund
16sdssdsd °C
dddddsdsdsddfddfdf Ingår inte Ingår inteuyuiyuiui
113 °C
Ingår inte11111 Ingår inte Ingår inte
10 °C
Ingår inte Ingår inte Ingår inte
7 °C
Ingår inte Ingår inte Ingår inte
4 °C
Ingår inte Ingår inte Ingår inte
2 °C
Ingår inte Ingår inte Ingår inte
-1 °C
Ingår inte Ingår inte Ingår inte
-4 °C
Ingår inte Ingår inte Ingår inte
-7 °C
Ingår inte Ingår inte Ingår inte
-10 °C
Ingår inte Ingår inte Ingår inte
-13 °C
Ingår inte Ingår inte Ingår inte
-15 °C
Ingår inte Ingår inte Ingår inte
-18 °C
Ingår inte Ingår inte Ingår inte

Foto: Johner / NTB Scanpix

 1. Magasinet

  Dette må du gjøre hvis hunden får kennelhoste

  Hoster hunden din eller høres det ut som den plages av noe i halsen? Det kan skyldes kennelhoste. Slik hjelper du hunden din best mulig.

  11.11.2020
 2. Magasinet

  Besøk dyrlegen på nett

  Nå kan du ta med hunden din til veterinæren uten å forlate hjemmet ditt. Eneste du trenger er internett og en mobil eller PC med kamera.

  12.02.2020
 3. Magasinet

  Derfor må du holde hunden din langt unna julemat

  Tradisjonell julemat som ribbe, pinnekjøtt, sjokolade og rosiner kan være farlig om de havner i feil munn.

  10.09.2019