Slik gjør du skituren trygg for hunden

Ingenting er som en flott skitur med en lykkelig hund, men det er likevel noen forholdsregler det er viktig å ta før og underveis på turen. Her er fem gode råd!

Labrador løper i skisporet

Endelig skisesong! Men kjenner du til alle hensynene du bør ta før du legger ut på tur med kameraten din? Her er fem tips til en tryggere skitur med hunden.

1. Øv på forhånd

Det er viktig å være forberedt på en rekke ulike scenarioer i løypa, og det er en stor fordel for både hund og eier om man han øvd på de viktigste i forkant. Det siste man vil risikere er at hunden kommer i beina på en skiløper som kan skape farlige situasjoner både for hunden og skiløperen.

Atle C. Strøm, produktsjef for dyreforsikringer i If, har noen gode råd til hvordan du bør trene på kommandoer:

– Lær hunden enkle kommandoer som venstre, høyre, stå og på plass. Dette kan øves på når som helst og gjør det lettere å ha kontroll på hunden i løypa, tipser han.

  Hund på fjellet
  Det er viktig å tilpasse turen til hundens alder og helse. Foto: If

  2. Tilpass turen etter hundens størrelse, kondisjon og alder

  Alle hunder kan være med på tur, men det er viktig å tilpasse både intensivitetsnivå og lengde til hundens generelle form og helsetilstand.

  – Husk også på at hunden må være ferdig utvokst før den begynner å trekke. Hos de mindre rasene kan det ta opptil ett år og hos de største rasene kan det ta opptil to år, råder produktsjefen.

  Hvis hunden din har skjelettplager eller andre helseutfordringer er det ekstra viktig å ta hensyn til dette. Rådfør deg i så fall med veterinæren din om hvor lange turer dere maksimalt bør ta. 

  Husk alltid å starte skituren rolig, slik at hunden får varmet opp. Dette gjelder uavhengig av hvor god form hunden din er i.

  3. Ta pauser underveis

  Sørg for å gi hunden nok pauser underveis. Selv om flere hunder spiser snø er det lurt å ha med ekstra vann, slik at den ikke blir dehydrert. Skal dere på en lengre skitur kan det være nødvendig med påfyll i form av et lite energirikt måltid. Husk også et dekken eller noe hunden kan ligge på i pausene hvis det er kaldt.

  4. Bruk riktig utstyr

  Ved bruk av trekksele er det viktig at den har en god fordeling av belastninger, og festepunkt bak ved haleroten eller krysset. Test gjerne selen i forkant og tilpass den godt slik at den ikke lager ubehag eller gnagsår. Bånd eller line med strikk vil avlaste ryggen mot rykk og napp. Et kjørebelte med krok er lurt. Da kan du lett ta av båndet om det skulle oppstå noen utfordrende situasjoner.

  Unngå helst å bruke ski med stålkanter. Vær i alle fall veldig varsom med farten, og ha kontroll på hunden. Fjellski eller randonee med stålkanter er en stor trussel for hundens poter. Og skulle det skje noe på turen, er det lurt å ha med førstehjelpsutstyr.

  – Det er alltid lurt å ha med et lite førstehjelpsskrin med det helt nødvendige, både til eieren og den firbente. Forhåpentligvis får man ikke bruk for det, men det er bedre å være føre var, tipser Strøm.

  5. Stell potene

  Velstelte poter for hunden er minst like viktig som gode skisko for eierne. Sørg for at klørne ikke er for lange, og dersom det er mye pels som stikker ut mellom tredeputene bør det klippes bort.

  – Det kan sette seg is mellom tredeputene som presser på og lager sår. Noen hunder med lang pels kan også ha behov for en snødrakt for å unngå snøklumper i pelsen, sier Strøm.

  Potesokker eller salve kan hjelpe for å unngå såre poter. Dette gjelder spesielt om det er skare, men kan også hjelpe mot at snøklumper fester seg.

  God tur!