7 ting du bør sjekke før du legger deg i julen

Tar du en liten runde i boligen din før tannpussen kan du redusere risikoen for brann. Her får du syv enkle tips som øker brannsikkerheten i juletiden.

Kvinne henger opp pynt på juletreet

Visste du at antall boligbranner som skyldes åpen ild og varme mer enn dobler seg fra november til desember? Her er syv enkle sjekkpunkter å ta i hjemmet før du inntar pysjen og hopper i loppekassen. 

1. Slukk levende lys

Sørg for at alle levende lys er slokket før du legger deg. Forlat aldri et rom med tente stearinlys, og unngå å plassere levende lys nær brennbart materiale. En alternativ og tryggere løsning kan være å erstatte lys med ladbare LED-lys, som finnes i mange fine varianter.

Har du husket å vaske kjøkkenvifta?
De vanligste brannfellene – les hvordan du unngår dem

2. Skru av julebelysningen

Med mindre du bruker LED-belysning, er det lurt å skru av juletrelysene, adventsstaker og julestjerner både når du er utenomhus og på natten. Dårlige ledninger eller produkter av lav kvalitet kan være kilde til brann. LED-pærer er generelt anbefalt på grunn av lavere varmeutvikling og bedre brannsikkerhet.

3. Sjekk komfyr og stekeovn

Ta en runde på kjøkkenet og sjekk at komfyr og stekeovn er skrudd av, og gryter og kjeler tatt vekk fra platetoppen. Vi anbefaler en komfyrvakt som automatisk vil skru av komfyren, som en ekstra sikkerhet. Dette får du kjøpt i If Sikkerhetsbutikk

4. Hold et øye med peis og ovn

Selv om det er hyggelig å fyre i peisen, er det viktig å være til stede for å holde tilsyn, spesielt med en åpen peis. Pass på barn og kjæledyr, og sjekk at ildstedet er slukket før du legger deg. Husk også å alltid bruke tørr og ren ved.

Unngå å bruke panelovnen som tørkestativ, og hold brennbart materiale minst 30 centimeter unna peis og ovner.

5. Trekk ut støpsler

Sjekk at kaffetrakter, vannkoker og andre elektriske apparater på kjøkkenet er skrudd av. Trekk ut støpselet fra stikkontakten for å unngå overbelastning, og samtidig forhindre at noen skulle komme borti bryteren.

6. Dropp lading om natten

Unngå å lade mobilen eller andre elektroniske enheter om natten, og spesielt på soverommet. Hvis du er nødt, lad i så fall på et stabilt og ikke-brennbart underlag med røykvarslere i nærheten. Et godt alternativ kan være å bruke en USB-sikkerhetslader som du finner i If Sikkerhetsbutikk.

7. Unngå å bruke elektronikk

Unngå helst å bruke vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin om natten, selv om dette kan være både praktisk og økonomisk. Dette kan nemlig potensielt skape brann, og en brannsituasjon håndteres lettere når du er våken og til stede. Og du, husk å sjekke at røykvarslere fungerer som de skal.

Skulle du oppleve brann får du hos oss fullverdigaranti i husforsikringen. Dette betyr at vi dekker gjenoppbygging av boligen ved totalskade. Du kan også velge å kjøpe en bruktbolig for å komme raskere på plass.