Slik unngår du pipebrann

Har du peis? Her får du noen gode og enkle råd til hvordan du kan unngå at peiskosen utvikler seg til en lumsk og potensiell farlig pipebrann.

Unngå pipebrann

Lite er vel koseligere enn å fyre i peisen og krype under pleddet en kald vinterkveld, men fyrer du riktig?

Stor økning av pipebranner

I fjor vinter var det en økning på hele 34 prosent i antall pipebranner. Fra 1. november til 28. februar måtte Brannvesenet rykke ut til 948 pipebranner i Norge, ifølge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

De vanligste brannfellene – les hvordan du unngår dem

Dette enkle trikset gjør mobillading sikrere

Her er de nye ladevettreglene

Se flere relaterte artikler

Fuktig ved gir økt fare for pipebranner

Denne vinteren blir spesiell fordi strømmen er så dyr. Mange kommer til å fyre med ved for å spare på strømregningen. Da er det viktig å fyre riktig for å unngå pipebranner.

– Nå starter pipebrannsesongen for alvor. Dårlig tørket ved utgjør en spesiell fare for pipebrann, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Forsikringsselskapet mener risikoen for en ytterligere økning i antall pipebranner er høy. 

– Mange pipebranner kunne vært unngått ved å fyre riktig. Fuktig ved og liten trekk fører til røyk som omdanner seg til tjære – såkalt beksot og løssot – som setter seg på innsiden av pipa. Flammene fra ovnen eller peisen kan antenne det brennbare tjærebelegget, og dermed er pipebrannen et faktum, sier han.

Hvis det skjer såkalt brannsmitte gjennom sprekker og åpninger i pipa, kan boligen eller hytta ta fyr.

Hva er tegnene på pipebrann?

Typiske tegn på brann i pipa er følgende:

 • Tykk røyk som kommer ut av peisen eller skorsteinen.
 • Flammer som kommer ut av skorsteinen.
 • Høye lyder i form av knitring og/eller rumling.
 • En sterk varmelukt.

Les også: De vanligste brannfellene – les hvordan du unngår dem

7 råd for riktig fyring

Pipebrann skyldes i all hovedsak fuktig ved og lite trekk som skaper røyk. Denne røyken omdannes deretter til tjære, såkalt beksot og løssot, som setter seg på innsiden av pipa og blir brennbart.

Det er noen enkle huskeregler for å unngå pipebrann;

 • Ha god trekk, tørre vedkubber og skikkelig fyr.
 • Del opp kubbene om de er store.
 • Pass på å ha godt med trekk i pipa.
 • Bruk tennbriketter fremfor papir for opptenning.
 • Juster trekken mer ned når veden har tatt ordentlig fyr.
 • Pass på at veden bør brenne, ikke bare ulme.
 • Sørg for at ildstedet sjekkes en gang per år av en feier.

Hva gjør du ved pipebrann?

– Om uhellet først er ute er det viktig å stenge av trekken til pipa og ringe 110! En pipebrann må aldri undervurderes og pipa må alltid sjekkes opp av en feier i etterkant, avslutter Sigmund Clementz.

Hvis du oppdager pipebrann er det viktig å først og fremst stenge alle ventiler og luker inn til skorsteinen. Dette gjelder alle ovner bortsett fra åpne peiser, her skal du ikke stenge spjeldet. Deretter må du ringe Brannvesenet (110). Unngå for all del å bruke vann for å slokke brannen, det kan være direkte farlig på grunn av den høye temperaturen i skorsteinen.

Den store skrekken er at varmen og flammene skal spre seg videre i boligen eller hytta, så følg med på eventuell røyk på loftet eller imellom etasjene. Hvis det er fare for liv og helse må du komme deg ut i trygghet.

Visste du at Ifs partner Datek, Eva Smart Hyttepakke tilbyr vannsensorer, strømstyring og smart brannalarm. Les mer om smartløsningene her

Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

 

 1. Smarte strømsparingstips

  Visste du at strømforbruket på belysning reduseres med 90% ved å bytte ut halogenpærer med LED? Les flere gode strømsparetips her!

  14.09.2022
 2. Magasinet

  Hvilken husforsikring passer for deg?

  Å kjøpe hus er den største investeringen vi gjør. Derfor er det viktig å ha en god forsikring som gir deg økonomisk sikkerhet dersom noe skulle gå galt. Men hvilken forsikring bør du velge?

 3. Magasinet

  De vanligste brannfellene – les hvordan du unngår dem

  I 2018 hadde Brann- og redningsvesenet 3547 brannutrykninger til boliger i Norge. De fleste skyldes komfyrbrann eller brann i elektrisk utstyr. Disse enkle tipsene øker brannsikkerheten i huset ditt.

  01.02.2021
 4. Magasinet

  Derfor støtter vi i If Åpen Brannstasjon

  Brann er noe av det verste som kan ramme en familie. Vi vil gjerne at dere skal slippe å oppleve det.

  22.08.2019
 5. Magasinet

  De vanligste brannfellene – les hvordan du unngår dem

  I 2018 hadde Brann- og redningsvesenet 3547 brannutrykninger til boliger i Norge. De fleste skyldes komfyrbrann eller brann i elektrisk utstyr. Disse enkle tipsene øker brannsikkerheten i huset ditt.

  01.02.2021
 6. Magasinet

  Slik unngår du pipebrann

  Har du peis? Her får du noen gode og enkle råd til hvordan du kan unngå at peiskosen utvikler seg til en lumsk og potensiell farlig pipebrann.

  16.09.2022
 7. Magasinet

  Derfor trenger du ikke egen elsykkelforsikring

  Visste du at tyveri av de fleste elsykler er dekket av innboforsikringen? Sjekk om forsikringen dekker din elsykkel.

  19.08.2020
 8. Magasinet

  Slik fungerer innboforsikringen din under flytting

  Et spørsmål som ofte dukker opp i en flytteprosess er "hva dekker innboforsikringen?" Innboforsikringen din er jo knyttet til én adresse, betyr det at alle tingene som står på den andre adressen er usikret?

  06.01.2022
 9. Magasinet

  Hvilken innboforsikring passer for deg?

  Uansett om du eier eller leier, en hybel, leilighet eller hus, så trenger du en innboforsikring for å sikre eiendelene dine. Men hvilken bør du velge?

 10. Magasinet

  Takst og tilstandsrapport – dette bør du se etter

  De fleste boliger som legges ut for salg, kommer med verditakst og tilstandsrapport. Vet du forskjellen på de to dokumentene? Her er en oversikt.

 11. Magasinet

  Sjekker du uteområdet når du er på visning?

  En flott tomt gir mange muligheter for utehygge. For å sikre at det blir en trygg lekeplass for barna, er det noen ting du bør være oppmerksom på.

  11.01.2022
 12. Magasinet

  Derfor bør du velge Super husforsikring

  Et hus er en stor investering, og bør være godt forsikret. Super er If sin aller beste husforsikring. Dette er de fire viktigste grunnene til at du bør velge nettopp denne.

  25.01.2022
 13. Magasinet

  Slik unngår du frosne vannrør i vinter

  Vinterkulde og store snømengder gjør at mange kan få seg en ubehagelig overraskelse. Slik forebygger du mot frosne rør og kuldeskader.

  14.02.2021