Slik unngår du pipebrann

Har du peis? Her får du noen gode og enkle råd til hvordan du kan unngå at peiskosen utvikler seg til en lumsk og potensiell farlig pipebrann.

Unngå pipebrann

Lite er vel koseligere enn å fyre i peisen og krype under pleddet en kald vinterkveld, men fyrer du riktig?

Stor økning av pipebranner

I fjor vinter var det en økning på hele 34 prosent i antall pipebranner. Fra 1. november til 28. februar måtte Brannvesenet rykke ut til 948 pipebranner i Norge, ifølge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Og med ekstra høye strømpriser kan vi forvente desto mer fyring de kommende månedene i vårt ganske land.

Pipebrann skyldes i all hovedsak fuktig ved og lite trekk som skaper røyk. Denne røyken omdannes deretter til tjære, såkalt beksot og løssot, som setter seg på innsiden av pipa og blir brennbart.

Det er noen enkle huskeregler for å unngå pipebrann; bruk tørr ved, ikke for store vedkubber, bruk tennbriketter fremfor papir og ikke minst riktig trekk. Riktig trekk vil variere, men du finner informasjon om dette i instruksen fra produsenten. Husk at veden skal brenne skikkelig med synlige flammer, ufullstendig forbrenning kan nemlig gi mye røyk og øker sannsynligheten for beksot. Dette er også mindre miljøvennlig ettersom det slippes ut mer partikler i luften.

Husk også å feie pipen med jevne mellomrom.

Hva er tegnene på pipebrann?

Typiske tegn på brann i pipa er følgende:

 • Tykk røyk som kommer ut av peisen eller skorsteinen.
 • Flammer som kommer ut av skorsteinen.
 • Høye lyder i form av knitring og/eller rumling.
 • En sterk varmelukt.

Les også: De vanligste brannfellene – les hvordan du unngår dem

Hva gjør du ved pipebrann?

Hvis du oppdager pipebrann er det viktig å først og fremst stenge alle ventiler og luker inn til skorsteinen. Dette gjelder alle ovner bortsett fra åpne peiser, her skal du ikke stenge spjeldet. Deretter må du ringe Brannvesenet (110). Unngå for all del å bruke vann for å slokke brannen, det kan være direkte farlig på grunn av den høye temperaturen i skorsteinen.

Den store skrekken er at varmen og flammene skal spre seg videre i boligen eller hytta, så følg med på eventuell røyk på loftet eller imellom etasjene. Hvis det er fare for liv og helse må du komme deg ut i trygghet.

Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

 1. Mistenker du fukt i kjelleren? Slik sjekker du kjelleren for mugg og råte

  Kjelleren kan være et risikorom dersom huset er bygget før 1985. Slik ser og lukter du om du har problemer med fukt.

  24.01.2022
 2. Magasinet

  Hvilken husforsikring passer for deg?

  Å kjøpe hus er den største investeringen vi gjør. Derfor er det viktig å ha en god forsikring som gir deg økonomisk sikkerhet dersom noe skulle gå galt. Men hvilken forsikring bør du velge?

 3. Magasinet

  De vanligste brannfellene – les hvordan du unngår dem

  I 2018 hadde Brann- og redningsvesenet 3547 brannutrykninger til boliger i Norge. De fleste skyldes komfyrbrann eller brann i elektrisk utstyr. Disse enkle tipsene øker brannsikkerheten i huset ditt.

  01.02.2021