Har du husket å vaske kjøkkenvifta?

En dårlig rengjort kjøkkenvifte kan være en skjult brannfelle. Sjekk hvor enkelt det er å rengjøre den.

Brann i kjøkkenvifte. HUsk å vake kjøkkenvifte for ekstra sikkerhet.

Nesten halvparten av alle brannutrykninger i fjor skyldtes brann eller branntilløp på komfyren eller i kjøkkenvifta. Det viser tall fra DSB – Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

På toppen av dette kommer alle branntilløp hvor brannvesenet ikke var involvert.

Kjøkkenets skjulte brannfelle

Komfyr og kokeplater er det elektriske utstyret som oftest er innblandet når det brenner.

– Mange ikke er klar over kjøkkenets skjulte brannfelle –  nemlig avtrekksvifta over komfyren. Hvis filteret i kjøkkenvifta er full av fett og smuss fra matlaging, kan en brann på komfyren smitte over og raskt spre seg til andre deler av huset via viftekanalen, forteller informasjonssjef i If, Sigmund Clementz.

– Da blir et lite branntilløp skremmende raskt en storbrann. Dette ser vi flere tilfeller av hvert år, påpeker informasjonssjefen.

Informasjonssjef i If Sigmund Clementz. Foto: If
Informasjonssjef i If Sigmund Clementz. Foto: If

Slik rengjør du kjøkkenviften

En kjøkkenvifte som brukes regelmessig, bør rengjøres ofte, og det er faktisk ganske lett. Vask filteret i kjøkkenvifta minst en gang i kvartalet, aller helst én gang i måneden, lyder rådet fra Clementz.

– Den enkleste måten å gjøre det på, er å putte filteret i oppvaskmaskinen. Det lureste er å gjøre det uten annen oppvask i maskinen. Glass kan fort bli slørete av fettet som vaskes ut av filteret.

Du kan også bruke vanlig oppvaskmiddel i oppvaskkummen og godt, varmt vann. La filteret ligge rundt en time. Børst det gjerne med en oppvaskbørste, og skyll godt av etterpå. Hvis du har kjøkkenvifte med såkalt omluft, sjekk i bruksanvisningen for hvordan du skal skifte kullfilteret og hvor ofte det bør byttes.

Tips til trygg matlaging på kjøkkenet

I tillegg til å være til stede ved matlaging, er tilgang på lokk til å slokke med, viktig ved fettbrann i kjele. Husk også på å installere komfyrvakt. Den varsler ved tørrkoking på komfyren og redder liv.

Pass på å ha brannslokningsapparat eller husbrannslange i boligen. En boks med slokkeskum kan du bruke til å slokke mindre branntilløp. På kjøkkenet må du ha en boks som er egnet for brann i fett. Se etter at den er merket med A, B og F-klasse.

Men husk at dersom får brannen tak, er brannslokking en oppgave for brannvesenet. Det viktigste for deg og de andre som er i boligen, er å komme seg ut.