Derfor er kloklipp viktig for hundens helse

Regelmessig kloklipp er en viktig del av hundepleien. For lange klør øker nemlig risikoen for skader. Her får du gode tips av vår veterinær til hvordan du best mulig klipper klørene!

Puddel ligger foran en peis

Hundens klør vokser raskt og må vedlikeholdes hyppig, slik at nervene ikke skal vokse seg for lange. I tillegg kan lange klør fort bli skadet ved at de knekker eller fliser seg opp.

– Kloskader er smertefullt for hunden og kan i noen tilfeller føre til betennelse. Regelmessig kloklipp er derfor en enkel måte å forebygge, sier veterinær og kategorisjef for dyreforsikringer i If, Martine F. Nygaard. 

Martine F. Nygaard, veterinær og kategorisjef for hundeforsikring i If
Martine F. Nygaard, veterinær og kategorisjef for hundeforsikring i If

Lange klør kan få konsekvenser

Når klørne blir for lange, har de lettere for "henge seg opp" eller få andre skader. I verste fall kan de gi hunden belastningslidelser ved at den belaster potene feil over tid.

– Dersom en klo brekker, kan nerven inne i kloa bli klemt eller avrevet. Det vil føre til store smerter og hunden bør til veterinæren for å fjerne kloa eller klippe den helt inn til rota. I ettertid kan det være nødvendig med stell og potesokk i flere uker. Dette er viktig for å unngå betennelse, forteller Nygaard.

Forvokste klør kan også vokse seg inn i tredeputen. Ser du at hunden halter, eller løfter mye på en labb når dere er ute på tur, ta en ekstra titt og sjekk at ingen klør har gnagd seg inn i tredeputen.

Hvor ofte trenger hunden kloklipp?

Hvor ofte klørne bør klippes varierer fra hund til hund. Om hunden befinner seg mye i mykt terreng som for eksempel skogsterreng, må du vanligvis klippe oftere fordi klørne ikke sliter seg selv.

– Klørne vil slites ved mye aktivitet og hardt underlag som asfalt. I tillegg til aktivitetsnivå og underlag vil hundens tyngde også ha noe å si for hvor mye klørne slites.

I starten er det viktig å klippe ofte for at valpen skal bli vant til det. Klipper du ofte og bare litt av gangen, vil både du og hunden venne dere til kloklippen. Når hunden trygg, er det lurt å se over klørne hver 7-14 dag.

Hvordan klippe klør på hund?

Første bud er å ha en god og skarp klotang. I starten, før hunden er vant med klippingen, kan det vært greit å være to.

Noen liker at hunden står, andre liker at den ligger på siden, mens andre liker at hunden ligger på fanget, avhengig av hundens størrelse og hvor villig den er til å klippe klør. Har du en liten hund, er det lurt å lære hunden til å sitte på fanget ditt mens du klipper.

– Begynn med bakbeina, da klørne her ofte er kortere og mindre sensitive enn på frambeina. Det lyserøde området inne i kloen kalles nervesekken, her ligger nerven og blodåren. Pass på så du ikke klipper denne. På lyse klør er det enkelt å se nerven inni klørne. Har hunden sorte klør, er det en god tommelfingerregel å klippe der kloen begynner å bøye seg på undersiden, råder Nygaard.

Et triks for å klippe klør er å bøye benet bakover, slik at du ser poten og klørne fra undersiden. Da ser du lettere hva som er overflødig negl. Klipp litt og litt av gangen. Noen liker å klippe skrått. Da klipper man mer av oversiden av kloen enn i midten som er der nerven er.

– Kommer du borti nervesekken, kan den begynne å blø. Det er ikke farlig, men hunden kan kjenne ett lite stikk og reagere. Er du redd for at det skal skje, kan du kjøpe blod-stop som er et pulver du får tak i hos veterinæren.

Få valpen til å godta kloklipp

Start mens valpen er liten, og ikke gjør det til tvang.

– Begynn gjerne bare med å ta på potene, og gi godbiter og ros. Etter hvert kan du introdusere klotangen og begynne smått med å klippe klørne. Gjør det til en hyggelig stund, vær vennlig, men bestemt, sier veterinæren.

Skjer det at du klipper over nerven og det begynner å blø, ikke få panikk. Gi heller hunden masse godbiter, så den avledes med noe positivt. Panikk fører ofte til at hunden blir enda mer redd, og da er den onde sirkelen i gang.

Dersom du har en voksen hund som ikke har lært dette fra starten, kan du likevel benytte samme opplæringsmetode. 

Relaterte artikler