Derfor må du holde hunden din langt unna julemat

Tradisjonell julemat som ribbe, pinnekjøtt, sjokolade og rosiner kan være farlig om de havner i feil munn.

Hund som løftes av matmor foran et juletre

Juletid er hyggetid, og mange vil unne kjæledyrene sine noen ekstra godbiter. Det er bra å tenke på dyrene, men vær nøye med hva du gir.

– Selv om det er fristende å la hunden smake på familiens godsaker, kan fet og salt julemat gi magetrøbbel for dyret. Andre matvarer kan være direkte livsfarlige, sier Martine F. Nygaard. Hun er veterinær og kategorisjef for dyreforsikringer i If.

Les også: Slik blir nyttårsaften litt bedre for hunden

Sjokoladens mørke hemmelighet

Mange skåler fylles opp med fristelser som sjokolade i julen, men visste du at sjokolade inneholder stoffet teobromin som er svært giftig for hunder? Mørk sjokolade er den aller farligste for hunder.

– Teobromin påvirker både hjerte og hjerne. Dersom hunden din har fått i seg sjokolade vil man i første omgang kunne merke det på at den blir kvalm, sikler, blir veldig tørst og oppfører seg urolig, sier Nygaard.

Ved store inntak kan hjerterytmen bli uregelmessig og hunden kan bli stiv i gangen, sjangle og få kramper. I ekstreme tilfeller kan en sjokoladeforgifting føre til organsvikt og død for hunden.

– Dersom du mistenker at hunden har fått i seg sjokolade er det viktig å ringe giftinformasjonen eller veterinær. Gjør det så fort som mulig – uavhengig om hunden har symptomer eller ikke, og forklar hva hunden har spist. Dersom det er snakk om en forgiftning er det viktig å komme i gang med behandling så raskt som overhodet mulig, råder hun.

Martine F. Nygaard er veterinær og jobber som kategorisjef for dyreforsikringer i If
Martine F. Nygaard er veterinær og jobber som kategorisjef for dyreforsikringer i If

Pass på julematen

Hvert år får vi inn flere skadesaker som er relatert til høytidens julemat. Nygaard understreker at det ikke nødvendigvis er farlig om hunden får i seg et par ribbebiter eller medisterkaker, men at større måltider med mye fett kan være farlig for bukspyttkjertelen. Salt og krydret julemat, som pinnekjøtt, er også viktig å holde unna vofsen.

– Hvis hunden din ikke er vant til å få noe annet enn hundemat, men på julaften får erstattet tørrfôrmiddagen med middagsrester, kan det fort føre til diaré. Grunnen er at tarmsystemet til hunden ikke er vant til slik mat, sier veterinæren.

I tillegg kan små bein og beinrester skade tennene, eller sette seg fast i tarmene og føre til forstoppelse. Det kan også sette fast i halsen.

– Vi har sett tilfeller hvor bein fra ribbe har satt seg fast i spiserøret til dyret og må fiskes opp med endoskop. For disse familiene ble julehyggen raskt snudd til juledramatikk, sier hun.

Hvis du ønsker å gi hunden julemat, så er ren kalkun et godt alternativ. Hundegodteri er også godt egnet som en ekstra godbit til de firbeinte i høytiden.

Denne maten må du holde unna hunden:

  • Sjokolade
  • Ribbe og annen fet julemat
  • Salt og krydret mat, slik som pinnekjøtt og medisterkake
  • Druer, rosiner, løk og nøtter
  • Små bein og annet som kan sette seg fast i svelg og tarm
  • Giftige juleblomster som tulipaner, julestjerner, liljekonvall, svibler, misteltein, kristtorn, juleroser og amaryllis

Andre huskeregler i høytiden

  • Plasser stearinlys utenfor rekkevidde for nysgjerrige snuter og viftende haler.
  • Juletre og julepynt bør plasseres på trygge steder. Bytt ut glasskuler med plast hvis det er fare for at de kan knuses under små poter. Ikke tilsett planteernæring i juletrefoten da både hunder og katter ofte drikker vann fra andre steder enn vannskålen.
  • Pass på gavetråd og hyssing. Hvis hunden svelger det, kan det i verste fall sette seg fast i tarmen.
  • Lagre telefonnummeret til Giftinformasjonen 22 59 13 00 (døgnåpen telefon) og akuttnummeret til veterinær – i tilfelle uhellet skulle være ute.

Ta veterinærbesøket på mobilen

Relaterte artikler