Derfor må du holde hunden din langt unna julemat

Tradisjonell julemat som ribbe, pinnekjøtt, sjokolade og rosiner kan være farlig om de havner i feil munn.

Julemat kan være farlig for hund

Juletid er hyggetid, og mange vil unne kjæledyrene sine noen ekstra godbiter. Det er bra å tenke på dyrene, men vær nøye med hva du gir.

– Selv om det er fristende å la hunden smake på familiens godsaker, kan fet og salt julemat gi magetrøbbel for dyret. Andre matvarer kan være direkte livsfarlige, sier Kine Bjølsen Opstad. Hun er dyrepleier og produktsjef for dyreforsikringer i If.

Slik blir nyttårsaften litt bedre for hunden.

Sjokoladens mørke hemmelighet

Mange er uvitende om at sjokolade inneholder stoffet teobromin, som er svært giftig for hunder. Den «sunne» mørke sjokoladen er den aller farligste for dyr.

– Teobromin påvirker både hjerte og hjerne. Dersom hunden din har fått i seg sjokolade vil man i første omgang kunne merke det på at den blir kvalm, sikler, blir veldig tørst og oppfører seg urolig, sier dyreeksperten.

Ved store inntak kan hjerterytmen bli uregelmessig, hunden kan bli stiv i gangen, sjangle og få kramper. I ekstreme tilfeller kan en sjokoladeforgifting føre til organsvikt og død for hunden.

– Dersom du mistenker at hunden har fått i seg sjokolade er det viktig å ringe giftinformasjonen eller veterinær. Gjør det så fort som mulig – uavhengig om hunden har symptomer eller ikke, og forklar hva hunden har spist. Dersom det er snakk om en forgiftning er det viktig å komme i gang med behandling så raskt som overhodet mulig, sier Opstad.

Kine Bjølsen Opstad er dyrepleier og jobber som produktsjef for dyreforsikring. Hun ber alle hundeeiere om å passe godt på hva de gir de firbeinte å spise i julen.
Kine Bjølsen Opstad er dyrepleier og jobber som produktsjef for dyreforsikring. Hun ber alle hundeeiere om å passe godt på hva de gir de firbeinte å spise i julen.

Pass på julematen, Passopp!

Ved hver jule- og nyttårsfeiring får forsikringsselskapet If flere skadesaker på hundeforsikring som handler om høytidens farer.

Kine Bjølsen Opstad understreker at det ikke nødvendigvis er farlig om hunden får i seg et par ribbebiter eller medisterkaker, men store måltider med nesten bare fett kan være farlig for bukspyttkjertelen. Salt og krydret julemat, slik som pinnekjøtt, står også på lista over hva hunden ikke bør få i seg – om man ønsker å holde magen i lage.

– Hvis hunden ikke er vant til å få noe annet enn hundemat, men på julaften får erstattet tørrfôrmiddagen med middagsrester, kan det fort føre til diaré. Grunnen er at tarmsystemet til hunden ikke er vant til slik mat, sier dyreeksperten.

I tillegg kan små bein og beinrester skade tennene, eller sette seg fast i tarmene og føre til forstoppelse. Det kan også sette fast i halsen.

– Vi har sett tilfeller hvor bein fra ribbe har satt seg fast i spiserøret til dyret og må fiskes opp med endoskop. For disse familiene ble julehyggen raskt snudd til juledramatikk, sier hun.

Hvis du ønsker å gi hunden julemat, så er ren kalkun et alternativ. Hundegodteri er også godt egnet som en ekstra godbit til de firbeinte i høytiden.

Hold hunden unna denne maten

 • Sjokolade
 • Ribbe og annen fet julemat
 • Salt og krydret mat, slik som pinnekjøtt og medisterkake
 • Druer, rosiner, løk og nøtter
 • Små bein og annet som kan sette seg fast i svelg og tarm
 • Giftige juleblomster som tulipaner, julestjerner, liljekonvall, svibler, misteltein, kristtorn, juleroser og amaryllis

Husk også på:

 • Plasser stearinlys utenfor rekkevidde for nysgjerrige snuter og viftende haler.
 • Juletre og julepynt bør plasseres på trygge steder, og bytt ut glasskuler med plast dersom det er fare for at de kan knuses under små poter. Ikke tilsett planteernæring i juletrefoten da både hunder og katter ofte drikker vann fra andre steder enn vannskålen.
 • Husk på at gavetråden ikke må svelges da dette fører til magetrøbbel. Den bør heller ikke lekes med uten tilsyn da den kan feste seg rundt halsen.
 • Lagre telefonnummeret til Giftinformasjonen 22 59 13 00 (døgnåpen telefon) og akuttnummeret til veterinær – i tilfelle uhellet skulle være ute.

Foto: If

 1. Magasinet

  Slik blir nyttårsaften litt bedre for hunden

  Fyrverkeri og høye smell gjør at nyttårsaften kan være et mareritt for mange hunder, men med disse triksene i forkant og underveis kan festkvelden bli langt bedre for hunden din.

  27.12.2022
 2. Magasinet

  Slik passer du på hunden din i vinter

  Vinter og kulde stiller ekstra krav til deg som hundeeier. Men tar du de rette forholdreglene, vil hunden din elske vinterføret.

  22.10.2020
 3. Magasinet

  Besøk dyrlegen på nett

  Nå kan du ta med hunden din til veterinæren uten å forlate hjemmet ditt. Eneste du trenger er internett og en mobil eller PC med kamera.

  12.02.2020