Slik får du hunden til å trives om bord i båten

Det er hyggelig å kunne ha med seg sin firbente matros til sjøs, men det er noen ønsker og behov som må ivaretas. Se hva du må huske på her!

Hund i front på en båt, titter utover havet (med redningsvest på)

Frisk sjøluft og vind i ørene kan være forfriskende på en varm sommerdag for vofsen. Her er noen gode tips til hvordan båtturen blir bra også for hunden din.

Husk redningsvesten

Kine Bjølsen Opstad er dyrepleier og produktsjef for dyreforsikring i If. Hun kjenner godt til mulige "fallgruver" på båttur.

– De fleste hunder er gode svømmere, men skulle hunden din falle over bord er det viktig å ha redningsvest. Spesielt om uhellet skulle skje i fart med bølger og andre båter på sjøen. Med en redningsvest er hunden mer synlig, den holder seg i overflaten – og unngår å bli utmattet og nedkjølt, råder Opstad.

Velg en vest med et løftehåndtak på ryggen, det gjør det enklere å få tak i hunden. Fest også fast et kort bånd i selve redningsvesten når dere er i fart, med mindre hunden har et trygt oppholdssted.

I If Sikkerhetsbutikk selger vi redningsvester av høy kvalitet. Les mer om Regatta PetVest her!

Kine Bjølsen Opstad er ansvarlig for hundeforsikring i If.

Unngå at hunden blir dehydrert

På varme sommerdager er det viktig å huske at hunden kan bli dehydrert, akkurat som oss mennesker. Sett frem friskt og kaldt vann, og se til at det ikke blir for varmt.

– Varmen og solens refleksjoner fra vannet kan gjøre det ekstra varmt om bord. Tilrettelegg et svalt sted i skyggen til hunden der den kan slappe av, råder Bjølsen Opstad.

Pass også på at hunden har godt potefeste på utsatte steder på båten. Eventuelt kan du vurdere potesokker av gummi.

Trygghet og omsorg for hunden

Atle C. Strøm tilbringer mer tid på sjøen enn de aller fleste av oss. Han er produktsjef for båtforsikring i If, og har "svart belte" i det meste som har med båtliv å gjøre. Strøm mener at det å være hundeeier, og samtidig være glad i å tilbringe kvalitetstid på sjøen, fint kan kombineres.

Vorstehhunden Sting er en naturlig del av flokken når familien Strøm er ute på seilas. Han har vært med helt siden han var valp og stortrives om bord.

– Sting liker seg godt i båt, men det krever at vi tar hensyn. Spesielt hvis det er mye sjø og det krenger, for da kan han føle seg utrygg. Da passer vi på å tilpasse farten, ha han på et trygt sted og ta ekstra godt vare på han, sier Strøm.

Atle og Sting koser seg på sjøen
Atle og Sting koser seg på sjøen.

Mosjoner hunden nok

Båtlivet kan til tider være nokså stillesittende, og det viktig å ikke overdrive tiden til sjøs. Hunden må gjøre sitt fornødne og strekke skikkelig på beina med jevne mellomrom. 

– Hunder som Sting har et stort behov for å være nok i aktivitet. Derfor er det å ha enkel adkomst til jolla en forutsetning. Vår daglige rutine er morgentur, mat, seilas, tur og kveldstur. I de tilfellene det er mulig lar vi i tillegg Sting svømme ved siden av jolla. Det er god og skånsom mosjon før en ferskvannsdusj, sier Strøm.

Les også: Derfor trenger du båtforsikring

Våre beste tips når du skal på båttur med hunden:

 • Sjøsyke: Husk at hunden kan bli sjøsyk. Det finnes kvalmestillende preparater hos veterinæren hvis dette blir en utfordring.
 • Flytevest: Bruk en god, solid og synlig flytevest med håndtak på ryggen.
 • Fast plass: Finn en fast og sval plass der hunden kan trekke seg tilbake. 
 • Friskt vann: Ha friskt vann tilgjengelig for hunden.
 • Saltvann: Pass på at hunden ikke får i seg for mye saltvann. Små mengder er ikke farlig, men større mengder kan føre til blant annet oppkast og mage- og tarmproblemer. Kontakt veterinær om du er i tvil.
 • Forgiftning: Ikke la hunden drikke av stillestående pytter eller vann langs svabergene. Dette kan gi algeforgiftning. Skulle hunden din bli dårlig, kontakt veterinæren.
 • Flått og hoggorm: Husk å sjekke pelsen til hunden hvis dere er i områder med mye flått på land. Hold også et øye med hoggormen.

Husk at du som er kunde hos oss har tre gratis konsultasjoner hos veterinærene i FirstVet. De er tilgjengelige selv når du befinner deg flere nautiske mil fra land. 

Ha en fin og trygg båttur!

 1. Magasinet

  Derfor trenger du båtforsikring

  Forsikringsselskapet If meldte i fjor sommer om rekordmange båtskader. Mange velger likevel å gå fra kai uten båtforsikring. – Et sjansespill, mener produktsjef i If, Atle C. Strøm.

  02.03.2022
 2. Magasinet

  Tipsene for en vellykket båtferie

  Båtferie er noe man lett blir glad i, og mange familier velger å ha sommerferie i båten hvert år.

  02.03.2021
 3. Magasinet

  Velg riktig redningsvest til barna

  Skal du på båttur, er redningsvest en viktig del av båtutstyret. Sjekk at redningsvesten er i stand til å redde barnet ditt.

  27.06.2019
 4. Magasinet

  Slik får du hunden til å trives om bord i båten

  Det er hyggelig å kunne ha med seg sin firbente matros til sjøs, men det er noen ønsker og behov som må ivaretas. Se hva du må huske på her!

  14.12.2021
 5. Magasinet

  Skal du kjøpe hund? Dette må du tenke på

  Å kjøpe hund er et stort valg, og det er viktig å sette seg godt inn i hva det innebærer før du kjøper. Her er våre beste tips.

  22.04.2021
 6. Magasinet

  Dette må du tenke på når du har hunden med på biltur

  Visste du at en hund på 6 kg vil veie nesten 800 kg ved et krasj i høy fart? Derfor er det viktig at du sikrer hunden din godt, uansett om det er en kort eller lang biltur.

  05.01.2022
 7. Magasinet

  Hvordan ser du om hunden er syk?

  Oppfører hunden seg annerledes enn den pleier, eller har den spist noe den ikke skal? Slik ser du om hunden din er syk.

  28.10.2020
 8. Magasinet

  Reise med hund? Husk dette

  Skal du ha med hunden din på fly til utlandet, eller reise med båt eller bil? Slik er du best mulig forberedt.

  12.11.2019
 9. Magasinet

  Slik passer du på hunden din i vinter

  Vinter og kulde stiller ekstra krav til deg som hundeeier. Men tar du de rette forholdreglene, vil hunden din elske vinterføret.

  22.10.2020
 10. Magasinet

  Slik behandler du sår og skader hos hunden din

  Ørebetennelse, sår, diare, oppkast, brudd- eller korsbåndskade? Se hva du selv kan gjøre, og hvilke behandlinger som finnes dersom hunden din blir syk eller skader seg.

  14.06.2021
 11. Magasinet

  Passer du godt nok på hunden din i mørket?

  Klarer du å få øye på hunden i mørket? Ny video fra If viser hvorfor refleksen kan redde livet til hunden din. I denne artikkelen får du ekspertens råd.

  01.02.2021
 12. Magasinet

  Huskatt, rasekatt, hannkatt eller hunnkatt: Hvilken katterase passer deg?

  En katt er ikke bare en katt, dette bør du tenke på når du skal skaffe deg en garnnøstesjonglør.

  04.05.2022
 13. Magasinet

  Den viktigste grunnen til å forsikre hunden din

  Blir hunden din alvorlig syk, er det vondt å takke nei til livreddende behandling av økonomiske grunner. Med hundeforsikring slipper du det.