Tipsene for en vellykket båtferie

Båtferie er noe man lett blir glad i, og mange familier velger å ha sommerferie i båten hvert år.

Atle C. Strøm, ansvarlig for båtforsikring i If.

For å komme godt i gang med ferieformen har vi spurt Ifs egen båtekspert om noen råd og tips som kan øke sjansen for en vellykket båtferie. Stikkordene er forberedelser, forventninger og frihet, sier Atle C. Strøm, ansvarlig for båtforsikring i If.

– Båten må være ferieklar. Alt utstyr må være om bord og alt må fungere. Deretter må forventningene til alle som skal være med på tur kartlegges. Har du ungdom med er det for eksempel lurt å planlegge noen stopp i havner som har mer action. Samtidig er noe av sjarmen med båtlivet ikke alltid å ha en plan. Båtferie er frihet. Det å ta ting litt på sparket er en egenverdi i seg selv, sier Strøm.

Han har tilbragt mange år av sitt yrkesaktive liv i båtbransjen, og tilbringer hver eneste sommerferie sammen med familien i seilbåten.

– Spesielt dette med forventningene er viktig. Det kan være at far har lyst på sol, barna vil spille fotball, mens mor kanskje har mest lyst til å seile eller kjøre båt. Det er viktig å sørge for at alle får litt av sitt.

Skipperen har alltid ansvaret

Han er også opptatt av at det er skipperen som har det hele og fulle ansvar for at alt er på stell før det blir kastet loss.

– Uansett om båten er liten eller stor, om du skal være borte lenge eller kort må skipperen sjekke at båten fungerer og at alt sikkerhetsutstyr er på plass. Motoren må sjekkes. Det samme må lanterner, lensepumper og selvsagt redningsvestene, fortsetter Strøm.

Her er noen av hans beste båtferieråd:

Forberedelser før ferien:

 • Sjekk at alt utstyr er om bord og at det fungerer.
 • Sørg for at alle vestene har fått den årlige sesongsjekken.
 • Dersom du har seilbåt er det viktig at rigg og seil tåler litt ruskevær.
 • Har du motorbåt må motoren få nødvendig vedlikehold og service før båtferien starter. Det kan bety sjekk av impeller, bytte av olje og oljefilter, grov og finfilter til drivstoff og liknende.
 • Ha alltid med et lite servicekit med reservedeler og verktøy dersom noe skulle skje underveis.
 • Ha med førstehjelpsskrin med sjøsyketabletter og godt med klær.
 • Oppdaterte sjøkart og/eller en kartplotter skal alltid være om bord.
 • I båter med overnattingsmuligheter må det være to brannslokningsapparat. I andre båter bør det minst være ett.
 • If anbefaler at du har røykvarsler, såkalt brannslukningsspray, brannteppe og CO-varsler om bord i båten (varsler utslipp av livsfarlig kullos fra gassdrevne apparater).
 • Sørg for ha to ankre og rikelig med fortøyningsgods

Forventninger til båtferien:

Spesielt viktig punkt hvis du reiser med barn.

 • Ikke ta så lange etapper av gangen. Gå innaskjærs og finn strender det er enkelt å komme inn til.
 • La barna få masse tid til å leke, bade og fiske. En «lekebåt» etter båten og krabbefiske er ofte en vinner hos de yngste.
 • Med et par sykler om bord kan du utforske langt mer av områdene du stopper for natten.
 • Ta med hele familien på planleggingen. Det finnes mange spennende steder for opplevelser og aktiviteter langs hele norskekysten og den svenske vestkysten.

Frihet på sjøen:

 • Plan eller ikke plan: Noen somre er kanskje planen akkurat det å ikke ha noen plan – bare ta det som det kommer, ligge en uke på den flotteste “tomta” på Sørlandet eller andre steder og ta jolla inn for å handle. Andre ganger kan det være gøy å sette seg et mål. Dit skal vi i år, ha noe glede seg til og legge opp fornuftige etapper.
 • Spennende nattseilas: En nattseilas eller to er morsomt hvis alle er med på det.
 • Dra sammen med andre: Å seile/dra på tur sammen med andre er det også mange som gjør. Her kan dere dele opplevelsen med andre, ha det sosialt, men likevel kunne trekke seg tilbake og være litt privat.
 • Finn din egen dagsrytme: Liker du å stå tidlig opp og komme først i havn eller er du en av dem som foretrekker å ta det som det kommer? Bli enig i familien om hvordan dere skal gjøre det.

Husk båtforsikring

Riktig båtforsikring hører med til en trygg og god båtsommer. Med en utvidet Superforsikring dekkes også bagasjen din for opptil 100 000 kroner. Du får også erstatning dersom ferien må avlyses på grunn av skade som dekkes av forsikringen. Dette gjør det mulig å fortsette ferien i en eller annen form hvis noe skulle skje. Har du jolle dekkes også denne i under denne forsikringen.

Foto: If

 1. Magasinet

  Derfor trenger du båtforsikring

  Forsikringsselskapet If meldte i fjor sommer om rekordmange båtskader. Mange velger likevel å gå fra kai uten båtforsikring. – Et sjansespill, mener produktsjef i If, Atle C. Strøm.

  02.03.2022
 2. Magasinet

  Eksperttips: Slik får du hunden til å trives ombord i båten

  Les ekspertenes verdifulle tips til hvordan du får hunden din til å like båtlivet.

  14.12.2021
 3. Magasinet

  Velg riktig redningsvest til barna

  Skal du på båttur, er redningsvest en viktig del av båtutstyret. Sjekk at redningsvesten er i stand til å redde barnet ditt.

  27.06.2019