Derfor trenger du båtforsikring

Forsikringsselskapet If meldte i fjor sommer om rekordmange båtskader. Mange velger likevel å gå fra kai uten båtforsikring. – Et sjansespill, mener produktsjef i If, Atle C. Strøm.

Atle C. Strøm, ansvarlig for båtforsikring i If.

Fjorårets hjemmesommer resulterte i tidenes båtsommer. Og rekordmange båtskader, ifølge statistikk fra forsikringsselskapet If. På skadetoppen ligger grunnstøting, kantring og synking.

Redningsselskapet rapporterte også om den travleste sommer noensinne, med en økning av oppdrag for fritidsbåter på 30 prosent.

- Tar en stor sjanse uten båtforsikring

Så hvorfor velger så mange båteiere å ikke forsikre båten sin?

– I motsetning til for bil, er det ikke lovpålagt med båtforsikring. Noen tenker kanskje at de bruker båten sjeldent, og vil heller være selvforsikret, at de erstatter skadene selv, sier Strøm.

Men han frykter at mange ikke forstår ansvarsreglene på sjøen:

– En del båteiere tror nok at det er de samme reglene som med bil, at hvis noen kjører på båten din, så dekkes skaden av skadevolders forsikring. Men på sjøen er det andre regler enn på veien. Derfor kan du ende opp med å erstatte skader på båten din selv om skaden er forårsaket av at noen andre mister kontrollen over båten sin.

Subjektivt ansvar på sjøen

Til sjøs er det nemlig noe som heter subjektivt ansvar. Det betyr at skadevolderen må ha vært uaktsom, eller ha handlet med vilje for å bli erstatningspliktig.

Det betyr at kollisjoner som følge av ‘hendelige uhell’ ikke kommer inn under båtens ansvarsforsikring. Hvis båten din blir skadet av en annen båt ved for eksempel tillegging, hvor årsaken var et ‘hendelig uhell’, risikerer du å måtte erstatte skaden, selv om det ikke er din skyld.

Strøm beskriver følgende eksempel:

– Tenk deg at du skal legge til kai med båten din, og så kommer det en annen båt mot deg som også skal legge til kai. Men istedenfor å svinge inn mot kaia, dundrer den rett inn i siden på båten din. Hvis dette skyldes for eksempel at styringen har hengt seg opp eller at det ikke har vært mulig å sette motoren i bakk fordi girvaieren røk, så er det klassifisert som hendelig uhell, noe som gjør at den andre båtføreren ikke er erstatningspliktig. Uten kaskoforsikring må du da selv dekke skadene på egen båt. Det er grunnen til at vi alltid anbefaler minimum Kasko til båter over en viss verdi.

Hvilken båtforsikring passer for deg?

Du kan som regel velge mellom delkasko, kasko, og en toppdekning, som hos If heter Super. Det kan være vanskelig å vite hvilken som passer for deg og båten din, men Ifs produktsjef forklarer:

– Har du en båt over en viss verdi, bør du ha minst Delkasko for å få dekket tyveri, hærverk og brann. Selv om du bruker båten lite, anbefaler Strøm.

– For å være dekket mot andre skader som kan skje på båttur, som grunnstøting, kantring, og kollisjon, trenger du Kasko eller Super. Med Kasko eller Super båtforsikring får du også dekket skader som andre påfører båten din ved et hendelig uhell.

– Super båtforsikring passer best for deg som drar på båtferie og bruker mye av sommeren på sjøen. Dette er toppdekningen vår, og dekker blant annet ekstra kostnader til alternativt opphold og hjemreise hvis båtferien din skulle bli avbrutt, forteller Strøm.

Han tipser også om tilleggsforsikring for motor og girskade, som dekker reparasjon av feil på motor og gir inntil motoren er hele 15 år gammel.

– Denne forsikringen hjelper deg å unngå store, uforutsette verkstedutgifter i båtsesongen.

 1. Magasinet

  Eksperttips: Slik får du hunden til å trives ombord i båten

  Les ekspertenes verdifulle tips til hvordan du får hunden din til å like båtlivet.

  14.12.2021
 2. Magasinet

  Tipsene for en vellykket båtferie

  Båtferie er noe man lett blir glad i, og mange familier velger å ha sommerferie i båten hvert år.

  02.03.2021
 3. Magasinet

  Velg riktig redningsvest til barna

  Skal du på båttur, er redningsvest en viktig del av båtutstyret. Sjekk at redningsvesten er i stand til å redde barnet ditt.

  27.06.2019
 4. Magasinet

  Derfor trenger du båtforsikring

  Forsikringsselskapet If meldte i fjor sommer om rekordmange båtskader. Mange velger likevel å gå fra kai uten båtforsikring. – Et sjansespill, mener produktsjef i If, Atle C. Strøm.

  02.03.2022
 5. Magasinet

  Skjeggkre – umulig å bekjempe?

  Visste du at skjeggkre kun lever innendørs i Norge? Likevel har de i løpet av få år spredd seg til boliger over hele landet. Slik blir du kvitt dem.

 6. Magasinet

  Slik får du hunden til å trives om bord i båten

  Det er hyggelig å kunne ha med seg sin firbente matros til sjøs, men det er noen ønsker og behov som må ivaretas. Se hva du må huske på her!

  14.12.2021
 7. Magasinet

  Hva skjer med bonusen på bilforsikringen din ved skade?

  Tidligere kunne du forvente deg en dyr affære, med stort bonustap og dyrere forsikring etter en skade, men slik er det heldigvis ikke lenger.

 8. Magasinet

  Tipsene for en vellykket båtferie

  Båtferie er noe man lett blir glad i, og mange familier velger å ha sommerferie i båten hvert år.

  02.03.2021
 9. Magasinet

  Er du klar over denne brannfellen?

  En ubrukt lader som står i kontakten ombord i en båt kan være en potensiell brannfare.

  20.05.2019
 10. Magasinet

  Kjører du bil uten forsikring? Det kan fort bli dyrt

  Antall uforsikrede kjøretøy har gått betydelig ned, men det er allikevel noen som ikke forsikrer bilen. Dette er risikoen.

  28.10.2019
 11. Magasinet

  Den viktigste grunnen til å forsikre hunden din

  Blir hunden din alvorlig syk, er det vondt å takke nei til livreddende behandling av økonomiske grunner. Med hundeforsikring slipper du det.

 12. Magasinet

  Slik oppdager og fjerner du muggsopp og fuktskader

  Fukt- og råteskader er ikke bare helseskadelig, de kan også føre til store kostnader i hjemmet. Dette bør du se etter når du er på visning.

 13. Magasinet

  Sikre bilskadereparasjoner

  Ikke alle biler er like sikre etter en reparasjon som før skaden inntraff. Det kan få katastrofale følger både for den som er inni og utenfor bilen.