Er du klar over denne brannfellen?

En ubrukt lader som står i kontakten ombord i en båt kan være en potensiell brannfare.

Ubrukt lader i kontakt
Foto: If

Synet som møtte båteieren da han var i ferd med å fortøye båten sin var alt annet enn gledelig. En lader koblet til nabobåtens 12 Volt-anlegg sto i full fyr.

– Det luktet som svidd gummi. Hadde jeg ikke oppdaget dette og fjernet laderen, hadde båten sannsynligvis brent ned. Dette kunne gjort skader på de andre båtene på brygga også, forteller båteieren.

En lader som står ubrukt i kontakten kan være en potensiell brannfelle. Foto: If

Flere tilløp til brann i fritidsbåter

Han er ikke alene. Ifølge en representativ undersøkelse som If har fått utført, har hele åtte prosent av disse opplevd brann eller tilløp til brann i båt.  De spurte er nordmenn over 18 år som har vært i båt i løpet av de siste fem årene.

– Det tyder på at det er langt flere tilløp til brann i norske fritidsbåter enn vi tidligere har trodd. Feil på- og feilbruk av båtenes elektriske anlegg er en av de aller viktigste årsakene til båtbrann. Det er derfor all grunn til å advare mot feil og for tøff bruk av båtens elektriske anlegg, sier Atle C. Strøm, produkteier for båtforsikring i If.

Ikke la ladere stå ubrukt i kontakten

Etter å ha ladet mobiltelefonen eller annet elektrisk utstyr, er det fort gjort å gå fra ledningen i kontakten. Det mange ikke tenker over er at det da står spenning i systemet og ledningen. Dersom det er fukt eller ledningen er slitt, kan det være nok til at det kan oppstå en brann.

I båter som kjører i saltvann er det spesielt viktig å bruke egnet utstyr, da saltvann leder strøm.

Kontroller brannslokningsapparatet jevnlig

Dersom det tar fyr i en båt, som ofte består av ekstremt masse brennbart materiale, går det veldig fort fra flammer eller glød oppstår til båten er totalt nedbrent.

– Da er det skremmende at over 56 prosent av de spurte svarer at de aldri eller færre ganger enn en gang i året sjekker at brannslukningsutstyret om bord virker som det skal, sier Ifs båtekspert Atle C. Strøm.

Han anbefaler alle å kontrollere at utstyret fungerer som det skal minimum en gang i året.

 1. Magasinet

  Sjekkliste for vårens båtservice

  Sjøsetting av båten er vårens høydepunkt, men før du drar ut på bølgene bør du forvisse deg om at båten er i orden. Produktsjefen for båtforsikring i If har laget sjekklisten du trenger.

  03.04.2022
 2. Magasinet

  Derfor trenger du båtforsikring

  Forsikringsselskapet If meldte i fjor sommer om rekordmange båtskader. Mange velger likevel å gå fra kai uten båtforsikring. – Et sjansespill, mener produktsjef i If, Atle C. Strøm.

  02.03.2022
 3. Magasinet

  Tipsene for en vellykket båtferie

  Båtferie er noe man lett blir glad i, og mange familier velger å ha sommerferie i båten hvert år.

  02.03.2021