Velg riktig redningsvest til barna

Skal du på båttur, er redningsvest en viktig del av båtutstyret. Sjekk at redningsvesten er i stand til å redde barnet ditt.

Barn med redningsvest i båt

Lange late dager på sjøen i strålende sommervær står høyt på mange familiers liste over sommeraktiviteter.

For å nyte båtlivet er det er viktig å være trygg, og sikkerhetsutstyr som redningsvest er en forutsetning for både barn og voksne. Er båten under åtte meter, er det et krav for alle om bord. Men hvilken redningsvest bør du velge til barna?

Redningsvest, ikke flytevest

Små barn som ikke kan svømme, skal ha redningsvest, ikke flytevest. En redningsvest har krage som støtter opp hodet hvis barnet faller i vannet.

Ifølge Redningsselskapet kan svømmedyktige barn bruke oppblåsbar vest fra de veier 18 kg. Flytevest kan brukes fra 25 kg hvis de kan svømme. Men Redningsselskapet anbefaler å bruke tradisjonell redningsvest med krage så lenge som mulig.

En flytevest har ikke like god støtte til hodet og gir en mer oppreist stilling i vannet. Dette passer derfor bedre til de barna som kan svømme.

Kjøp redningsvest i If Sikkerhetsbutikk

Vektklasse

Vesten til barnet må være i riktig vektklasse. Redningsselskapet anbefaler å legge på litt ekstra hvis barnet bruker bleie, siden bleien veier en del når den fylles med vann.

Pass likevel på å ikke velge for stor redningsvest. Da risikerer du at vesten faller av eller at flyteegenskapene ikke fungerer som tenkt.

Arvet eller brukt vest

Dersom barnet arver en vest, bør du sjekke at spenner låser seg slik de skal, og at alle knytbare snorer er intakte.

Flyteelementene i redningsvesten svekkes etter mange års bruk, avhengig av hvordan vesten er oppbevart. Du bør derfor teste vesten i kontrollerte former før dere drar ut på sjøen. Er vesten mer enn ti år gammel, må den mest sannsynlig byttes ut.

Atle C. Strøm, ansvarlig for båtforsikring i If. Foto: Gunhild Gjølstad/If

Barn i båt

Atle C. Strøm, er ansvarlig for båtforsikring i If, og har hatt sønnene med på båttur fra de var født.

– Det viktigste er at barna opplever trygghet og får tid til leke, bade og fiske. Ikke ta så lange strekker, men la båten heller gå mer innaskjærs og finn steder det er enkelt å gå i land, er hans råd.

Her er Strøms fem tips for en sikker båttur med barn

  • Netting langs rekka er en god investering som gjør at de minste ikke ramler ut i vannet.
  • Ha line på redningsvesten for å unngå fall over bord.
  • Fest et sykkelsete i cockpit. Da kan barnet spennes fast hvis alle voksne må håndtere seil og navigere.
  • Sikre luker og leidere slik at ingen kan ramle ned eller komme seg opp hvis de ikke skal dit.
  • Tenk defensivt enten du seiler eller går for motor. Å gå på grunn eller treffe brygga kan sette en kraftig støkk i små lettmatroser, og en dårlig opplevelse kan sitte i barnet lenge.

Kjøp redningsvester og flytevester i Ifs Sikkerhetsbutikk

Foto: NTB Scanpix / Scandinav

Relaterte artikler