Unngå musefest i bilen

I fjor gnagde mus i stykker biler, bobiler og campingvogner for millioner av kroner. Er du flink til å sjekke kjøretøyet ditt jevnlig for å unngå alene hjemme-fest blant musene?

Mus på bakken som spiser en nøtt

I disse dager, når nettene blir lange og kulden setter inn, oppsøker gjerne musene ly og varme i hus og hytter. Men visste du at de også kan finne seg til rette i garasjer og kjøretøy?

Skader for flere millioner

Sist høst og vinter fikk If inn nærmere 270 skader på biler, bobiler og campingvogner forårsaket mus. Dette var skader for syv millioner kroner.

– I fjor var det et skikkelig museår med mange skader, men vi har allerede begynt å få inn museskader denne høsten. Selv om det ikke ligger an til å bli et like stort museår i år som i fjor, bør du som bileier likevel ta forholdsregler for å unngå skader, sier kommunikasjonssjef i If, Sigmund Clementz.

Typiske museskader er gnagemerker på seter, ledninger og vitale deler på bilen. Hvis det oppstår kortslutning på grunn av musegnafsing, kan det i verste fall gjøre bilen trafikkfarlig.

Mat og varme som triggere

Lukten av mat og matrester kan være en god trigger til at musen finner veien inn i kjøretøyet ditt.

– Du bør fjerne alt av matrester og emballasje, og jevnlig støvsuge for å holde det smulefritt. Hvis du lurer på hva musen foretrekker av mat får du mange gode tips i Alf Prøysens “Musevisa”, tipser Clementz.

Musen kan også la seg forlokke av fuglefrø, hundefôr, tørre matvarer og gress- og blomsterfrø, så dette bør du ikke oppbevare i nærheten av kjøretøyet. Unngå også å ha vattdotter, polergarn, filler, klær og pledd liggende i kjøretøyet. Det kan være koselige steder for musen å oppholde seg råder kommunikasjonssjefen:

– Det bør du rydde bort. Legg gjerne bilpleieproduktene i metallbokser eller matbokser, slik at musen ikke har enkel tilgang.

Tiltak for å holde musen unna

Andre tiltak du kan gjøre, annet enn å holde smuler og forlokkende oppholdssteder unna en sulten og kald mus, er å sikre området. Hvis kjøretøyet står innendørs kan du enten sikre bygget eller garasjen, noe som vil gjøre det vanskeligere for musen å komme til. Du kan også sette ut musefeller i eller rundt kjøretøyet.

Du kan også sikre selve kjøretøyet ved å tette igjen tilganger og åpninger. Du kan også eventuelt bygge et gjerde rundt eller plassere kjøretøyet på en elektrisk matte. For slike tiltak finnes det spesialprodukter på markedet.

Hva dekker forsikringen?

Med minimum kasko bilforsikring, bobilforsikring eller campingvognforsikring har du som regel dekning for skader forårsaket av mus og gnagere såfremt du har gjort jevnlig tilsyn og normalt vedlikehold. Les mer om hva kjøretøyforsikringene våre dekker her.

Fire musetips:

  1. Fjern alle slags matrester fra bilen og støvsug jevnlig.
  2. Sjekk jevnlig over, særlig hvis du har bobil eller campingvogn på lagring. Er det utagerende festing blant mus over lang tid kan det bli store skader.
  3. Fjern vattdotter, polergarn, filler, klær og pledd som er fine oppholdssteder for musen.
  4. Sikre området rundt kjøretøyet eller selve kjøretøyet, og sett eventuelt ut noen musefeller.

Les også: Slik unngår du problemer med skadedyr i vinter