På tide med sommerdekk?

Våren banker på døren, og det er på tide å børste støv av sommerdekkene. Her gir vi deg noen huskeregler for hjulskiftet og tips til hvordan det blir en trygg ferdsel på veien i etterkant.

En mannlig hånd løfter sommerdekk

Sjekk dekkenes tilstand

Før du setter i gang er det viktig å se over sommerdekkene. Se etter eventuelle skader, sprekker eller slitasje. Sjekk også mønsterdybden på dekkene for å sikre at de fortsatt har godt grep på veien og unngår vannplaning. Dette kan du gjøre med en mønsterdybdemåler.

Kravet for mønsterdybde på sommerdekk er 1,6 millimeter, men det kan være lurt å bytte dekk når mønsterdybden er 3 millimeter. Husk også at gummi har begrenset levetid, så selv om mønsterdybden er grei, bør du vurdere å bytte ut dekkene når de har passert seks år.

Usikker på hvor gamle dekkene er? Her ser du hvordan du kan finne alderen

Sjekk lufttrykket

Når dekkene er på plass, er det viktig å sjekke lufttrykket. Dette er elementært med tanke på kjøresikkerhet, drivstofforbruk og dekkslitasje. Denne informasjonen finner du i bilens instruksjonsbok eller på dørkarmen på førersiden. Sjekk lufttrykket jevnlig om ikke bilen gir beskjed, helst annenhver måned.

Etterskru mutterne

Når du har kjørt bilen noen mil, er det viktig å etterskru hjulmutterne. Skru boltene diagonalt etter hverandre med en momentnøkkel eller et hjulkryss. Mutterne/boltene kan løsne, og i verste fall risikerer du at hele hjulet faller av under kjøring.

Vask og oppbevaring av vinterdekkene

Vask og tørk vinterdekkene før du setter de bort for sesongen. Oppbevar de unna direkte sollys og varme, og helst på et mørkt og kaldt sted.

Slik skifter du dekkene selv:

  • Kontroller mønsterdybden og alder på sommerdekkene.
  • Parker bilen på et flatt underlag og sett på håndbremsen.
  • Plasser dekkene riktig med tanke på rulleretning. Mange dekk har piler som viser rulleretningen.
  • Løsne mutterne/boltene før du jekker opp bilen.
  • Bruk jekken til å løfte ett og ett dekk. Husk å plassere jekken riktig så du ikke skader bilen (se eventuelt instruksjonsboken).
  • Skru ut boltene helt på hjulet som er jekket opp. Ta av vinterhjulet og sett på sommerhjulet, og fest hjulboltene.
  • Når alle hjul er skiftet må hjulboltene etterstrammes – helst med en momentnøkkel eller momentstav. Momentet varierer noe fra type bil, men det ligger som regel på mellom 90-120 nm.
  • Sjekk lufttrykket på sommerdekkene når dekkene er på plass.
  • Etterstram hjulboltene etter noen mil.