Slik øker du elbilens rekkevidde på vinterføre

Alle med elbil vet at rekkevidden på vinteren er ikke den samme som på sommeren. Men hva kan du gjøre for å unngå tomt batteri i snøføyken?

Vinteren her oppe i nord er ikke elbilens beste venn. På kalde dager vil du oppleve at rekkevidden reduseres og ladetiden økes. Grunnene er flere: Batteriet tappes i kulda, vinterdekk er tyngre enn sommerdekk, snø, is og våt veibane skaper økt rullemotstand på veien, i tillegg krever oppvarming av bilen sin del av strømmen.

Rekkevidde elbil

Rekkeviddeangsten slår hardest inn i vinterhalvåret. Mange blir usikre på hvor langt bilen klarer å kjøre, og puster lettet ut hver dag de rekker fram til jobben.

Stian Mathisen i energiselskapet Fortum, anbefaler å selv regne ut hvor langt bilen din kjører under faktiske forhold. – se på batteripakkens størrelse som måles i kilowattimer, og del på bilens gjennomsnittlige forbruk i kilowattimer per mil. Det er litt mer komplisert, men du får et mye mer presist bilde av hvor langt bilen egentlig kan kjøre.

Hva kan du gjøre for å strekke rekkevidden?

 • Tidsinnstill ladingen slik at bilen er full rett før du skal kjøre. Da starter du med et batteri som har bedre driftstemperatur (optimal temperatur er 20 grader).
 • Varmeapparatet er et rekkevidde-sluk. Reduser temperaturen i kupeen, og bruk heller setevarme og rattvarme.Sett bilen i «Eco»-modus. Da blir bilen «sløvere» i alle funksjoner, inkludert varmeapparatet.
 • Sørg for at du har riktig lufttrykk i dekkene dine. Vinterkulden påvirker trykket i dekkene, for lavt trykk gir både større rullemotstand og dårligere feste.
 • Kjør mykt og unngå brå akselerasjoner og oppbremsinger. Regenerere så mye som mulig (når bilen «bremser på motoren» og gjenvinner denne energien til batteriet).
 • Bruk cruisekontroll hvis mulig, hold alltid fartsgrensen.

Hva bør du tenke på når du skal forsikre elbilen?

Veihjelp hvis du får motorstopp

Har du bilforsikring med veihjelp hos If (delkasko, kasko eller Super), er du sikret et bredt nettverk av redningsbiler. If samarbeider med SOS, Viking og Falck om veihjelpstjeneste.

Ventetiden vil likevel variere ut ifra hvor du har fått motortrøbbel – om det er i tettbebygd strøk eller ute på landet, og hva slags føre det er. Glatte veier på vinterstid fører ofte til at mange kjører seg fast eller trenger assistanse, og hvis alle redningsbilene er ute på oppdrag, vil det gi noe ekstra ventetid.

På vinteren er det derfor lurt å ha litt varmt tøy liggende i bilen, som votter, lue eller fottøy, i tillegg til et varmt pledd, spesielt hvis du har barn i bilen.

 1. Elbilguiden - alt du bør vite før du kjøper elbil

  Skal du kjøpe ny eller brukt elbil? Er rekkevidden lang nok? Og hva koster det egentlig å lade en elbil? Her får du svar på alt du lurer på.

  27.04.2023
 2. Så lang rekkevidde har elbilen egentlig

  Usikker på om du kan stole på rekkevidden som oppgis av produsenten? Slik finner du ut hvor langt du kan kjøre elbilen før den må lades.

  08.12.2021
 3. Magasinet

  Forsikre elbil? Dette må du tenke på?

  Bilforsikring for elbil trenger ikke å være en elbilforsikring. Men pass på at dette er inkludert i forsikringen.

 4. Magasinet

  Forsikre elbil? Dette må du tenke på

  Bilforsikring på elbil trenger ikke å være en elbilforsikring. Men pass på at dette er inkludert i forsikringen du velger.

 5. Magasinet

  Slik unngår du førjulsbulken

  22. desember er den store bulkedagen. Visste du at det er nesten 90 prosent flere bilskader denne dagen?

  23.09.2020
 6. Magasinet

  Unngå å miste et bilhjul i fart

  Hjul som faller av bilen i høy fart kan skape farlige situasjoner i trafikken. Har du husket å etterstramme hjulmutterne på vinterdekkene dine?

  08.11.2021
 7. Lader du elbilen riktig hjemme?

  Feillading kan forårsake brann i både garasjen og i boligen din. Slik lader du elbilen trygt.

 8. Magasinet

  Dette må du tenke på når du har hunden med på biltur

  Visste du at en hund på 6 kg vil veie nesten 800 kg ved et krasj i høy fart? Derfor er det viktig at du sikrer hunden din godt, uansett om det er en kort eller lang biltur.

  05.01.2022
 9. Magasinet

  Hva skjer med bonusen på bilforsikringen din ved skade?

  Tidligere kunne du forvente deg en dyr affære, med stort bonustap og dyrere forsikring etter en skade, men slik er det heldigvis ikke lenger.

 10. Magasinet

  Slik får du en trygg bilferie i Europa

  Feriering med bil, MC eller bobil nedover Europa gir en herlig frihetsfølelse. Men det er viktig at du forbereder deg godt før du pakker bilen og setter av gårde.

  22.08.2019
 11. Magasinet

  Kjører du bil uten forsikring? Det kan fort bli dyrt

  Antall uforsikrede kjøretøy har gått betydelig ned, men det er allikevel noen som ikke forsikrer bilen. Dette er risikoen.

  28.10.2019
 12. Magasinet

  Gjør bilen klar for vinter

  Snøfjon i lufta og kuldegrader på natta? Her er bilekspertens ti beste tips til vinterklar bil.

  03.10.2019
 13. Magasinet

  Sikre bilskadereparasjoner

  Ikke alle biler er like sikre etter en reparasjon som før skaden inntraff. Det kan få katastrofale følger både for den som er inni og utenfor bilen.