Så lang rekkevidde har elbilen egentlig

Usikker på om du kan stole på rekkevidden som oppgis av produsenten? Slik finner du ut hvor langt du kan kjøre elbilen før den må lades.

Elbil på veien

Mye har skjedd med rekkevidden siden de første elbilene så dagens lys, og i skrivende stund er det mange elbiler som kan skilte med rekkevidde på 500 km. Men mange er skeptiske til rekkevidden som oppgis.

Slik øker du elbilens rekkevidde på vinterføre

“Forventet rekkevidde”

Leverandørene oppgir en “forventet rekkevidde” som brukes i markedsføring og i veiledninger. Den baserer seg på minimum- og maks rekkevidde ved fulladet batteri uten feil eller mangler. Men selv om batteriene holder seg bedre enn mange fryktet da elbilene først kom, svekkes kapasiteten likevel noe over tid. I tillegg vil rekkevidden variere ut ifra temperatur og vær, kjørestil, stigning, dekk og dekktrykk, hvor tungt bilen er lastet og temperatur på batteriet ved oppstart. Det kan derfor være vanskelig å vite eksakt hvor lang rekkevidde du kan forvente av en bil.

Slik regner du ut elbilens faktisk rekkevidde

For å finne ut hvor langt bilen din kjører under faktiske forhold, anbefaler Mathisen å se på batteripakkens størrelse, som måles i kilowattimer, og bilens gjennomsnittlig forbruk i kilowattimer per mil under aktuelle kjøreforhold. Litt mer komplisert, men du får et mye mer presist bilde av hvor langt bilen egentlig kan kjøre.

NEDC-rekkevidde var urealistisk

Tidligere var NEDC (New European Driving Cycle) standarden produsentene i Europa brukte for å oppgi rekkevidde. Men denne kjørelengden har ikke vært mulig å oppnå for en vanlig bilist, spesielt ikke på norske veier.

Stian Mathisen i energiselskapet Fortum, mener at NEDC-standarden er så upresis for elbiler at det er best å ikke forholde seg til den i det hele tatt.

NEDC har vært kritisert for å blant annet bruke en urealistisk lav og jevn hastighet, uten bruk av varmeapparat eller aircondition, med batterier med perfekt temperatur, og for å kun teste på veibane med lite rullemotstand. I tillegg finnes det smutthull for å blant annet senke friksjon, vekt og luftmotstand. Derfor kan du oppleve at en elbil med oppgitt NEDC-rekkevidde på 160 km bare klarer å kjøre 80 km før batteriet er tomt.

WLTP er ny rekkeviddestandard

Den amerikanske EPA-standarden er kjent for å være den strengeste testen, og mange mener denne gir den mest realistiske rekkevidden. Men dessverre finnes det ikke EPA-tall for alle bilmerker.

Den nyeste testmetoden WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure) har erstattet NEDC. WLTP er en mer omfattende test enn NEDC som tar mer hensyn til virkelige kjøreforhold, og vil dermed gi et riktigere bilde på hvor lang rekkevidde bilen har.

Men ingen av testene er detaljerte nok til at du kan stole helt på det som oppgis. Du kan imidlertid bruke WLTP-tallene til å sammeligne ulike elbilers rekkevidde.

Slik øker du elbilens rekkevidde på vinterføre

Veihjelp ved tomt batteri på elbilen

Har du bilforsikring i If med delkasko, kasko eller Super, har du veihjelp inkludert i forsikringen. Da vil du alltid få hjelp hvis du skulle være uheldig å gå tom for strøm.

Sjekk pris på bilforsikring for elbil

Kilder: Fortum VG NAF

Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

 1. Magasinet

  Forsikre elbil? Dette må du tenke på?

  Bilforsikring for elbil trenger ikke å være en elbilforsikring. Men pass på at dette er inkludert i forsikringen.

 2. Elbilguiden - alt du bør vite før du kjøper elbil

  Skal du kjøpe ny eller brukt elbil? Er rekkevidden lang nok? Og hva koster det egentlig å lade en elbil? Her får du svar på alt du lurer på.

  27.04.2023
 3. Magasinet

  Slik øker du elbilens rekkevidde på vinterføre

  Alle med elbil vet at rekkevidden på vinteren er ikke den samme som på sommeren. Men hva kan du gjøre for å unngå tomt batteri i snøføyken?

  01.12.2020
 4. Lader du elbilen med stikkontakt hjemme?

  Feillading av elbil kan forårsake brann i både garasje og i bolig. . Tidligere var det tillatt å montere stikkontakt til lading av elbil dersom det ble satt opp egen kurs til elbilen. Fra 1. januar 2023 trådte imidlertid nye regler i kraft.

 5. Elbilguiden – alt du bør vite før du kjøper elbil

  Skal du kjøpe ny eller brukt elbil? Er rekkevidden lang nok? Og hva koster det egentlig å lade en elbil? Her får du svar på alt du lurer på.

  27.04.2023
 6. Så lang rekkevidde har elbilen egentlig

  Usikker på om du kan stole på rekkevidden som oppgis av produsenten? Slik finner du ut hvor langt du kan kjøre elbilen før den må lades.

  08.12.2021
 7. Magasinet

  4 tips til deg som skal forsikre elbil

  Dekning for batteri, veihjelp, ladekabel og leiebil - det er punkter du bør være bevisst på når du velger forsikring.

 8. Importere bil fra Tyskland og Sverige? Slik gjør du et trygt bilkjøp

  Det kan være penger å spare på å importere bil fra utlandet. Her får du våre fem beste tips for å unngå å kjøpe katta i sekken.

  11.11.2021
 9. Elbil, hybrid bil eller dieselbil — hvilken bil skal jeg velge?

  Her er tipsene for deg som skal kjøpe ny bil.

  02.08.2021
 10. Få rettshjelp dekket av bilforsikringen

  Visste du at bilforsikringen vår dekker utgifter til advokathjelp? Dette kan være til hjelp hvis du oppdager feil eller mangler ved bilen etter kjøp.

 11. Hva er et bilabonnement – og kan det lønne seg?

  Bilmarkedet er i endring og stadig flere velger nye former for bilhold. Familien Kamal valgte å abonnere på bil. – Et bilabonnement gjør alt enklere, mener de.

  30.09.2020
 12. Kasko eller delkasko? Slik velger du riktig bilforsikring

  Når du skal bytte bil, trenger du også ny forsikring. Men skal du velge Kasko, Delkasko eller kanskje Super? Lær forskjellen og hva det betyr for deg og bilen din.

 13. Alder eller kilometerstand – hva er viktigst når du kjøper bruktbil?

  De fleste sjekker både alder og kilometerstand når de ser på bruktbiler. Men ikke glem å ta en titt i serviceheftet.

  18.02.2021