Sjekk sikringsskapet på visning

Derfor bør du sjekke sikringsskapet på visning

Selv om du mangler fagbrev som elektriker, er det smart å ta en titt i sikringsskapet. Ser det gammelt ut? Vil det elektriske anlegget tåle ditt strømforbruk?

TekstIf-redaksjonen
FotoNTB Scanpix
Dato17.12.2018

– Du sjekker kanskje badet, stiller spørsmål om mugg eller råte i kjelleren og er interessert i boligens strømutgifter. Men det er også lurt å sjekke kvaliteten og kapasiteten på det elektriske anlegget, ifølge Ole Lislebø hos forsikringsselskapet If.

Lislebø er ansvarlig for boligforsikring og kjenner til mange branner som er forårsaket av problemer med det elektriske anlegget.

Unngå boligbrann – tilpass sikringsskapet til ditt behov

Den største andelen av boligbranner har elektrisk årsak. Her gjelder fortsatt de gode rådene du antagelig har hørt før: Ikke lad mobil om natten, ikke stek pizza etter en natt på byen, ikke forlat huset mens vaskemaskinen går. Da unngår du det meste.

Foto: If

Ole Lislebø, ansvarlig for boligforsikringer i If. Foto: If

Problemer med det elektriske anlegget kan også forårsake brann. Det er ikke så rart. Fra å ha noen få elektriske apparater i sving er vi nå der at poden skal spille online, venninnegjengen skal streame, mor og far skal se på Netflix mens middagen koker og vaskemaskinen og tørketrommelen går. Alt på en gang. Da er det ikke gitt at gamle anlegg henger med.

– Det rare er at vi lett forstår at en liten personbil ikke kan trekke en trailertilhenger. Men når det gjelder boligen vår, har vi ikke samme forståelse. Et lite el-anlegg kan heller ikke dra en «trailertilhenger» av elektriske behov, sier Lislebø.

Ta derfor en titt i sikringsskapet når du ser på ny bolig. Må noe oppgraderes?

Les mer og beregn pris på husforsikring

Slik sjekker du det elektriske anlegget på visning

 1. Undersøk stikkontaktene

  • Har noen av dem brennmerker? Det er et dårlig tegn.
  • Er det nok stikkontakter der du trenger det? Tenk ditt bruksmønster. Skjøteledninger er ingen god erstatning.

2. Sjekk sikringsskapet

  • Legg hånden din på sikringene. Er de varme? Det kan tyde på for høy belastning.
  • Er det gammeldagse skrusikringer eller automatsikringer med vippefunksjon? Sistnevnte tilsier at det er oppgradert.
  • Står det en komplett kursfortegnelse på innsiden av døren? Sjekk hvor mye kapasitet hovedsikringen har og hva som ligger på hver kurs. Det skal være egne kurs for store strømforbrukere som komfyr og oppvaskmaskin.

3. Spør og skriv ned

  • Spør gjerne om en elektriker har tatt en grundig inspeksjon. Dersom ja, be om å få elsjekk-rapporten.
  • Spør om sikringene går ofte. Det kan bety dårlig kapasitet eller feil med anlegget.
  • Spør hvor stort forbruket sånn cirka har vært. Har du familie med barn har dere sannsynligvis et langt høyere forbruk enn et eldre ektepar.

Sett av penger til å pusse opp sikringsskapet

Er du i tvil om det elektriske anlegget, kan det lønne seg å få en elektriker til å ta en elsjekk. Det er ikke sikkert du trenger å skifte ut hele anlegget, men husk at arbeidet må gjøres av fagfolk.

Prisen kommer an på hvor mye som må gjøres. Nytt sikringsskap kommer som regel på under 10 000 kroner. Må du legge på nye ledningsstrekk og nye stikkontakter i tillegg, kan prisen derimot komme opp i 100 000 til 150 000 kroner. Kjekt å ta med i flytte-budsjettet.

Beregn pris på husforsikring