Tør du kjøpe ny bolig før den gamle er solgt?

Ønsker du å selge den gamle boligen din før du kjøper ny bolig? Hva om drømmeboligen glipper? Med renteforsikring kan du unngå det.

Inngangsparti til bolig. Med renteforsikring kan du kjøpe ny bolig før du selger.

Å kjøpe ny bolig, er en prosess preget av mye usikkerhet. Du kan enten kjøpe ny bolig før den gamle er solgt, eller omvendt. Hva som lønner seg økonomisk kommer an på din egen økonomiske situasjon,  samt boligmarkedet.

De fleste ønsker ofte å selge sin gamle bolig først, slik at de har økonomisk trygghet og vet hvor mye de har å rutte med i en budrunde. Men for mange er det dessverre ikke slik. I noen tilfeller må flere, av ulike årsaker kjøpe ny bolig før de selger.

– Mange ender opp med å kjøpe ny bolig før de har fått solgt sin gamle, noe som kan føre med seg økonomisk usikkerhet, sier Ina Vilde Løken, produktspesialist for boligforsikring i If.

Da kan løsningen være renteforsikring. Denne forsikringen er ment som en utvidet trygghet for deg som står i en kjøp/salg-situasjon, og er inkludert hvis du kjøper If Huspakke eller If Leilighetspakke hos en av våre samarbeidende eiendomsmeglere.

Hva er renteforsikring?

Det største stressmomentet når du sitter med to boliger, er at du får dobbelt opp med låneutgifter. I tillegg må du ha husforsikring for begge adresser. Med renteforsikring hjelper If deg med rente- og forsikringskostnadene på den gamle boligen, slik at du kan sove godt om natten.

For at renteforsikringen skal gjelde, må du ha kjøpt If Huspakke eller If Leilighetspakke senest på kontraktsmøtet for den nye boligen din.

Les mer: Dette må du se etter på visning

Hvor lang tid kan det gå uten at du selger den gamle boligen?

Selv om boligmarkedet har vært sterkt de siste årene, er det alltid en viss risiko for at salget går tregere enn forventet. Ifølge Løken er det helt enkelt pris og etterspørsel som gir svingninger i boligmarkedet.

–Med høye renter er det heller ikke unaturlig at boligprisene synker og at boligene blir liggende lenger ute før de blir solgt, sier hun.

Å stå med to boliger over en lengre periode kan ta knekken på enhver bankkonto. Så hvor lenge vil en renteforsikring dekke utgiftene?

– Etter at du har kjøpt ny bolig, er det karenstid på tre måneder. Det er fordi dette er den tiden du normalt må beregne på å få solgt en bolig. Deretter gjelder forsikringen i ni måneder. If dekker inntil 15 000 kroner i doble rentekostnader per måned, i tillegg til forsikringspremien på den gamle og usolgte boligen, forteller Løken.