Vurderer du å kjøpe hus med flatt tak? Da bør du sjekke dette

Hvorfor er det viktig at taket og taktekkingen er i orden? Se hva du bør undersøke på visning – spesielt om huset har flatt tak.

Hus med flatt tak

Yttertaket er det aller viktigste bygningselementet på et hus. Det er derfor svært viktig at det er riktig konstruert og tett, slik at det ikke oppstår lekkasjer fra regnvann og snøsmelting. Er ikke taket tett, kan det oppstå skader på bygningen.

Flatt hustak – større risiko

Funkishus med flate tak, takterrasser og store vindusflater blir stadig mer populært, og det er ikke så rart, flatt tak har nemlig en rekke fordeler. I første omgang gir det flate taket deg lett tilgang, som blant annet gjør det enkelt å montere utstyr som klimaanlegg og antenner. I tillegg tillater flatt tak bedre utnyttelse av det totale boarealet, siden det ikke er noe skråtak å ta hensyn til.

Derfor er Boligkjøperforsikring god å ha

Men dessverre er det også sånn at disse takene kan være mer utsatt for lekkasje, siden vannet kan bli liggende. Et godt råd er derfor å forvisse seg om at huseier har utført rutinemessig vedlikehold.

– Har vannet blitt liggende i dammer, for eksempel på grunn av oppsamling av løv og barnåler, kan det føre til sprekker og andre skader, sier rådgiver Roy Nilsen i Anticimex.

Anticimex er spesialister på skadeforebygging på hus, og samarbeider med forsikringsselskapet If, blant annet om If Boligsjekk.

Roy Nilsen, rådgiver i Anticimex. Foto: Anticimex/If
Til høyre, Roy Nilsen, rådgiver i Anticimex. Foto: Anticimex/If

Oppdage lekkasje på flatt hustak

For en ufaglært er det ikke alltid så enkelt å se på taket om det er tett eller ikke. Nilsen anbefaler deg derfor å sjekke loftet eller øverste etasje for tegn etter vannlekkasje, mugg eller råte.

– Se spesielt rundt takgjennomføringer som for eksempel skorstein og i området der takrennene er. Er vegger og tak nymalte, bør du være ekstra oppmerksom, siden det gjør det vanskeligere å se tegn på fukt. I verste fall kan nymalte flater skjule vannskader.

Husk at taktekkingen på flate tak har en konstruksjonsform der dårlig utførte detaljer har større risiko for større skader enn det skrå tak som oftest har.

– Er taktekkingen eldre enn 20-30 år, begynner det å nærme seg anbefalt brukstid. Det er derfor ekstra viktig både å foreta kontroll og forberede seg på en utbedringskostnad innen rimelig tid, sier Nilsen.

Han legger dessuten til at fritt eksponert takpapp som ikke ligger beskyttet under for eksempel takstein, er spesielt sårbar og må kontrolleres hyppig.

Kostbart å skifte tak

Hvis taktekkingen må byttes, er dette en stor og dyr jobb. Men heldigvis finnes det ulike løsninger som kan tilpasses ulike budsjetter.

Taktekking, beslag og takrenner hører sammen ved en eventuell utbedring.

– Dersom takrenner er dårlige og trenger utskifting, fører ofte det til at også deler av taktekkingen må utbedres eller skiftes. Samme dersom taktekkingen er dårlig og må utskiftes. Dette vil gjerne utløse tiltak på takrenner og beslag, sier Nilsen.

FOTO: NTB SCANPIX/SHUTTERSTOCK

  1. Magasinet

    Derfor bør du velge Super husforsikring

    Et hus er en stor investering, og bør være godt forsikret. Super er If sin aller beste husforsikring. Dette er de fire viktigste grunnene til at du bør velge nettopp denne.

    25.01.2022
  2. Mistenker du fukt i kjelleren? Slik sjekker du kjelleren for mugg og råte

    Kjelleren kan være et risikorom dersom huset er bygget før 1985. Slik ser og lukter du om du har problemer med fukt.

    24.01.2022
  3. Magasinet

    Sjekker du uteområdet når du er på visning?

    En flott tomt gir mange muligheter for utehygge. For å sikre at det blir en trygg lekeplass for barna, er det noen ting du bør være oppmerksom på.

    11.01.2022
  4. Magasinet

    Slik fungerer innboforsikringen din under flytting

    Et spørsmål som ofte dukker opp i en flytteprosess er "hva dekker innboforsikringen?" Innboforsikringen din er jo knyttet til én adresse, betyr det at alle tingene som står på den andre adressen er usikret?

    06.01.2022
  5. Magasinet

    Takst og tilstandsrapport – dette bør du se etter

    De fleste boliger som legges ut for salg, kommer med verditakst og tilstandsrapport. Vet du forskjellen på de to dokumentene? Her er en oversikt.

  6. Magasinet

    Sjekker du uteområdet når du er på visning?

    En flott tomt gir mange muligheter for utehygge. For å sikre at det blir en trygg lekeplass for barna, er det noen ting du bør være oppmerksom på.

    11.01.2022
  7. Magasinet

    Derfor bør du velge Super husforsikring

    Et hus er en stor investering, og bør være godt forsikret. Super er If sin aller beste husforsikring. Dette er de fire viktigste grunnene til at du bør velge nettopp denne.

    25.01.2022
  8. Magasinet

    Derfor kan høye felleskostnader være et godt tegn

    Mange frykter høye felleskostnader og fellesgjeld, men visste du at det motsatte kan være en felle? Her er en oversikt over hva felleskostnadene kan bety for økonomien din.

  9. Magasinet

    Slik unngår du fyringsforbud

    På leting etter hus med peis? Sjekker du disse tingene på visning, unngår du fyringsforbud og eventuelle kalde vinterkvelder.

  10. Magasinet

    Sørg for at flyttelasset ditt er forsikret

    Det kan fort skje uhell under flytting, uansett om du bruker flyttebyrå eller flytter selv. Slik sørger du for at flyttelasset ditt er sikret.

    11.01.2022
  11. Magasinet

    Sjekklisten du trenger før visning

    Forberedelser er viktig når du er på utkikk etter ditt nye hjem. Går du gjennom denne sjekklisten før visning vet du hva du bør være oppmerksom på når du er på visning.

    11.01.2022
  12. Magasinet

    Hvilken husforsikring passer for deg?

    Å kjøpe hus er den største investeringen vi gjør. Derfor er det viktig å ha en god forsikring som gir deg økonomisk sikkerhet dersom noe skulle gå galt. Men hvilken forsikring bør du velge?

  13. Magasinet

    Sjarmerende bolig med sjøgløtt – hva betyr det egentlig?

    Praktisk bolig med stort potensiale? Sjøgløtt og vakker naturtomt? Slik lærer du å tolke meglerens kreative ordbruk.

    07.01.2022