Derfor bør du sjekke sikringsskapet på visning

Selv om du mangler fagbrev som elektriker, er det smart å ta en titt i sikringsskapet. Ser det gammelt ut? Vil det elektriske anlegget tåle ditt strømforbruk?

– Du sjekker kanskje badet, stiller spørsmål om mugg eller råte i kjelleren og er interessert i boligens strømutgifter. Men det er også lurt å sjekke kvaliteten og kapasiteten på det elektriske anlegget, ifølge Marius Duffaut i forsikringsselskapet If.

Duffaut er ansvarlig for boligforsikring og kjenner til mange branner som er forårsaket av problemer med det elektriske anlegget.

Unngå boligbrann – tilpass sikringsskapet til ditt behov

Den største andelen av boligbranner har elektrisk årsak. Her gjelder fortsatt de gode rådene du antagelig har hørt før: Ikke lad mobil om natten, ikke stek pizza etter en natt på byen, ikke forlat huset mens vaskemaskinen går. Da unngår du det meste.

Problemer med det elektriske anlegget kan også forårsake brann. Det er ikke så rart. Fra å ha noen få elektriske apparater i sving er vi nå der at poden skal spille online, venninnegjengen skal streame, mor og far skal se på Netflix mens middagen koker og vaskemaskinen og tørketrommelen går. Alt på en gang. Da er det ikke gitt at gamle anlegg henger med.

– Det rare er at vi lett forstår at en liten personbil ikke kan trekke en trailertilhenger. Men når det gjelder boligen vår, har vi ikke samme forståelse. Et lite el-anlegg kan heller ikke dra en «trailertilhenger» av elektriske behov, sier Duffaut.

Ta derfor en titt i sikringsskapet når du ser på ny bolig. Må noe oppgraderes?

Les mer og beregn pris på husforsikring

Marius Duffaut, ansvarlig for boligforsikringer i If.
Marius Duffaut, ansvarlig for boligforsikringer i If. Foto: If

Slik sjekker du det elektriske anlegget på visning

 1. Undersøk stikkontaktene

 • Har noen av dem brennmerker? Det er et dårlig tegn.
 • Er det nok stikkontakter der du trenger det? Tenk ditt bruksmønster. Skjøteledninger er ingen god erstatning.

2. Sjekk sikringsskapet

 • Legg hånden din på sikringene. Er de varme? Det kan tyde på for høy belastning.
 • Er det gammeldagse skrusikringer eller automatsikringer med vippefunksjon? Sistnevnte tilsier at det er oppgradert.
 • Står det en komplett kursfortegnelse på innsiden av døren? Sjekk hvor mye kapasitet hovedsikringen har og hva som ligger på hver kurs. Det skal være egne kurs for store strømforbrukere som komfyr og oppvaskmaskin.

3. Spør og skriv ned

 • Spør gjerne om en elektriker har tatt en grundig inspeksjon. Dersom ja, be om å få elsjekk-rapporten.
 • Spør om sikringene går ofte. Det kan bety dårlig kapasitet eller feil med anlegget.
 • Spør hvor stort forbruket sånn cirka har vært. Har du familie med barn har dere sannsynligvis et langt høyere forbruk enn et eldre ektepar.

Sett av penger til å pusse opp sikringsskapet

Er du i tvil om det elektriske anlegget, kan det lønne seg å få en elektriker til å ta en elsjekk. Det er ikke sikkert du trenger å skifte ut hele anlegget, men husk at arbeidet må gjøres av fagfolk.

Prisen kommer an på hvor mye som må gjøres. Nytt sikringsskap kommer som regel på under 10 000 kroner. Må du legge på nye ledningsstrekk og nye stikkontakter i tillegg, kan prisen derimot komme opp i 100 000 til 150 000 kroner. Kjekt å ta med i flytte-budsjettet.

FOTO: NTB SCANPIX

 1. Magasinet

  5 ting du bør ha med deg på visning

  Mange av oss er altfor høflige når vi på visning. Disse 5 tingene gjør det lettere å stille de riktige spørsmålene.

  25.04.2022
 2. Magasinet

  Takst og tilstandsrapport – dette bør du se etter

  De fleste boliger som legges ut for salg, kommer med verditakst og tilstandsrapport. Vet du forskjellen på de to dokumentene? Her er en oversikt.

 3. Magasinet

  Slik fungerer innboforsikringen din under flytting

  Et spørsmål som ofte dukker opp i en flytteprosess er "hva dekker innboforsikringen?" Innboforsikringen din er jo knyttet til én adresse, betyr det at alle tingene som står på den andre adressen er usikret?

  06.01.2022
 4. Magasinet

  Sjekker du uteområdet når du er på visning?

  En flott tomt gir mange muligheter for utehygge. For å sikre at det blir en trygg lekeplass for barna, er det noen ting du bør være oppmerksom på.

  11.01.2022
 5. Magasinet

  Slik fungerer innboforsikringen din under flytting

  Et spørsmål som ofte dukker opp i en flytteprosess er "hva dekker innboforsikringen?" Innboforsikringen din er jo knyttet til én adresse, betyr det at alle tingene som står på den andre adressen er usikret?

  06.01.2022
 6. Magasinet

  Takst og tilstandsrapport – dette bør du se etter

  De fleste boliger som legges ut for salg, kommer med verditakst og tilstandsrapport. Vet du forskjellen på de to dokumentene? Her er en oversikt.

 7. Magasinet

  Derfor bør du velge Super husforsikring

  Et hus er en stor investering, og bør være godt forsikret. Super er If sin aller beste husforsikring. Dette er de fire viktigste grunnene til at du bør velge nettopp denne.

  25.01.2022
 8. Magasinet

  Sørg for at flyttelasset ditt er forsikret

  Det kan fort skje uhell under flytting, uansett om du bruker flyttebyrå eller flytter selv. Slik sørger du for at flyttelasset ditt er sikret.

  11.01.2022
 9. Magasinet

  Sjekklisten du trenger før visning

  Forberedelser er viktig når du er på utkikk etter ditt nye hjem. Med denne sjekklisten vet du hva du bør være oppmerksom på før du drar på visning.

  11.01.2022
 10. Magasinet

  Hvilken husforsikring passer for deg?

  Å kjøpe hus er den største investeringen vi gjør. Derfor er det viktig å ha en god forsikring som gir deg økonomisk sikkerhet dersom noe skulle gå galt. Men hvilken forsikring bør du velge?

 11. Magasinet

  Derfor kan høye felleskostnader være et godt tegn

  Mange frykter høye felleskostnader og fellesgjeld, men visste du at det motsatte kan være en felle? Her er en oversikt over hva felleskostnadene kan bety for økonomien din.

 12. Magasinet

  Slik unngår du fyringsforbud

  På leting etter hus med peis? Sjekker du disse tingene på visning, unngår du fyringsforbud og eventuelle kalde vinterkvelder.

 13. Magasinet

  På boligjakt? Ikke glem å lage et godt budsjett

  Store summer er i omløp når du skal kjøpe ny bolig, og det er lett å la seg rive med. Få kontroll på alle utgiftsposter med et godt budsjett.

  11.01.2022