Derfor bør du sjekke sikringsskapet

Selv om du mangler fagbrev som elektriker, er det smart å ta en titt i sikringsskapet på visning eller om du er usikker på hva det elektriske anlegget ditt tålerstrømforbruk.

Sikringsskap. Husk å sjekke sikringsskapet på visning

– Du sjekker kanskje badet, stiller spørsmål om mugg eller råte i kjelleren og er interessert i boligens strømutgifter. Men det er også lurt å sjekke sikringsskapet og kapasiteten på det elektriske anlegget, ifølge Marius Duffaut i forsikringsselskapet If.

Duffaut er ansvarlig for boligforsikring og kjenner til mange branner som er forårsaket av problemer med det elektriske anlegget.

Brannsikkerhet – tilpass sikringsskapet til ditt behov

Den største andelen av boligbranner har elektrisk årsak. Her gjelder fortsatt de gode rådene du antagelig har hørt før: Ikke lad mobil om natten, ikke stek pizza etter en natt på byen, ikke forlat huset mens vaskemaskinen går. Da unngår du det meste.

Problemer med det elektriske anlegget kan også forårsake brann. Det er ikke så rart. Fra å ha noen få elektriske apparater i sving er vi nå der at poden skal spille online, venninnegjengen skal streame, mor og far skal se på Netflix mens middagen koker og vaskemaskinen og tørketrommelen går. Alt på en gang. Da er det ikke gitt at gamle anlegg henger med.

– Det rare er at vi lett forstår at en liten personbil ikke kan trekke en trailertilhenger. Men når det gjelder boligen vår, har vi ikke samme forståelse. Et lite el-anlegg kan heller ikke dra en «trailertilhenger» av elektriske behov, sier Duffaut.

Ta derfor en titt i sikringsskapet når du ser på ny bolig. Må noe oppgraderes?

Les mer og beregn pris på husforsikring

Overspenningsvern - hva er det?

En annen ting du bør være oppmerksom på, er at sikringsskapet inneholder overspenningsvern. Et overspenningsvern er en enhet som sitter i sikringsskapet ditt og som beskytter strømnettet ditt mot plutselige spenningsendringer, som for eksempel ved tordenvær.

Uten spenningsvern kan slike plutselige spenningsendringer få åpne dører inn mot potensielt kostbare ting som du har koblet til strømnettet i huset ditt. Typsike elektronisk utstyr som er sårbare for slike skader er,  PC, rutere, kjøleskap, frysere, nettbrett, mobiler.

Overspenningsvernet skal være montert ved første inntakspunkt, som kan være i tilknytningsskapet for nyere boliger eller i sikringsskapet for eldre boliger. 
Overspenningsvernet som sitter i sikringsskapet ditt kalles «GROV-vern». Det finnes også noe som kalles «mellom-vern» - også det sitter i sikringsskapet ditt. Det skal fange opp eventuelle rester av overspenningen som slipper forbi GROV-vernet.

Marius Duffaut, ansvarlig for boligforsikringer i If.
Marius Duffaut, ansvarlig for boligforsikringer i If. Foto: If

Tips til å sjekke det elektriske anlegget på visning

 1. Undersøk stikkontaktene

 • Har noen av dem brennmerker? Det er et dårlig tegn.'
 • Se etter brunsvidde kontakter eller løse ledninger.
 • Er det nok stikkontakter der du trenger det? Tenk ditt bruksmønster. Skjøteledninger er ingen god erstatning.

2. Sjekk sikringsskapet

 • Legg hånden din på sikringene. Er de varme? Det kan tyde på for høy belastning.
 • Er det gammeldagse skrusikringer eller automatsikringer med vippefunksjon? Sistnevnte tilsier at det er oppgradert.
 • Står det en komplett kursfortegnelse på innsiden av døren? Sjekk hvor mye kapasitet hovedsikringen har og hva som ligger på hver kurs. Det skal være egne kurs for store strømforbrukere som komfyr og oppvaskmaskin.
 • Finnes det automatsikringer og jordfeilbrytere? Overspenningsvern vil du også ha!
  Det er en stor fordel i alle fall. Hvis skapet har skrusikringer, bør du ta høyde for at det kan være nødvendig med en oppgradering.

3. Spør og skriv ned

 • Spør gjerne om en elektriker har tatt en grundig inspeksjon. Dersom ja, be om å få elsjekk-rapporten.
 • Spør om sikringene går ofte. Det kan bety dårlig kapasitet eller feil med anlegget.
 • Spør hvor stort forbruket sånn cirka har vært. Har du familie med barn har dere sannsynligvis et langt høyere forbruk enn et eldre ektepar.

Sett av penger til å pusse opp sikringsskapet

Er du i tvil om det elektriske anlegget, eller ønsker du å tilføre flere elektriske produkter enn nåværende eier har? Da må du kanskje oppgradere sikringsskapet. Da lønner det seg å få en elektriker til å ta en elsjekk. Det er ikke sikkert du trenger å skifte ut hele anlegget, men husk at arbeidet må gjøres av fagfolk.

Prisen kommer an på hvor mye som må gjøres. Nytt sikringsskap kommer som regel på under 10 000 kroner. Må du legge på nye ledningsstrekk og nye stikkontakter i tillegg, kan prisen derimot komme opp i 100 000 til 150 000 kroner. Kjekt å ta med i flytte-budsjettet.

FOTO: NTB SCANPIX