Derfor er boligkjøperforsikring god å ha

Drømmeboligen er ikke alltid som du tror. Ferske boligkjøpere har opplevd å oppdage både skjeggkre og vannskader. Med boligkjøperforsikring er du sikret hjelp.

TekstIf-redaksjonen
FotoShutterstock
Dato27.03.2019

Når du er på boligjakt er det viktig å undersøke tilstanden på huset eller leiligheten godt. Du leser tilstandsrapporten nøye, og på visning sjekker du kjeller, drenering, bad, tak og sikringsskap ekstra nøye. Likevel stemmer ikke alltid forventningene med virkeligheten. En boligkjøperforsikring gir deg et tryggere boligkjøp.

Kjøpe bolig? Boligkjøperpakken gir deg alle forsikringene du trenger

Hva er boligkjøperforsikring?

En boligkjøperforsikring sikrer deg hjelp av spesialiserte advokater, slik at du får den erstatningen du har krav på dersom det er feil eller mangler på boligen du har kjøpt. Det kan dreie som alt fra skadedyr til fuktskader og konstruksjonsfeil, som selger ikke har informert deg om før kjøp.

Har du en dårlig sak, vil advokatene også være tydelige på det. Slik slipper du å bruke unødvendig tid og krefter på en klageprosess.

Kjøpers svar på boligselgerforsikring

De fleste som selger bolig i dag har boligselgerforsikring, også kalt eierskifteforsikring. Dette gir boligselger juridisk hjelp og økonomisk sikkerhet mot klager som oppstår etter boligsalget.

Ole Lislebø, ansvarlig for husforsikring i If, vet at mange lurer på om de egentlig trenger boligkjøperforsikring. Men nettopp på grunn av at de fleste som selger bolig har eierskifteforsikring, er han er klar i sin anbefaling:

– Der du tidligere møtte en angrende selger som var villig til å inngå et kompromiss, møter du i dag advokater som er spesialisert på slike krav. Å kreve erstatning av disse kan være en utmattende og tidkrevende prosess.

Med boligkjøperforsikring får du profesjonell hjelp både med å vurdere om det er verdt å bruke krefter på å klage, og til å få erstatningen du har krav på.

– Hvorvidt du som boligkjøper ønsker denne sikkerheten, er til syvende og sist ditt eget valg. Men personlig ville jeg kjøpt boligkjøperforsikring i alle tilfeller hvor selger har forsikret seg med boligselgerforsikring, sier Lislebø.

Boliger solgt «som de er»

En boligkjøperforsikring kan imidlertid ikke alltid hjelpe deg. De fleste brukte boliger selges i dag «som de er». Du som kjøper kan derfor kun klage dersom selger har holdt tilbake opplysninger om boligen, eller at den er i vesentlig dårligere stand enn det du hadde grunn til å regne med.

– «Vesentlig dårligere stand» betyr at utbedringskostnadene må utgjøre fem-seks prosent av kjøpesummen. For en bolig til 5 millioner kroner må altså feilen eller mangelen koste minst 250 000 kroner å utbedre, før du har en sak du kan ta videre. Har selger bevisst holdt tilbake negativ informasjon om boligen, gjelder imidlertid ingen nedre grense, forklarer Lislebø.

2020 innfører Regjeringen derimot nye regler. Fra og med januar 2020 vil det ikke lenger være lov til å selge boliger «som de er». Det vil stille større krav til at boligselger dokumenterer boligens reelle tilstand.

Dekker advokathjelp, ikke håndverkere

Det er viktig å merke seg at boligkjøperforsikring kun bistår med juridisk hjelp for å kreve erstatning fra boligselger.

– For eksempel vil bruk av håndverkere for å reparere feil ikke dekkes av forsikringen, siden forsikringens hensikt er at du skal få disse kostnadene dekket av boligselger, forteller Lislebø.

5 års reklamasjonsrett ved boligkjøp

Boligkjøperforsikringen gjelder for ett år av gangen og kan fornyes i inntil fem år.

– Erfaringsmessig så oppdager du de fleste skader det første året. Det er da du blir kjent med boligen. Derimot vet vi at 20-30 prosent av skadene dukker opp i de påfølgende årene. Dette kan for eksempel være sopp- og råteskader i konstruksjonen som har utviklet seg over lengre tid, sier Lislebø.

– Forsikringen koster en brøkdel etter første år, så jeg anbefaler alle å beholde forsikringen i fem år slik at du er sikret god hjelp hvis det skulle skje noe.

Hus- og innboforsikringen erstatter ikke skader fra før du overtok huset

Mange lurer på hvorfor ikke hus- eller innboforsikringen dekker skader du oppdager i den nyinnkjøpte boligen.

– Kjøper du en bolig med en feil eller mangel, har skaden skjedd før du kjøpte din hus- eller innboforsikring. Disse forsikringene dekker kun de skadene som oppstår i boligen etter at du har kjøpt forsikringen, forteller Lislebø. Han legger dessuten til at en del slike skader som oppdages etter et boligkjøp skyldes dårlig vedlikehold, noe som er unntatt på boligforsikringer.

Forsikringspakke for deg som kjøper bolig

Forsikringsselskapet If samarbeider med flere eiendomsmeglere som gir deg boligkjøperforsikring, innboforsikring og eventuelt husforsikring i én pakke. Slik får du enkelt alt du trenger av forsikringer når du flytter inn i ditt nye hjem.

Samarbeider ikke eiendomsmegleren din med If, kan du også kjøpe boligkjøperforsikring direkte av If.

Les mer og beregn pris på boligkjøperforsikring