Klinkekule på visning

5 ting du bør ha med deg på visning

Mange av oss er altfor høflige når vi på visning. Disse 5 tingene gjør det lettere å stille de riktige spørsmålene.

TekstIf-redaksjonen
FotoIf
Dato19.11.2018

Å gå på visning er ingen spøk. I løpet av en kort time skal du kanskje ta en av de viktigste avgjørelsene du tar i livet ditt. Og hva brukte du tiden til? Titte på det nymalte taket?

– Vi nordmenn er jo et høflig folkeslag, så mange er rett og slett litt redde for å stille vanskelige spørsmål, sier Ole Lislebø, leder for boligforsikring hos If.

Han sier mange ofte blir blendet av et nymalt tak eller en hvit og lys stue.

– Det er vel og bra, men det er også viktig å ta på seg den strenge hatten og sjekke det som ligger under overflaten, sier han.

Trenger du innbo- eller husforsikring? Beregn pris her

Her er Lislebøs tips til 5 ting du absolutt bør ha med deg på neste visning:

Ole Lislebø, leder for boligforsikring i If. Foto: If

Ole Lislebø, leder for boligforsikring i If. Foto: If

1. Lommelykt

Hvordan skal du få sjekket kott, kjeller eller et mørkt loft uten lommelykt?

– Ikke vær redd for å flytte på møbler. Åpne skap, og sjekk kryprom dersom det er under huset. Det føles kanskje litt rart, men det er vel anvendt tid, sier Lislebø.

2. Målebånd i lomma

Et målebånd kan være gull verdt på visning, og særlig dersom det skal bo små barn i huset.

– Sjekk at det ikke er mer enn 10 cm mellom trappetrinnene i trappen. Da kan barnet sette fast hodet sitt. Er det veranda eller balkong, må du sjekke at rekkverket ikke kan fungere som en stige for små barneføtter, forklarer Lislebø.

3. Gode lesebriller

Oppgraderinger av huset er vel og bra, men det kan også være lurt å se på de opprinnelige tegningene, er rådet fra Lislebø.

– Har det for eksempel vært råkjeller i huset, bør du sjekke at den nå er riktig isolert. Det samme gjelder om loftet er gjort om til boareal. Er det ikke riktig isolert, risikerer du fuktproblemer, sier Lislebø.

4. Liten klinkekule – stor verdi

En liten klinkekule er gull verdt når du skal sjekke badet. Store flotte fliser på gulvet kan være vel og bra, men dersom det ikke er fall mot sluket er det fare på ferde.

– Ved å bruke en klinkekule kan du enkelt se hvilken vei vannet vil renne ved en eventuell vannlekkasje. Blir den liggende stille, eller triller i feil retning, bør varsellampene lyse, sier Lislebø.

5. Penn og papir

Det hjelper ikke å stille de riktige spørsmålene dersom du ikke får dokumentert svarene skriftlig. Skriv derfor ned svarene, og be om at de blir skriftliggjort både i budgivning og i et kontraktsmøte. Da står du mye bedre rustet om noen av svarene skulle vise seg å ikke stemme.

– Vi må rett og slett tørre å være litt kjipere. Altfor mange nøyer seg med å få et midlertidig svar som de ikke følger opp i etterkant, sier Lislebø.

Beregn pris på boligforsikring her